Bensa loppui veneestä keskellä Uhtuan ulappaa, kun valokuvaaja Caj Bremer seikkaili Neuvosto-Karjalassa - kuvamuistot tallentuivat kirjaan ja näyttelyyn

 
Caj Bremeriä ei voi muuta kuin ihailla. Syntymävuosi on 1929, mutta lepäilemään ei ehdi, kun mestarivalokuvaaja julkaisee kirjoja, järjestää näyttelyitä ja päivittää Facebookia.
Me hänen FB-kaverimme saamme katsella upeita luontokuvia, ruokakuvia ja historiakuvia, joissa valokuvaaja avaa muistoja menneisyytensä. Hänen päivityksissään on aina mukana ripaus huumoria ja hyväntuulisuutta.

Ruokakirja Mämmikouran keittiössä ilmestyi pari vuotta sitten. Nyt valokuvaajalta on ilmestynyt valokuvakirja Takaisin Karjalaan. Siihen liittyvä näyttely on esillä Akseli Gallen-Kallelan museossa Tarvaspäässä.

Valokuvateos pohjautuu Caj Bremerin ja toimittaja Sakari Määttäsen Neuvosto-Karjalaan tekemiin matkoihin 1979-1982. Poikkeusluvin tehty matka julkaistiin Helsingin Sanomissa 12-osaisena matkakertomuksena.

Kaikki kuvat eivät tuolloin mahtuneet lehteen, joten kirjassa on laajempi valikoima upeita matkakuvia. Ne välittävät Karjalan laulumaiden ja aikakauden hengen upeasti. Osa kuvista vie karjalaiskylien idylliin, jossa huivpäiset naiset istuvat puupölkkyjen päällä kuin eukot Albert Edelfeltin maalauksissa. Vanhat hirsitalot ja puukirkot hengittävät ikiaikaisina kuin I.K. Inhan valokuvissa.

Toisessa ääripäässä Bremer kuvaa armottoman rumia neukkulähiöitä ja savua tupruttavia tehdaspiippuja.

Kuvajournalisti Caj Bremer muistelee kirjoituksissaan hauskasti, miten tavoitteena oli päästä Laatokalle Valamon luostariin, mutta ei sinne niin vain mennä, kun politrukit lyövät jarruja rattaisiin.

Muitakin seikkailuja sattuu kuten se, että veneen perämoottorista loppuu bensiini keskellä Uhtuan laajaa ulpappaa. Ei auta kuin pelastautua lähisaarelle odottamaan moottoriveneitä tai helikoptereita. Nälkä kurnii, mutta ruoka on loppunut. Tilannetta helpottaa piristävä vodkapullo, se viimeinen isosta varastosta.

Helikopterinkin surisee jossakin taivaanrannassa, mutta ajaa ohi ennen kuin neukkuisännät ja suomalainen valokuvaaja-toimittaja-parivaljakko ehtii nostaa kätensä ylös hätäkutsuun.
Ilta pimenee sitä tahtia, että päätetään lähteä soutamaan, ja lopulta tulee pelastus, moottorivene, joka lainaa tarvittavan bensiinin.

Karjalan matkojen lopulliseen päämäärään, Valamon luostariin Bremer ja Määttänen pääsevät vasta viidennellä matkalla vuonna 1982. Se on kuitenkin pettymys. Bremer ei pääse omille kuvausretkilleen, vaan joutuu liikkumaan turistiryhmän kanssa tiukasti vartioidussa letkassa muistomerkiltä toiselle. Valokuvasaalis unelmien kohteesta jää niukaksi.

Blogissa julkaistut valokuvat on skannttu teoksesta Takaisin Karjalaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raastava, tuskallinen, lamaannuttava häpeä - Jorma Myllärniemi luennoi häpeästä psykoanalyysin yössä

Pakila juhi 600-vuotista historiaansa kahden tunnin suurkonsertilla - katso kuvat blogista