Uspenskin katedraalikuoro täyttää 150 vuotta - juhlakonsertissa esitetään Mikko Sidoroffin uusi sävellys


Varvara Merras-Häyrynen (kesk,) ja Uspenskin katedraalikuoro.
Uspenskin katedraalikuoro täyttää tänä vuonna 150 vuotta ja kuuluu Suomen vanhimpiin kuoroihin. Kuoro järjestää juhlakonsertin 1. lokakuuta klo 17 Uspenskin katedraalissa. Katedraalirakennus valmistui vuonna 1868, mutta kuoro oli perustettu jo vuotta aikaisemmin.

Juhlakonsertissa kuullaan Kozelshtshanin ihmeitätekevän Jumalanäidin ikonin rukouspalvelus Mikko Sidoroffin uutena sävellyksenä sekä Pavel Tšesnokovin ja Leonid Bašmakovin teoksia. Kuoron solistina laulaa oopperalaulaja, baritoni Sampo Haapaniemi.

Kuorossa on reilu kolmekymmentä laulajaa, mutta täydessä kokoonpanossa kuoro laulaa yleensä vain konserteissa ja pääsiäisyön jumalanpalveluksessa Uspenskissa.

”Muutoin kuoro toimii pienemmissä kokoonpanoissa. Se esiintyy muun muassa Uspenskin viikoittaisissa jumalanpalveluksissa. Tällöin paikalla saattaa olla vain alle kymmenen laulajaa”, kuoron johtaja Varvara Merras-Häyrynen kertoo.
Harjoiteltavaa riittää vuoden aikana, koska kuoro esiintyy kirkollisissa juhlissa muun muassa jouluna, uutenavuotena ja pääsiäisenä.


Uspenskin katedraali. Kuvat: Sirpa Pääkkönen
”Laulamista on todella paljon ja kuorolaisten sitouttaminen sekä ortodoksisen kirkkolaulun monipuolisen sävelmäperinteen opettaminen vaatii kärsivällisyyttä ja sitkeyttä. Uspenskissa laulettaessa odotukset ovat aina korkealla. Katedraali on kirkkomme käyntikortti, merkittävä vierailukohde ja matkailunähtävyys. Laulun pitää olla korkeatasoista.”
 
Varvara Merras-Häyrynen aloitti Uspenskin katedraalikuoron johtajana vuonna 2013.
Hän on laulanut ortodoksista kirkkomusiikkia viisivuotiaasta saakka, jolloin hän liittyi kuoroon. Kuoroon hänet vei sukutausta.
”Isäni on ortodoksinen pappi ja äitini toimi Lahdessa asuessamme kuorolaisena ja kanttorin sijaisena.”

Musiikki kuului Varvara Merras-Häyrysen lapsuuteen. Hän soitti viulua ja pianoa, opiskeli koulussa musiikkiluokilla ja lauloi kuoroissa. Ylioppilaaksi tulon jälkeen tie vei Joensuun yliopistoon, jossa hän opiskeli ortodoksiseksi kirkkomuusikoksi ja suoritti myös teologian maisterin tutkinnon pääaineenaan kirkkomusiikki.

Opiskelut jatkuivat Helsingissä. Hän valmistui Metropolian musiikin koulutusohjelmasta säveltapailun ja musiikin teorian opettajaksi, kuoronjohtajaksi, laulunopettajaksi ja viimeisimpänä oopperalaulajaksi. Kanttorin ja kuoronjohtajan työnsä lisäksi Varvara Merras-Häyrynen ehtii esiintymään myös omissa konserteissa.

Uspenskin katedraalikuoron 150-vuotisjuhlakonsertti 1. lokakuuta klo 17 ja joulukonsertti 20. joulukuuta klo 19 Uspenskin katedraalissa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuorosta saa energiaa ja sisältöä elämään, sanoo Lauttasaaren Laulajien Nana Arponen – kuoron 70-vuotisjuhlakonsertti kajahtaa lokakuussa

Sämpy is the most famous cat in Finland - here he gives an interview