Eija Ahvo laulaa ja lausuu Äiti maasta Paloheinä soi -musiikkitapahtuman pääkonsertissa

Eija Ahvon konsertissa on mukana lauluja luonnonsuojelusta ja rauhanaatteesta. Kuva: Ari Talusén


Paloheinä soi -musiikkitapahtumalla on tänä vuonna 10-vuotisjuhlavuosi. Musiikkitapahtuma on kymmenen vuoden ajan tuonut Paloheinän alueelle aina alkusyksystä konsertteja, joissa ovat esiintyneet paikalliset muusikot ja monet tunnetut suomalaiset laulajat ja muusikot.

Tänä vuonna pääkonsertissa Hyvän Paimenen kirkossa esiintyy näyttelijä ja laulaja Eija Ahvo pianisti Minna Miettisen kanssa. Runon ja laulun ilta on nimeltään Äiti maa. Ahvo on valinnut ohjelmistoon muun muassa lauluja, jotka liittyvät luontoon.

”Luonto on meille suomalaisille pyhä paikka. Erityisesti metsä on monille tärkeä voimapaikka. Konsertissa on mukana lauluja, jotka välittävät viestiä luonnonsuojelusta. Kaikki voivat toimia aktiivisesti luonnon hyväksi. Konsertin teemalaulu kertoo metsäpaloista. Äiti maa sinun hiuksesi palaa, on vihreytes harmaa ja valkeus mustaa, kirjoittaa Taina Laane Minna Miettisen sävellyksessä.

Ahvo tutustui koronapandemian aikana säveltäjä Minna Miettiseen, jonka muusikkoperhe muutti Ahvon perheen naapuriin Veikkolassa. Miettinen otti Eija Ahvoon yhteyttä ja kysyi, voisiko Ahvo laulaa hänen säveltämänsä Äiti maa -laulun.

”Innostuin laulusta ja samalla virisi ajatus laajemmastakin yhteistyöstä. Teimme yhdessä CD-levyn Tulitikkutyttö, joka ilmestyi pari vuotta sitten, kun täytin 70 vuotta. Levyn tuotti Miettisen perheen levy-yhtiö Halava Music, jolla on studio Veikkolassa.”

Paloheinän konsertissa Ahvo esittää useita lauluja Tulitikkutyttö-CD:ltä. Levyn nimikkolaulu on Jukka Linkolan säveltämä ja Ahvon puolison Matti Saartamon sanoittama.

Tulitikkutyttö-CD:llä on myös John Lennonin Imagine, jonka Juice Leskinen suomensi nimellä Uneksi. Leskinen kirjoitti sävellyksen suomalaisen tekstin 1990-luvulla.

”Laulun välittämä rauhan teema sopii juuri tähän hetkeen.”

Konsertissa kuullaan Minna Miettisen sanoituksia ja sävellyksiä.

”Vihjaisin Minnalle, että olisi kiva tehdä Äidin ja tyttären laulu, jossa laulan tyttäreni Venlan kanssa ja toinen laulu, jossa laulun pojantyttäreni Sigridin kanssa. Minna kirjoitti molemmat laulut.”

Tuija Rantalainen sanoitti ja sävelsi laulun Villi, vapaa vesitie, joka kertoo vesistöjen ja vaelluskalojen suojelemisesta. Ahvo on ollut mukana toiminnassa, jossa auotaan vesistöjä ja puretaan patoja, jotta liikkuvat kalat pääsevät eteenpäin sivureittejä pitkin.

Luontoteema näkyy myös Ahvon valitsemissa runoissa. Hän lausuu muiden muassa Edith Södergrania, Aale Tynniä, Katri Valaa, Tommi Tabermannia ja Eeva Kilpeä.

”Valitsin runoilijoita, joilla on vahva sanoma omissa teksteissään. Nämä runoilijat ottavat kantaa asioihin. Tällaisilla teksteillä pystyn herättelemään ja tukemaan kuulijaa. Meidän ihmisten on itse tehtävä asioita. Emme voi odottaa, että joku muu tekee. Konsertti on hyvä paikka kertoa, että rasismille ei ole mitään tilaa Suomessa.”

