Pehmeät löylyt, herkullista ruokaa, pikkuruinen saari - Lonnassa on kaikki paikallaan

Vanha raide vie Lonnan saarelle.Rantaan on rakennettu sauna ja anniskelualue.
Lonnassa ihastuttaa oikeastaan kaikki. Saari on vain 150 metriä pitkä. Sen kiertää hetkessä. Joka puolelta aukeaa komeat näkymät merelle. Suomenlinna on niin lähellä, että tuntuu kuin vastarannalla seisoville ihmisille voisi huiskuttaa.

Laiturilta Lonnaan johdattelevat vanhat kapeat raiteet. Niitä tarvittiin, kun saari oli sotilaskäytössä.
Armeija lunasti saaren käyttöönsä vuonna 1817, kun Suomen suurruhtinaskunta oli osa Venäjää. Siellä käsiteltiin ja varastoitiin ruutia 1830-luvulta lähtien. Saarelle rakennettiin kaksi ruutivarastoa, varasto tykin ammuksille sekä doorilaisin pylväin varustettu vartiorakennus.

Pesuhuone.
Vuonna 1880 Lonnassa alettiin koota ja säilyttää merimiinoja. Saarelle nousi tiiliset varastot miinatöitä varten. Lonna säilyi Puolustusvoimilla vuoteen 1999, minkä jälkeen saarta alettiin kunnostaa. Pilaantunut maa vaihdettiin ja rakennuksia entisöitiin.

Lonnan Hyväntuulenkeidas Oy vuokrasi saaren ja avasi sen keväällä 2014 yleisölle.
Nyt siellä toimii mukava ravintola, vohvelibaari ja upea sauna. Rakennusten kunnostuksessa on säilytetty vanhoja rakenteita niin, että varastorakennusten tyyli on säilynyt ja seinistä pilkistää tiiliskiviä.
Saarella on myös hieno näyttely- ja kokoustila vanhassa hirsirakennuksessa.

Saunassa löylyhuoneen ikkunnasta aukeaa näkymä merelle. Pehmeä löyly leviää tasaisesti parvella oleville lauteille. Pesutilat ovat saunan alakerrassa. Siellä on kiuluja ja kauhoja ja peseminen tapahtuu kuin ennen vanhaa maalaissaunassa. Suihkua ei naistensaunassa ole.

Terassilla voi vilvoitella tai pulahtaa mereen uimaan. Ranta on kivikkoinen, mutta syvenee nopeasti.

Saunomisen jälkeen pääseekin maistelemaan ravintolan herkkuja. Mehukas siika on paistettu herkullisen rapeaksi ja sen seurana saa raikkaita vihanneksia ja salaatteja. Ruoka on erinomaista. Saarella voi maistaa myös saaren omaa koivulla maustettua vodkaa.

Saunasta aukeaa merinäkymä.

Lonnassa käy väkeä, mutta se ei ole niin täynnä kulkijoita kuin viereinen Suomenlinna. Ulkomaalaisia oli vierailupäivänämme melko vähän. Saarelle pääsee syyskuun loppuun saakka niin kauan kuin JT-Linen alukset liikennöivät. Laivoilla voi tehdä myös saarihyppelun eli käväistä myös Vallisaaressa ja Suomenlinnassa.
Hirsitalossa on näyttelytiloja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuorosta saa energiaa ja sisältöä elämään, sanoo Lauttasaaren Laulajien Nana Arponen – kuoron 70-vuotisjuhlakonsertti kajahtaa lokakuussa

Sämpy is the most famous cat in Finland - here he gives an interview