Jazz soi Nevalla, klubeissa ja kaduilla Pietarissa - lähde kesällä jazzmatkalle Pietariin


Jazzristeilyllä.
Jokilaiva lipuu Nevan pehmeästi keinuvilla aalloilla. Ohi vilahtavat Talvipalatsin komea barokkinen julkisivu, Pietari Paavalin linnoitus ja monet rantakadun komeat rakennukset.

Laivalla soi jazz. Yläkannella kokeneet harmaahiuksiset soittajat lohtivat soittimistaan  dixielandin sävelmiä. Pasuuna puhaltaa voimkkaan töräyksen. Klarinetti, banjo, basso ja rummut seuraavat säveltä.

Alakerrassa soi modernimpi jazz, jota naislaulaja tulkitsee vahvalla ja tunteikkaalla äänellään.

Tällaista on Kvadrat-jazzlaivan jazzristeilyllä, joita järjestetään keskäkuukaisina Pietarissa.  Erityisen upeita risteilyt ovat elokuun tummina iltoina, kun Nevan monet sillat ja rakennukset ovat valaistuja ja suihkulähteistä pulppuaa vesi sateenkaaren eri väreissä.
Jazzristeilyllä.

Pietarin jazztarjonta on parin viime vuosikymmenen aikana laajentunut paljon, ja uusia klubeja syntyy vanhojen rinnalle.
Perinteisimpiin paikkoihin kuuluvat Jazzfilharmonia ja JFC-jazzklubi.

Jazzfilharmonia avattiin vuonna 1989, ja sen perusti trumpetisti David Goloshokin vanhaan elokuvateatteriin Pietarin keskustassa. Jazzfilharmoniassa on kaksi salia. Pääsali on sisutettu tunnelmallisesti pienillä pöydillä, joita valaisevat punaiset lamput. Seinillä on valokuvia muusikoista.

Yläkerrassa on pienempi Ellington-sali. Filharmonian yhteydessä on myös pieni jazzmuseo.
Jazzfilharmonia linjaksi vakiintui  aluksi mainstream ja vanha jazz. Nykyään ohjelmisto on hyvin monipuolinen.

JFC-jazzklubi.
JFC-jazzklubin perustivat pietarilaiset jazzmuusikot pianisti Andrei Kondakovin johdolla runsaat kaksikymmentä vuotta sitten. JFC-jazzklubin malli saatiin Euroopasta ja Yhdysvalloista. Pienessä klubissa pöydät ovat melkein kiinni esiintymislavalassa ja tunnelma kokohoaa nopeasti korkealle. Enimillään klubiin mahtuu sata ihmistä, joista osa ostaa lipun seisomapaikoille.
Klubissa soitetaan laaja-alaisesti jazzin eri tyylejä: modernia jazzia, fuusiota, funkia, free
jazzia ja kaikkia nykytyylejä.

Venäläiset jazzmuusikot ovat hyvin taitavia. Heillä on vankka koulutus ja monilla on klassisen musiikin koulutus. Jazzmuusikoita on nykyään paljon.

Keskikesällä Valkeat yöt -musiikkifestivaalin aikaan musiikki soi kaikkialla Pietarissa. Klassisen musiikin kyljessä on pitkään järjestetty Valkeiden öiden Swing -festivaalia, jolloin klubit ja kadut täyttyvät jazzmusiikista. Jazzia kuulee muun muassa Taiteiden aukiolla ulkoilmakonsertissa.
Jazzristeilyllä.
Siellä voi nauttia kesästä ja aistia Pietarin tunnelman. Toreilla, aukioilla ja kadunkulmissa tapahtuu aina jotain, jota on hauska seurata.

Suomi-Venäjä-seuran matkatoimisto VenäjänMatkat järjestää ensi kesänä 28.6.-1.7. matkan Valkeiden öiden jazzeille.

Jazzmatkasta kerrotaan Matka18-messuilla Helsingin messuhallissa  21. tammikuuta klo 11.30 European stage -lavalla hallissa 6 ja sen jälkeen VenäjänMatkojen osastolla. Tule kuulemaan matkasta messuille. Lähde mukaamme matkalle, matkanjohtajina Sirpa Pääkkönen ja Sergei Sokolov.


Talvipalatsi.

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raastava, tuskallinen, lamaannuttava häpeä - Jorma Myllärniemi luennoi häpeästä psykoanalyysin yössä

Kuorosta saa energiaa ja sisältöä elämään, sanoo Lauttasaaren Laulajien Nana Arponen – kuoron 70-vuotisjuhlakonsertti kajahtaa lokakuussa