Nälissään on vaikea olla onnellinen - Vilja Harala valokuvasi ja videoi Helsingin asunnottomia

Näyttelyjuliste.

"Se on vähän niin kuin rakkaudessakin, tosi vaikee olla onnellisessa suhteessa, jos te ootte nälissään molemmat. Samalla tavalla se on elämässäkin, että tosi vaikea on tehdä oikeastaan mitään, jos ei oo kattoa pään päällä", asunnoton Dorian sanoo videolla.

Valokuvaaja Vilja Harala on kuvannut asunnottomia ja tehnyt heistä videoita näyttelyyn Poste Restante.
Harala käy Helsingin keskuspuistossa ja löytää sieltä makuualustoja, muovisäkkejä, tyynyjä, sanomalehtiä, nuotiopaikkoja  ja jotain teltan tapaista. Leiri palvelee yösijana asunnottomille.

Suomessa on lähes 8000 asunnotonta. Harala löysi yhdeksän asunnotonta, jotka kertovat rohkeasti asunnottomuudestaan, unelmistaan ja tulevaisuuden näkymistään videolla. Monet heistä ovat nuoria.

Mia oli 17-vuotias, kun hän lähti kotoa opiskelemaan. Asuntoa ei löytynyt. Vuokranantajat perääntyivät, kun papereissa luki, että sossu olisi maksanut vuokran. Hän päätyi asumaan itseään reilun kymmenen vuotta vanhemman miehen nurkkiin. Asunnottomuus tappaa unelmat ja uskon hyvään tulevaisuuteen, sanoo Mia.

Maarit jäi asunnottomaksi eron seurauksena. Kännissä yösija löytyi satunnaisista kämpistä ja välillä tuttujen nurkista. Nyt on asunto ja koulutus lähihoitajaksi, mutta asunnottomuus vaikutti terveyteen niin, että hän on sairauslomalla. Luottamusta ihmisiin ei ole, eikä varsinkaan hyvinvointiyhteiskuntaan.

Keski-ikäinen Liisa menetti asunnon, kun ei pystynyt maksamaan yhtiövastiketta omistusasunnostaan.
Karon asunnottomuus alkoi jo vuonna 2001. Hän tietää, miltä tuntuu yöpyä kavereiden nurkissa, rappukäytävissä, ulkona ja asuntoloissa.

Kuvat ja videot puhuvat puolestaan. Hyvinvointia riittää Suomessa osalle ihmisistä, mutta ei läheskään kaikille.

Vilja Haralan näyttely Poste Restante 23. lokakuuta saakka, Asbestos Art Space, Mäkelänkatu 14.
Avoinna ma 17.10. asunnottomien yönä klo 16-23, ti-pe 15-20 (keskiviikkona 19.10 suljetaan klo 18), la-su 12-17

http://www.posterestante.fi/


Kommentit

  1. Laita huonosti liikkuville kuvia näyttelystäsi nettiin nähtäväksi.

    VastaaPoista
  2. Hei, tuosta jutun alla olevasta linkistä pääsee katsomaan kuvia ja haastatteluita. Www.posterestante.fi Netistä ei pystynyt lataamaan muita kuvia kuin julisteen, mutta linkistä voi katsoa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raastava, tuskallinen, lamaannuttava häpeä - Jorma Myllärniemi luennoi häpeästä psykoanalyysin yössä

Pakila juhi 600-vuotista historiaansa kahden tunnin suurkonsertilla - katso kuvat blogista