perjantai 27. tammikuuta 2017

Chinese New year came - this is how the celebration looked like in Finland


   
According to the old Chines Calendar the New Year is now. This time of the year is known as the Spring festival in China. The first day of the New Year falls on the new moon between 21 January and 20 February.

The New Year festival is centuries old and has several myths and traditions. Traditionally the festival was a time to honor deities as well as ancestors.

In Helsinki in Finland we also celebrated the Chinese new Year. Chines people and dancers appeared in the streets and stages.
You could see dragon dance, tai chi demonstration, lion dance, warrior-show and joyous fireworks.

Photos: Sirpa Pääkkönen
sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Matkamessuilla Pietaria markkinoimassa - tällaista oli työskennellä messujen vilskeessä

Ville Haapasalo markkinoi kirjojaan matkamessuilla.
Kiinnostaako Pietari, toistan lausetta lukemattomia kertoja, kun matkamessuväki vaeltaa ohitse.
Ja kyllä, ehkä noin kaksi kolmesta pysähtyy nappaamaan mukaansa Suomi-Venäjä-seuran Venäjän Matkojen esitteen.

Osallistun Helsingin matkamessuilla Suomi-Venäjä-seuran matkakoulutukseen. Meitä on runsaat parikymmentä eri puolilta Suomea, jotka mielimme johtamaan matkoja sivutoimisesti itänaapuriin.
Nuoret oppaat markkinoivat Kizhin saarta Venäjän Karjalassa.
Minulla Pietari on niin tuttu, että voin puhua siitä halukkaille ummet ja lammet. Kiinnostaako teitä joku kaupungin neljästäsadasta museosta, ooppera, konsertit, jokiristeilyt, hyvät ravintolat tai kahvilat tai kulkukissat. Niitä kaikkia Pietarista löytyy.

Venäjän Matkojen Pietarin tarjonnassa on nyt historiamatka Venäjän vallankumoukseen ja Suomen itsenäistymiseen, rentoutumista venäläisten banjojen kuumankosteissa kylvyissä, balettimatka, lasten Pietari ja aloittelijan Pietaria. Matkan voi tehdä myös yhdistetyllä Pietari ja Moskova akselilla, joilla kohteena ovat elokuvastudiot Lenfilm ja Mosfilm.

Kesällä pääsee myös Mannerheimin jalanjäljille, kun matka vie Kirgisiaan ja Uzbekistaniin. Extreme-matkoja tehdään Venäjän maaseudulle. Näillä matkoilla voi kokeilla työntekö renkinä tai piikana Rutshissa. Sharkanissa tavataan Udmurtian laulavat mummot ja Permin Komissa seurataan kyläelämää.

Messuilla monet haluavat jutella Venäjästä ja kertoa omista kokemuksistaa. Jo eläkkeelle jäänyt mies kertoo työskennlleensä kymmenisen vuotta Moskovassa. Hän oli remontoimassa muun muassa Pushkin-museota. Muutama venäjänkielinen sanakin oli kommenuksilta tarttunut päähän спаси́бо, до свида́ния.

Rempseä miesseurue kertoo vuokraavansa kokonaisen bussin ja kaasuttelevansa sillä ympäri Venäjää. Siltä reissulta ei taatusti puutu hyvää ruokaa, juomaa ja seuraa. Nuori mies omatoimimatkailee ja tähyää Kirgisiaan ja Uzbekistaniin. Kurssitoverini on työskennellyt siellä päin ja osaa opastaa nuorta matkalaista kädestä pitäen.

Monia kiinnostaa Karjala. Miten pääsee Sortavalaan, Petroskoihin, Käkisalmelle ja Terijoelle? Mitä muuta kiinnostavaa siellä on? Voiko Venäjän Karjalassa matkustaa omalla autolla? Siihen vastaamma kyllä. Tiet ovat kohtalaisen hyvässä kunnossa.

Ghanan osastolla oli värikästä.
Eniten kysytään viisumista. Onko sen hankkiminen hankalaa? Siihen on helppo vastata, että ei ole, kunhan varaa aikaa pari viikkoa ennen matkaa. Viisumia varten tarvitaan passi, valokuva, kopio matkavakuutuksesta ja täytetty viisumihakemuskaavake.

