Viron tasavalta täyttää vuoden kuluttua sata vuotta - on monta syytä rakastaa Viroa

Kuresaari Saarenmaalla.
Viro viettää itsenäisyyspäiväänsä 24. helmikuuta. Nyt juhlitaan 99. syntymäpäivää. Vuoden kuluttua Virossa juhlitaan pyöreitä vuosia. Silloin Viron tasavalta täyttää sata vuotta.
Minulle Viro on hyvin tärkeä maa ja syitä on monia.

Ihmiset. Tunnen lukuisia sydämellisiä, lämpimiä, syvällisiä ja huumorintajuisia virolaisia. Virolainen halaa, kun tapaa ystävän. Hän nauraa silmät säteillen ja osoittaa, miten iloinen on tapaamisesta.

Virolainen tanssii ja laulaa. Viiden vuoden välein järjestettävät laulu- ja tanssijuhlat Tallinnassa on valtava juhla, josta virolaiset sanovat, että muut eivät voi edes ymmärtää, miten merkityksellisiä ne ovat virolaisille. Kuorot marssivat tunteja kestävässä kulkueessa keskustasta laululavalle kuoroasut päällä. Laululavalle tuodaan soihtu, joka nostetaan soihtutelineeseen ja ilmapallot lentävät pitkin taivasta.
Pieni laulaja palaamassa Tallinnan laulujuhlilta Saarenmaalle 2014.

Tuhannet kuorolaiset nousevat laululavalle laulamaan virolaisille tuttuja lauluja.
Laulajien ja yleisön silmät kostuvat, kun   25 000 ihmistä laulaa yhdessä Viron kansallishymniä tai kuoromestari Gustav Ernesaksin  sävellystä Mu isamaa on minu arm Lydia Koidulan sanoin.

Tanssijuhlilla esitetään perinteisiä virolaisia kansantansseja ja nykykoreografiaa.

Historia. Tallinassa on paljon muistomerkkejä keskiaikaisesta hansakaupungista.  Keskiaikaisia rakennuksia säilyi, koska rakennusmateriaalina käytettiin kiveä. Taloja on entisöity hyvään kuntoon. Joissakin keskiaikaisissa taloissa on nyt hotelleja, joissakin museoita tai kulttuurilaitoksia.

Kylpylät. Virossa ymmärretään hyvin kylpylähoitojen merkitys ja stressin purkamisen tärkeys ihmisen hyvinvoinnille. Terveyskylpylöitä on paljon joka puolella maata.

Saarenmaa. Olen kiertänyt Saarenmaata ja Muhua ristiin rastiin osallistuessani lukuisille kesäkursseille, joissa olen opiskellut valokuvausta ja joskus vähän viron kieltä. Ne ovat ihania saaria, joita ei ole pilattu kiivaalla uudisrakentamisella. Saarilla on ainutlaatuinen, karun kaunis luonto. 

Haapsalun keskiaikainen linna.
Haapsalu ja Pärnu. Molemmat ovat viehättäviä merenrantakaupunkeja, joissa on säilytetty paljon vanhaa. Keskellä Haapsalua kohoavat keskiaikasen linnan rauniot.

Viljandi. Kaupungin harjulla kohoaa soma puutalokaupunginosa. Lähellä on linnanrauniot. Kesäisin soi musiikki, kun kansanmusiikkia opiskelevat nuoret järjestävät konsertteja.

Tartto. Mukava yliopistokaupunki, jossa on uusi kansatieteellinen museo. Kannattaa käydä myös lelumuseossa.

Ruoka, juoma, kahvilat ja ravintolat. Virolaiset käyttävät mielikuvitusta sisustaessaan usein retrotyyliin kahviloita. Myös keskiaikaa hyödynnetään ravintoloissa. Olen löytänyt kymmenittäin hyviä ravintoloita Tallinnasta ja muualta Virosta. Maaseudulla ja pikkukaupungeissa käytetään usein paikallisia raaka-aineita. Hinnat ovat halvemmat kuin Suomessa.Muhu

Rakveren linna.

Tallinnan vanhakaupunki.

Tallinna

Tallinna

Tanssia Rocca al Maren ulkoilmamuseossa Tallinnassa.

Raatihuoneen tori Tartossa. Kuvat: Sirpa Pääkkönen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raastava, tuskallinen, lamaannuttava häpeä - Jorma Myllärniemi luennoi häpeästä psykoanalyysin yössä

Kuorosta saa energiaa ja sisältöä elämään, sanoo Lauttasaaren Laulajien Nana Arponen – kuoron 70-vuotisjuhlakonsertti kajahtaa lokakuussa