Jazzlaulaja Riikka Keränen esiintyy Art Jazz Helsinki Festivalilla

 

Riikka Kerästä viehättää jazzissa sen tarjoama vapaus. Kuva: Jouni Harala

Art Jazz Helsinki Festivalin pääesiintyjä on tänä vuonna jazzlaulaja Riikka Keränen, joka esiintyy yhtyeensä kanssa Vuosaaren Vuotalossa perjantaina 13. lokakuuta. Keräsen kanssa lavan jakavat pianisti Juho Valjakka, basisti Oskari Siirtola ja rumpali Anssi Tirkkonen.

”Tutustuin Juhoon ja Oskariin  Helsingissä jazzmusiikin opintojen parissa. Anssin kanssa ystävyys alkoi jo melkein 20 vuotta sitten ensimmäisenä koulupäivänä lukiossa”, Keränen kertoo. 

Konsertti on nimeltään One Time Romance. Sen aikana kuullaan Keräsen omia sävellyksiä ja suuren amerikkalaisen laulukirjan jazzklassikoita.

”Lauluissa puhutaan rakkaudesta sen monissa eri sävyissä ja muodoissa.”

Keränen julkaisi viime vuonna esikoisalbuminsa A Vision of a Garden, jonka sanoitukset liikkuvat emotionaalisesta tutkiskelusta ja Kamerunin sademetsistä Saamenmaan tuntureille saakka. Kuningatar Nefertitistä inspiroitunut kappale Sweet of Love leikkii sanoituksessa muinaisen Egyptin kuningattaren monilla eri nimillä.

Oulusta lähtöisin oleva Keränen oli jo varhaislapsuudessa kiinnostunut musiikista. Alakouluiässä aloitetut haitarinsoittotunnit saivat kuitenkin jäädä, kun popmusiikki ja laulaminen alkoivat vetää häntä puoleensa. Yläasteella laulamisen ohelle tuli sähköbasso. Keränen soitti autotallibändissä rockmusiikkia. Koulutuspohjaa musiikkiin antoivat opiskelu Madetojan musiikkilukiossa ja Oulun konservatorion pop- ja jazzlinjalla. 

”Perustimme lukiossa kavereiden kanssa lauluyhtyeen nimeltä Loudspeakers, joka esitti jäsenten omien sovitusten lisäksi ruotsalaisen The Real Groupin ja Rajattoman ohjelmistoa. Osallistuimme Tampereen Säveleenkin", Keränen muistelee.

Lukioaikojen lauluyhtyeessä lauloivat muun muassa Suvi Teräsniska sekä lauluyhtye Rajattoman uusi tenori, jazzlaulaja Antti Annola.

Keräsen rakkaus jazziin syttyi toden teolla 16-vuotiaana, jolloin musiikkityylin monimuotoiset ja värikkäät harmoniat alkoivat kiehtoa häntä. Nykyisin hän viehättyy myös jazzin tarjoamasta vapaudesta, joka kuuluu yhtä lailla soundeissa kuin rytmin, melodian ja harmonioiden variaatioissa.

 "Jazzbändissä jokainen jäsen reagoi hetkeen improvisoimalla. Musiikissa on tilaa ja vapautta muusikoiden oman tarinan ja tulkinnan luomiseen”, Keränen muotoilee.

Keräsen jazzlauluesikuvia ovat muun muassa Sarah Vaughan, Shirley Horn ja Carmen McRae. Uudemmista laulajista hän kuuntelee mielellään esimerkiksi Sinne Eegin, Gretchen Parlaton ja Michael Mayon tulkintoja.

Keränen tunnetaan soolouransa lisäksi Signe-yhtyeestä sekä groovaavaa lastenmusiikkia esittävästä Megasakki-bändistä, joka sai Emma-palkinnon vuoden 2022 debyyttialbumillaan. Keränen on opiskellut jazzlaulua Guildhall School of Musicissa Lontoossa ja Malmön musiikkiakatemiassa Ruotsissa. Jazzmusiikin maisteriksi hän valmistui Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta.

Art Jazz Helsinki Festival järjestetään nyt toista kertaa.

 Sirpa Pääkkönen

Art Jazz Helsinki Festival, Riikka Keränen Group One Time Romance -konsertti, Vuotalo, Mosaiikkitori 2, Vuosaari. 13.10.2023 klo 18. Liput 20 / 18 euroa puolitoista tuntia ennen konsertin alkua ovelta tai

Konsertti kestää noin kaksi tuntia. Järjestäjänä on Paloheinän - Torpparinmäen kaupunginosayhdistys ry.
Festivaalia tukee Helsingin kaupunki.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kattohaikara viihtyy Virossa – risumaja puhelintolpan päässä kelpaa asunnoksi kesästä toiseen

Грузинский хор создал уникальную атмосферу многоголосным пением в Успенском кафедральном соборе

Jo ajatus kissasta lievittää mielipahaa, kertoo tutkimus