Ihanan, kummallisen ja selittämättömän kissan tarina kerrotaan nyt Kissojen maailmanhistoriassa

Kissa nauttii rapsustuksesta. Kuvat: Sirpa Pääkkönen
Helsingin kissakahvila Helkatti avautui remontin jälkeen lokakuun alussa. Sitä pyörittää nyt Tampereen 
kissakahvila Purnausiksen omistajapariskunta Tiina ja Markus Aaltonen.

Sisustus on uusittu. Kissoille on koivunrunkoja kynsien raapimista ja kiipeilyä varten. Tyyli noudattaa retrohenkeä kirjavine puutuoleineen ja pöytineen. Löhöämistä varten on sohva ja pehmustettuja korituoleja. Löhöpaikan tosin valtaavat usein kissat ja asiakkaat saavat tyytyä niihin paikkoihin, joita jää jäljelle.


Uusi pentukissa, Herkules.

Kissoja kahvilassa asuu nyt kahdeksan. Entisten asukkaiden lisäksi joukkueeseen on liittynyt kaksi pentua.

Kissakahvilassa julkistettiin maanantaina Petri Pietiläisen kirjoittama Kissojen maailmanhistoria (SKS), joka kertoo kissojen historian Egyptin kissajumalattarista nykyajan itsevaltaisiksi lemmikeiksi.
”Kissoilta olen oppinut sen, että kun nauttii, täytyy nauttia täysillä. Kissasta näkee, kun se on tyytyväinen. Myös kissojen uteliaisuus on hieno asia. Kissa raapii suljetun kaapin takan, kun se haluaa tietää, mitä kaapissa on, vaikka ei saisi kaappia auki”, Pietiläinen sanoo.

Hänen mukaansa kissoja rakastetaan niiden salaperäisyyden vuoksi.
”Emme voi olla kissalle herroja samalla tavalla kuin koiralle. Kissa tekee mitä tahtoo. Nautimme siitä, että lähellämme on jotain, jota emme voi kontrolloida. Kissa tulee ja puraisee meitä varpaasta ja näyttää saman tien sanovat, ett kyl sie kuitenkin minuu rakastat.”

Kissa on ollut kummallinen alusta saakka. Egyptissä sitä palvottiin jumalattarena. Roomassa sitä kunnioitettiin hiirten pyydystäjänä. Kristillisessä Länsi-Euroopassa kissan maine mustattiin, kun se yhdistettiin paholaiseen ja noituuteen. Kissa ja nainen on aina liitetty toisiinsa, Pietiläinen arvioi.

”Selittämättömyydessään kissaa auttaa meitä ymmärtämään itseämme ja maailmaa paremmin kuin mikään muu kanssamme elävä eläin”, Petri Pietiläinen kirjoittaa Kissojen maailmanhistorian esipuheessa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raastava, tuskallinen, lamaannuttava häpeä - Jorma Myllärniemi luennoi häpeästä psykoanalyysin yössä

Kuorosta saa energiaa ja sisältöä elämään, sanoo Lauttasaaren Laulajien Nana Arponen – kuoron 70-vuotisjuhlakonsertti kajahtaa lokakuussa