Jännitätkö esiintymistä - käännä näkökulmaa ja muuta jännitys voimavaraksi, neuvoo ammattilaulaja


Keho rennoksi ennen laulamista, Johis Kivinen ohjaa Lauttasaaren Laulajien pienryhmää.


Nyt saa kerrankin valehdella. Mene yleisön eteen. Kun joku esittää sinulle kysymyksen, vastaa mitä tahansa puuta heinää, mutta älä missään tapauksessa kerro totuutta, muusikko Johanna eli Johis  Kivinen opastaa.

Lauttasaaren Laulajien kurssille osallistuva pienryhmä tekee työtä käskettyä. Mikä juhla on  tulossa? Ei missään tapauksessa joulu, vaan juhannus tietenkin. Näkeehän se siitäkin, että koivujen lehdet vihertävät.

Paltturin puhuminen on hauskaa, mutta tässä yhteydessä sillä on toinenkin tehtävä kuin vitsailu. Harjoituksen tarkoitus on opettaa esiintyjää olemaan luonteva yleisön edessä. Esiintymistaidot kuten monet muutkin taidot karttuvat kokemuksen ja harjoituksen myötä.
Johis Kivinen

Johis Kivinen järjestää kursseja laulamisesta ja siihen kuuluu esiintyminen. Lavalle nousu on laulajalle huippuhetki, jolloin saa näyttää mitä osaa ja millainen työ on edeltänyt konserttia. Siksi tuota upeaa hetkeä ei kannata hukata liialla jännittämisellä.

"Kaikilla esiintyjillä on kokemusta jännittämisestä. Varsinkin jos esiintymiskokemus on niukkaa, jännittäminen ja epävarmuus ovat luonnollista. Esiintymisjännitys hälvenee harjoittelun myötä", Johanna Kivinen vakuuttaa.

Ihmiset saavat jännittämisestä erilaisia oireita. Toisilla se on fyysistä: kädet tärisevät, sydän tykyttää, hiki nousee iholle, hengitys salpautuu ja ihminen alkaa hengittää pinnallisesti. Aivot ei saa happea tai ne saavat sitä liikaa. Alkaa pyörryttää.

Oireisiin ei kannata jäädä kiinni, vaan esiintymisjännityksen voi muuttaa positiiviseksi voimavaraksi harjoittelun myötä. Pieni nipistys vatsanpohjassa voi olla signaali siitä, että kohta tapahtuu jotain mukavaa.

 Hyvin tärkeä ja toimiva tapa jännityksen voittamisessa on ajattelutavan kääntäminen. Sitä voi opetella.

"Ajattele, miten ihanaa esiintyminen on. Voit nauttia siitä, että nyt on sinun vuoroni, tätä varten olet  harjoitellut. Unohda pelko mokaamisesta yleisön edessä. Näin aivot saavat uudenlaisen viestin. Sen sijaan, että ruokittaisiin pelkoja ja jännitystä, niiltä otetaan ruoka pois."


Sirkka heittäytyy täysillä esiintymisharjoitukseen.


Harjoituksia kannattaa tehdä aika paljon, jotta mieli tottuu uuteen ajatteluun. Johis Kivinen rohkaisee valamaan uskoa itseen ja olemaan itsensä paras kaveri.

"Puhu itsellesi kuin puhuisit parhaalle ystävällesi. Kannusta ja toista positiivisia asioita."

Hän yllyttää myös leikkimään ja hulluttelemaan, sillä kaikissa ihmisissä on lapsipuoli ja sitä pitää ruokkia. "Mene peilin eteen harjoittelmaan kaukosäädin kädessä. Sisälläsi oleva lapsi iloitsee, kun pääsee esiintymään."

Jos kuitenkin mokaa  yleisön edessä esiintyessä, voi ajatella, että mitäs tuosta.
"Hyväksy moka, virheettömiä suorituksia ei ole, aina on korjattavaa. Virheet kuuluvat elämään, olemme ihmisiä emmekä robottoja, naura virheille."

Johis Kivisellä on itselläänkin kokemusta esiintymispelosta ja liiasta kriittisyydestä itseään kohtaan.  Hänellä on tausta laulamisessa, mutta siihen tuli muutaman vuoden tauko, kun usko omiin kykyihin oli koetuksella. Opo neuvoi, ettei taidealalle kannata lähteä, siinä jää vain työttömäksi.

Hän  opiskeli tieotojenkäsittelyä, liiketaloutta ja  kauppatieteitä, mutta niihin liittyvä työ ei antanut samaa kuin musiikki. Hän palasi musiikin pariin ja alkoi opiskella Pop & Jazz Konservatoriossa, josta hän valmistui keväällä 2017.

Musiikki tuo mukavasti keikkoja kahden eri yhtyeen, Pusukin ja  The Slingin,  kanssa, ja Johis nauttii myös aikuisten opettamisesta.

"Tämä on paras valinta elämässäni. Nyt jaan sitä ilosanomaa, että musiikki ja esiintyminen kuuluvat kaikille."

Muita Taidetta, tarinoita, journalismia -blogin kirjoituksia löydät Facebookista sivulta Taidetta, tarinoita, journalismia. Tykkää sivusta niin saat uutisvirtaasi blogin uudet tekstit.

Liikkuminen rentouttaa esiintyjää. Kuvat Sirpa Pääkkönen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raastava, tuskallinen, lamaannuttava häpeä - Jorma Myllärniemi luennoi häpeästä psykoanalyysin yössä

Kuorosta saa energiaa ja sisältöä elämään, sanoo Lauttasaaren Laulajien Nana Arponen – kuoron 70-vuotisjuhlakonsertti kajahtaa lokakuussa