Pakila on vanhempi kuin Helsinki - kaupunginosa juhlii 600 vuottaan keskiaikaisella tapahtumalla

Suomessa Turku on tunnettu keskiaikaisista markkinoistaan, jotka järjestetään kesäisin. Nyt muinaiseen markkinahumuun pääsee myös Pakilassa Helsingissä lauantaina 20. toukokuuta. Pakila juhlii tuolloin pyöreitä vuosia, joita on kertynyt peräti 600.

Pakilan yläasteella ja sen pihalla järjestetään koko perheen keskiaikainen tapahtuma klo 11-18. Ohjelmassa on muun muassa keskiaikaista musiikkia, josta vastaa Muskotti-yhtye. Helsinki Medieval Compat Group esittää keskiaikaisia taistelunäytöksiä. Jousiammuntakerho Artemis perehdyttää yleisöä jousiammuntaan.

Narrit viihdyttävät ohikulkijoita. Keskiaikaiselta torilta saa keskiaikaisia herkkuja. Keskiaikaisesta pukeutumisesta saa vihiä muotinäytöksessä ja yleisö voi itsekin pukeutua keskiaikaisiin asuihin.

Pakilasta on ensimmäinen merkintä kuudensadan vuoden takaa Turun tuomiokirkon Mustassa kirjassa. Vuonna 1417 käytiin käräjiä Vantaanjoen kalastusoikeudesta. Vastakkain olivat virolaisen Padisen luostarin munkit ja jokivarren talonpojat.

Riita koski Forsbyn kosken lohipatoja. Munkit olivat ottaneet sen luvatta käyttöönsä. Laamanni Klaus Flemingin käräjillä munkit tuomittiin ja kalavedet vapautettiin. Käräjillä toimi lautamiehenä Magnus i Byggiabola, jonka mukaan Pakila sai nimensä.

Pakilasta käytettiin tuolloin ruotsinkielistä nimitystä Baggböle. Pakila on vanhempi kuin Helsingin kaupunki, joka on perustettu 1550. Pakilan ensimmäinen asujaimisto oli Vantaanjoen varrella lähellä nykyisin kotiseututalona tunnettua Pakin taloa. Historialliseen Pakilaan kuuluvat läheisesti myös Paloheinä, Torpparinmkäki ja Tuomarinkylä.

Juhlinta jatkuu syksyllä. Pakila 600 vuotta -juhlakonsertti järjestetään sunnuntai-iltana 8. lokakuuta Hyvän Paimenen kirkolla. Tapahtuman järjestävät alueen Lions Club –järjestöt, Pakilan ylä-aste, Pakila-seura, Pakilan voimistelijat ja Pakilan nuorisotalo.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raastava, tuskallinen, lamaannuttava häpeä - Jorma Myllärniemi luennoi häpeästä psykoanalyysin yössä

Kuorosta saa energiaa ja sisältöä elämään, sanoo Lauttasaaren Laulajien Nana Arponen – kuoron 70-vuotisjuhlakonsertti kajahtaa lokakuussa