Naapuriosastolla Ville Haapasalo signeeraa kirjojaan ja poseeraa kuvissa asiakkaiden kanssa. Pyydän Villeä yksinään kuvaan. Hän on pahalla tuulella ja ärähtää, että sinähän olet jo ottanut kuvia. Sellainen stara. Ei samaa hymyä kuin matkaohjelmissa. Saan kuitenkin yhden kuvan, jossa Ville on yksin.

Pari tuntia Venäjän matkojen markkinointia on täyttä työtä. Parhaita työkaluja ovat hymy ja positiivinen asenne. Silloin vuorovaikutuksesta tulee hauskaa.

Esitteiden jaon jälkeen kiertelen muita osastoja ja katson, mikä tuntuu houkuttelevalta. Kyllä, se on Viron Rakvere, joka on tuonut thai-tyttöjä hieromaan asiakkaiden jäykkiä niskoja. Istahdan tuoliin, viidellä eurolla viisi minuuttia kireiden olkapäiden rentouttamista thai-tytön näpsäkillä ja voimakkailla sormilla.

Kyllä. Matkamessuilla oli mukavaa.

Lisätietoja matkoista: http://venajanmatkat.com/

Thai-tytöt hieroivat Rakveren osastolla.
Venäjän Matkojen osastolla sai arvata, mistä puusta matroshka-nuket tehdään. Kuvat: Sirpa Pääkkönen

tiistai 17. tammikuuta 2017

Jenny Robson laulaa Ella Fitzgeraldia ja Billie Holidayta Vuotalossa - "Ella Fitzgerald oli virtuoottinen laulaja"

Jenny Robson tulkitsee tunnettuja jazzstandardeja Vuotalossa.
Vuotalossa helmikuisin järjestettävässä Rajaton jazz-festivaalista on tullut tärkeä osa Helsingin jazztarjontaa. Se järjestetään nyt 11. kerran 16.2.-18.2. Vuosaaressa ja Paloheinässä.

Festivaalin käynnistivät Venäläinen kulttuuridemokraattinen liitto ja sen tiimiryhmä, johon kuuluvat toiminnanjohtaja Reino Bürkland, säveltäjä Valeri Nikitin ja tuottaja Sergei Sokolov. Alusta saakka oli tarkoitus tuoda yhteen suomalaisia ja venäläisiä jazzmuusikoita ja laulajia. Suomessa on vieraillut lukuisia kovan luokan ammatilaisia Pietarista ja Moskovasta.

Ideana on ollut antaa näytön mahdollisuus myös nuorille, valmistumassa oleville tai vastavalmistuneille muusikoille. Pääesiintyjinä on ollut sekä suomalaisia että venäläisiä laulajajia ja solisteja.

Tänä vuonna Rajaton jazz-festivaalin pääesiintyjä on jazzlaulaja Jenny Robson, joka tulkitsee Vuotalolla tunnettuja jazzstandardeja 17. helmikuuta klo 19. Hän laulaa muun muassa Ella Fitzgeraldin, Carmen McRaen, Billie Holidayn, Sarah Vaughanin ja Anita O'Dayn tunnetuksi tekemää musiikkia.

"Valitsin ohjelmiston sen mukaan, mikä sopii itselleni laulajana. Teemana oli tulkita legendaaristen jazzlaulajattarien esittämiä jazzstandardeja ja se on ollut inspiraationi lähde tätä konserttia ajatellen. Olen kuunnellut paljon erilaisia levytyksiä kyseisiltä laulajilta ja valitsen ohjelmiston sen pohjalta mitkä kappaleet puhuttelevat minua itseäni. Kappaleissa tulee olla jotain mihin voin itsekin tarttua ja teksti jossa minulla on jotain omaa sanottavaa", Robson sanoo.

Hänen mielestään Ella Fitzgerald on ollut virtuoottinen laulaja ja hän on tehnyt upeita versioita tunnetuista jazzstandardeista.
"Tarkoitus ei ole kopioida Ellan esityksiä vaan tehdä niistä versioista omia. Näin ollen haastavaa on löytää omaa sanottavaa näissä sävellyksissä, joita on kuullut Ellan laulavan."

