Viro esittäytyy Tampereen Vapriikissa - puinen kolpakko oli joka kodin ylpeys, veroilmoitus tehdään netissä

Kolpakot olivat joka kodin ylpeys.

Sirpa Pääkkönen, teksti ja kuvat

Viro täytti helmikuussa sata vuotta ja juhlat sen kun jatkuvat. Viron lisäksi naapuria juhlii pitkin vuotta myös Suomi. Viroon on saanut tutustua muun muassa monissa näyttelyissä.

Yksi kiinnostava näyttely on Tampereen Vapriikissa. Vapauden tarinat -näyttely kertoo kahdeksan tarinaa Virosta, joiden kautta hahmottuu kuva Viron historiasta ja nykyajasta.
Yksityiskohta historiallisesta valokuvasta.

Tarinat kertovat muun muassa virolaisista perinteistä, olutkulttuurista, viron kielestä, musiikista ja maasta tietotekniikan edelläkävijänä.

Olutkolpakoissa koristekuviot ja merkit ovat oma kielensä. Kolpakot ovatkin yksi virolaisen kansanperinteen tunnetuimmista esinelajeista. Kolpakoihin kirjailtiin suojelevia merkkejä ja onnenmerkkejä, jotka viittaavat muinaisiin uskontoihin. Näyttelyn kolpakot ovat Viron Kansallismuseon kokoelmista, jossa niitä on liki kolmetuhatta. Kolpakot olivat aikoinaan jokaisen talon ylpeyden aihe.

Tietotekniikassa Virossa on vuodesta 2002 lähtien ollut käytössä sähköinen henkilökortti. Internetin kautta on voinut äänestää vuodesta 2007. Nykyään 94 prosentti veroilmoituksista tehdään sähköisesti.

Vapauden tarinat -näyttelyn arkkitehtuuri on selkeä ja kaunis. Erityisen näyttäviä ovat suuret historialliset ja kansatieteelliset valokuvavedokset.

Näyttely on avoinna Vapriikissa 7. kesäkuuta saakka. Sen ovat tuottaneet Viron kansallismuseo, Viron arkkitehtuurimuseo ja Vapriikki.

Seuraa blogia Taidetta, tarinoita, journalismi. Tykkää sivusta Facebookissa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuorosta saa energiaa ja sisältöä elämään, sanoo Lauttasaaren Laulajien Nana Arponen – kuoron 70-vuotisjuhlakonsertti kajahtaa lokakuussa

Sämpy is the most famous cat in Finland - here he gives an interview