Eija Ahvon kesään kuului myös esiintyminen musiikkiteatteri Kapsäkin musiikkiteatterifestivaalilla heinäkuun lopussa. Musiikkinäytelmä Kysy siskoilta pyöri viime talvena Turun kaupunginteatterissa.  Marraskuussa se tulee ensi-iltaan Espoon kaupunginteatterissa. Kapsäkissä kuultiin lyhennetty musiikkiversio naisten elämästä kertovasta esityksestä. Musiikin on säveltänyt Annamari Kähärä.

Lokakuussa Ahvo esiintyy lapsenlapsensa Sigrid Saartamon kanssa Mikkelissä vesisatukonsertissa Wasser laulua etsimässä. Heta Heiskasen kirjoittamassa tarinassa laulu ei ota löytyäkseen, mutta pulloposti johdattaa Wasseria lähteelle. Mikkelin kaupunginorkesteri säestää konserttia.

Paloheinä soi -musiikkitapahtuman pääkonsertti Äiti maa -runon ja laulun ilta järjestetään perjantaina 15. syyskuuta klo 19 Hyvän Paimenen kirkossa Pakilassa, Palosuontie 1.

Tänä syksynä Paloheinä soi -tapahtuman aloittaa Megamuskari, joka järjestetään sunnuntaina 3. syyskuuta kylätapahtumassa Pakilanpuiston koulun juhlasalissa, Halkosuontie 88. Megamuskari alkaa klo 11.20. Muskariopettaja Tuuli Paasolainen laulattaa ja leikittää. Pianistina on Sergei Sokolov. Megamuskari on suunnattu 0–7-vuotiaille, mutta kaikenikäiset ovat tervetulleita mukaan muskariin, joka kestää puoli tuntia ja  jonne on vapaa pääsy.

Konserttiosuuden aloittaa Syksyn sulosäveliä -konsertti, jossa Mirkka Paajanen, laulu ja viulu & Mikael Konttinen, laulu ja piano, esittävät omaa tuotantoaan sekä syksyisiä lauluja eri tekijöiltä. Konsertti järjestetään keskiviikkona 13. syyskuuta hoitokoti Päiväkummussa, Repovuorentie 12, ja se alkaa klo 18.

Paloheinän kirjastossa kuullaan torstaina 14. syyskuuta klassisen musiikin helmiä Mozartista Salliseen ja Schubertista Merikantoon. Konsertissa esiintyvät Sibelius-Akatemian oopperaluokalla opiskeleva pakilalainen oopperalaulaja ja näyttelijä Sakari Topi sekä pianisti, säveltäjä ja musiikkipedagogi Stefanie Tuurna. Konsertti alkaa klo 18 Paloheinän kirjastossa, Paloheinäntie 22. Sinne on vapaa pääsy.

Paloheinä soi -10-vuotiskonserttien sarjan päättää Show & Dinner -juhlakonsertti  Lauantain toivotut -juhlakonsertti, jossa esiintyvät Katri Silolahti, laulu ja piano & Leo Silolahti, laulu. Ohjelmistossa on kotimaisen musiikin ikivihreitä. Konsertti järjestetään lauantaina 16. syyskuuta klo 18 ravintola Annan Kartanossa, Tuomarinkyläntie 18. Konserttiin liittyy juhlaillallinen.

Liput konsertteihin Ticketmasterista www.ticketmaster.fi tai ovelta 45 minuuttia tuntia ennen konsertin alkua. Liput Show & Dinner -juhlakonserttiin ravintola Annan Kartanon verkkokaupasta tai ravintolasta.

Sirpa Pääkkönen

Lisätietoja: www.paloheinasoi.fi

Eeva Kilpi: Äidit huutakaa

Ӏidit huutakaa

kehtolaulujen sijaan huutakaa

kaikkialla maapallolla yhteen ääneen

EI,  EI,  EI SOTAA!”

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kattohaikara viihtyy Virossa – risumaja puhelintolpan päässä kelpaa asunnoksi kesästä toiseen

Грузинский хор создал уникальную атмосферу многоголосным пением в Успенском кафедральном соборе

Jo ajatus kissasta lievittää mielipahaa, kertoo tutkimus