Konsertissa kuullaan muun muassa How High the Moon ja Them There Eyes.

Vuotalossaa kuullaan myös pietarilaista duoa In-Temporalis. Duossa klassista pianoa soittaa Polina Frakdina ja lyömäsoittimia Joel Gonzales. Heidän ohjelmistossaan on klassista musiikkia Beethovenista Mussorsgyyn ja rytmimusiikkia antiikista nykyaikaan.

Lavalle nousevat myös Manuel Dunkel, tenorisaksofoni, Zhenja Gimer, piano, Eerik Siikasaari, kontrabasso ja Rami Eskelinen, rummut.

Art-Jazzissa Paloheinässä järjestetään musikaali-ilta, jonka ohjelmistossa on musiikkia musikaaleista Chicago, West Side Story ja My Fair Lady. Duo Kalle Kurikkala, laulu ja Sini Koivuniemi, piano nousevat lavalle Paloheinän Art Jazz -klubissa torstaina 16. helmikuuta.
Duo In Temporalis esiintyy Art Jazz -klubissa lauantaina 18. helmikuuta.

Lisätietoja
Liput 14/12 e
Lippupisteen myyntipisteistä
ja tuntia ennen ovelta.
Vuotalo: Mosaiikkitori 2, Vuosaari


www.vkdl.fi

www.artjazz.fimaanantai 9. tammikuuta 2017

Modigliani - the artist of the bohemian life in Paris at the beginning of the 20th century


Seated woman in a Blue Dress, 1918
The Ateneum art museum in the middle of Helsinki offers very good international exhibitions besides its own collections based on Finnish art.

You can often see interesting art by big names of art history. One of the best exhibition I ever seen in Ateneum was Pablo Picasso’s huge exhibition in 2012.

Now we can admire the art by the Italian painter and sculptor  Amedeo Modigliani (1884-1920) until 5th February.

Besides the art the exhibition tells about the short life of the artist. He died at the early age of 35.
What you perhaps remember best of Modigliani’s art are the very special portraits with their angular face, almond-shaped eyes and long necks and hands.
Modigliani, photo by Marc Vaux. 

At total there are 83 paintings, sculptures and paper-based works on display.

Modigliani moved to Paris in 1906. He was interested in the art of Pablo Picasso, Paul Cézanne, Henri de Toulouse-Lautrec and Paul Gauguin. He also admired and studied non-European and ancient art.

Russian poet Anna Akhamtova (1889-1966) was one of his models. Modigliani did not however draw or paint directly using models, instead creating his works from memory.

In Saint Petersburg in the domestic museum of Anna Akhamtova you’ll find one of the drawings made by Modigliani. There were many others but they were destroyed during Soviet times under the state control.

The Montparnasse in Paris became the center of  the international art world before the First World War. 
Modigliani’s paintings reveal the diversity of Montparnasse’s bohemian life. He was fond of depicting bohemian and androgynous characters, seeing them as fascinating individuals.


The sad side of Modigliani’s life was that he had many illnesses and when he died he was practically penniless. During his lifetime he only held one solo exhibition, which caused a lot of controversy. Now his art is sold for record-high prices.
Posters in the exhibition.


Portrait of a Young Woman, 1916-1919

Paris.

Raimondo, 1915.

lauantai 7. tammikuuta 2017

The Lux Helsinki illuminates the old historical buildings of the city with many colors


Finally we got snow to Helsinki. Besides we got colors and light when the 9th annual Lux Helsinki festival started. Around the Senate Square in the middle of the city Lux Helsinki illuminates the historical buildings.
In Kruununhaka you'll find beatifully illuminated quarters.

The courtyard of the University of Helsinki’s Topelia building and the courtyard of the National Library are at use of light art.  The focal point of the festival is  Helsinki Cathedral, which is illuminated on all four sides.

The Lux Helsinki will take place until Monday 9 January daily between 5pm and 10pm.
The Lux Helsinki light festival is organised by the City of Helsinki. The event is coordinated by Producer Emma Lumme and produced by Sun Effects Oy. The artistic directors of the festival are Ilkka Paloniemi and Matti Jykylä. 

