Ruisleipä on suomalaisten suosikkiruoka

Suomalaiset pitävät ruisleivästä. Kuva. Pixabay -kuvapalvelu.
Ruisleipä on valittu Suomen kansallisruoaksi, kertoo Suomi 100 Finland –nettisivusto. Suomessa järjestettiin viime syksynä kansanäänestys kansallisruoasta, johon osallistui lähes viisikymmentätuhatta äänestäjää.

Ruisleipä keräsi kymmenentuhatta ääntä. Se oli alle 30-vuotiaiden ylivoimainen suosikki. Nuoret pitivät myös karjalanpiirakasta. Yli 60-vuotiaat äänestivät innokkaasti myös karjalanpaistia ja silakoita muusilla.
Jälkiruuista eniten ääniä sai mustikkapiirakka.

Kahdeksan eniten ääniä saanutta ruokaa ovat ruisleipä, karjalanpaisti, karjalanpiirakka, paistetut muikut/silakat ja muusi, hernekeitto, mustikkapiirakka, kalakeitto ja mämmi.

Ehdolla suosikkiruuiksi olivat myös pitsa, viili, graavi kala ja maksalaatikko.

Ruista on leivottu Suomessa rautakaudelta lähtien ja siitä on tullut suomlaisuuden symboli, jota ikävöidään ulkomailla.

Ruisleivän muoto vaihtelee eri puolella Suomea. Itä-Suomessa on leivottu kookkaita, pyöreitä ja paksuja limppuja. Perinteinen länsisuomalainen ruisleipä on ohut. Keskellä leipää leipuri jätti ripustusreiän. Leipiä säilytettiin katonrajaan kiinnitetyissä vartaissa. Kuivatettuja leipiä syötiin pitkiä aikoja.


Kansallisruokaäänestyksen järjestivät ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry:n ja maa- ja metsätalousministeriön kanssa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raastava, tuskallinen, lamaannuttava häpeä - Jorma Myllärniemi luennoi häpeästä psykoanalyysin yössä

Kuorosta saa energiaa ja sisältöä elämään, sanoo Lauttasaaren Laulajien Nana Arponen – kuoron 70-vuotisjuhlakonsertti kajahtaa lokakuussa