Ymmärrätkö naapuriasi - CulturaFestin tilaisuuksissa rakennetaan siltoja eri kulttuurien välille


Monikielinen nykytaidefestivaali CulturaFest järjestetään tänä vuonna 2.-4. marraskuuta kulttuuritehdas Vernissassa Tikkurilassa  Festivaalin ideana on pohtia, miten eri-ikäiset ja eri kulttuuritaustoista tulevat ihmiset elävät rinnakkain. Voiko toista ymmärtää, vaikka ei olisi yhteistä kieltä?

Festivaalin teemana on naapureiden kielet. Ohjelmaa on tarjolla suomeksi, ruotsisksi, englanniksi ja venäjäksi. Teemoihin tutustutaan työpajoissa, keskustelutilaisuuksissa ja museoissa.

Festivaalilla on mukana seitsemän museota Helsingistä ja Vantaalta. Niihin järjestetään perheille suunnattuja museoreittejä. Museoreiteillä etsitään vastauksia esimerkiksi kysymyksiin: Mitä yhteistä on marakassilla ja valokuvanäyttelyllä? Miksi Vantaan kaupunginmuseo on rautatien vieressä? Vähensikö kieltolaki rikollisuutta? Mitä itsenäisyys tarkoittaa nykynuorelle, ja kuinka nojatuolista tehdään pesä koko perheelle? 

Mukana ovat Kansallismuseo, Helsingin kaupunginmuseo, Vantaan kaupunginmuseo, Designmuseo, Hakasalmen huvila, Valokuvataiteen museo ja Amos Rex.
CulturaFestin järjestävät Cultura-säätiö ja Vantaan kulttuuripalvelut.

Poimintoja ohjelmasta Vernissassa:

Steve Maherin Babble ON/OFF -yhteisötaidehankkeessa Vantaalle luodaan oma kieli, jonka avulla Vernissan eteen nousee jätepuusta veistos, Baabelin torni. Kielityöpajat 26.–28.10., rakentaminen 1.11.

Runo- ja videoperformanssi Maturing in the Neighbourhood tuo yhteen kaksi runoilijaa, suomalaisen Kasper Salosen ja venäläisen Roma Gonzan. Yleisö elää mukana luovassa kasvuprosessissa ja joutuu miettimään, mikä esityksessä onkaan suomea ja mikä venäjää. Pe 2.11. klo 20–21.

Maahanmuuton kliseitä ja stereotypioita murtava dokumentti Another Life kertoo Suomessa eri syistä asuvien, eri maista muuttaneiden eritaustaisten ihmisten tarinoita. Se on elokuva kaikille, joita kiinnostaa ihmisyys ja oma paikka maailmassa. Näytöksen jälkeen keskustelu. La 3.11. klo 14–16.

Lauantaina 3.11. Vernissassa on paljon tekemistä koko perheelle: värikylpyjä vauvoille ja taaperoille, animaatiotyöpaja koululaisille ja sirkustyöpaja lapsille ja vanhemmille. Suomessa asuvat eri taustaiset nuoret pohtivat identiteettiään Map of the Unknown Land -tanssiperformanssissa.

Walk Me Talk Me – Acts of Daring on julkista tilaa tutkiva osallistava kävelyteos yhdelle tai kahdelle osallistujalle kerrallaan. La 3.11. klo 11, 13 ja 15.

Koulu pelkää kiusaamista -keskustelussa sanavalmiit monikieliset lukiolaiset kertovat näkemyksiään ja kokemuksiaan sekä avaavat kiperiä kysymyksiä kouluille ja päättäjille pohdittaviksi. Mukana myös vastakruunattu Miss Suomi 2018 Alina Voronkova. La 3.11. klo 18.30–20.00.

Sunnuntaina 4.11. klo 10–17 Vernissassa järjestetään naapurimarkkinat, jonne voi tulla kuuntelemaan musiikkia sekä etsimään kirjoja, vinyylilevyjä ja  käsityötuotteita. Markkinoilla on ohjelmassa myös tanssitaiteilija Nina Mamian soolo TIE.

Vernissan osoite on  Tikkurilantie 36, Vantaa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sämpy is the most famous cat in Finland - here he gives an interview