Photos: Sirpa Pääkkönen


keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Elokuvaa elävien kynttilöiden loisteessa viinilasi kädessä - Kallion korttelikino luo romanttisen ympäristön elokuvaillalle

Rivieran elokuvasali.
Pöydillä palavat elävät kynttilät. Upottaviin punaisiin nojatuoleihin ja sohviin voi lösähtää. Seinillä tuikkivat koristeelliset lamput. Baaritiski tarjoilee pienia ruoka-annoksia ja juomia: hummusta, mozzarellapalloja, kasviksia.

Kallion korttelikinosta on tosissaan tehty mukava olohuone, jossa elokuvia voi katsoa kotoisasti. Tunnelma lamppuineen, seinäkoristeineen ja päällystettyinen nojatuoleineen vie mielikuvat venäläisyyteen.

Iltapala.
Tuolien välissä on pöytiä ja juomia saa nauttia pitkin elokuvaa. Tosin se aiheuttaa trafiikkia takahuoneeseen kuten kävi kolmen tunnin mittaisessa Isäni Toni Erdmann -elokuvassa.

Samassa osoitteessa toimi samanniminen elokuvateatteri vuodesta 1955 vuoteen 1977. Edellinen vuokralainen, musiikkiteatteri Bolero hankki tilaan anniskeluoikeudet.

Salin puolelle mahtuu kuutisenkymmentä katselijaa. Kadulta pääsee baariin, jossa on lisäksi noin kolmekymmentä paikkaa.

Juuri nyt ohjelmistossa on muun muassa huikean hassu ja samalla viisas saksalaiselokuva Isäni Toni Erdmann, jonka on ohjannut Maren Ade. Sen maine on levinnyt, sillä korttelikino on viimeistä paikkaa myöten täynnä.

Elokuva kuvaa isän ja aikuisen tyttären suhdetta. Tytär luo uraa kivenkovana liikenaisena Romaniassa. Isä etsii keinoja lämmittää viilentynyt suhde etäiseen tyttäreen. Silloin kaikki keinot ovat sallittuja.

Elokuvasta kasvaa pähkähullu komedia, jossa luotetaan naurun, tilannekomiikan, arvaamttomuuden ja läsnäolon voimaan. Pakkohan siinä on kovan uranaisenkin heltyä ja oppia kaksi tärkeää asiaaa:  eläminen täysillä hetkessä ja huumori - välittämättä sen suuremmin seurauksista.

Kuvat: Sirpa Pääkkönen
Kadunpuoleinen baari.


Baaritiski.

Tunnelmaa ulko-oven vieressä.

Aukioloajat.
maanantai 2. tammikuuta 2017

Кошка на каждый месяц в моем самодельном календаре - Всех с Новым годом!

январь
Если у вас нет своего собственного кота, вы можете пойти в кошачье кафе кошки или Республику кошки. Это отличные места!

У меня нет своей кошки, но в детстве они всегда были в нашем доме, иногда несколько. Я изучила, какими сумасшедшими, умными, упрямыми, независимыми, дикими, мудрыми и сладкими они могут быть. Когда я хочу пообщаться с кошкой, я хожу в кошачье кафе.

 У нас в Финляндии есть два очень хороших кошачьих кошки кафе, одно в Хельсинки и одно в Тампере. Иногда я езжу в Таллинн, где есть кошачье кафе, или в Санкт-Петербург, где вы найдете целyю кошачью республику.

Я беру свою камеру и прошy любезно кошек посидеть на месте и побыть моими моделями, когда я фотографирую. Но что же они делают? Они отворачиваются или ложаться спать под стул или в корзину.

Мне приходится быть терпеливой и долго ждать, чтобы сделать хороший снимок, где у кошки глаза открыты. Если мне очень повезет, то я поймаю улыбку кошки. Тогда я буду очень рада. Для того, чтобы поделиться своей радостью со всеми любителей кошек, я сделала календарь с кошками на каждый месяц года.
 Foto: Sirpa Pääkkönen

февраль

март

апрель

май

июнь

июль

август

сентябрь

октябрь

ноябрь

декабрь