Lauttasaaren Laulajat esittää kevätkonsertissaan Tanejevin kantaatin Johannes Damaskolainen - "Kaunis, syvällinen, koskettava, vaativa"

Ari Luoma laulaa useissa kuoroissa.
Sekakuoro Lauttasaaren Laulajat esittää Sergei Tanejevin (1856-1915) säveltämän kantaatin  Johannes Damaskolainen Lauttasaaren kirkossa 6. toukokuuta klo 16. Ohjelmassa on myös suomalaisten säveltäjien kuorosävellyksiä.

Yksi kuoron laulajista on basso Ari Luoma, joka on usein esiintynyt myös kuoron solistina.
Ari Luoma liittyi Lauttasaaren Laulajiin vajaa neljä vuotta sitten.

”Kuulin kuoron esityksen Karl Jenkisin Requiemista Kauniaisten kirkossa. Pidin paljon esityksestä. Halusin kuoroon, joka esittää laajoja ja isoja teoksia ja siksi anoin pääsyä kuoroon. Lisäksi olin laulanut eräässä kuoronjohtaja Victoria Meersonin vetämässä kuoroproduktiossa Uspenskin katedraalissa, joten tunsin johtajan", Ari kertoo.

Hän pääsi itsekin laulamaan Jenkinsin Requiemia, sillä kuoro esitti sen uudelleen viime keväänä. Nyt harjoitellaan tiiviisti Tanejevin Johannes Damaskolaista.

Ari on laulanut tämän kantaatin kerran, kun Uspenskin katedraalikuoro esitti sen suomeksi Jarmo Lehdon johtamana Joensuun kirkossa ortodoksisilla kirkkolaulupäivillä.
”Nyt on upeaa päästä laulamaan sitä alkukielellä venäjäksi.”

Arin mielestä venäjäksi laulaminen ei ole mitenkään mahdotonta, vaikka hän ei osaa kieltä. Se on hieman kuin laulaisi italiaa.
Venäjäksi hän on laulanut myös laulutunnilla. Hän on ottanut yksityisiä laulutunteja Bolshoi-teatterin laulun professori Juri Statnikilta, joka kävi muutaman vuoden aikana opettamassa Suomessa.

Juri osasi avainsanoja suomeksi ja hän näytti hyvin, kuinka lauletaan. Hän opetti syviä, voimakkaita ääniä venäläisellä tekniikalla. Tunneilla sai usein laulaa paita märkänä.”

Ari laulaa Lauttasaaren Laulajien lisäksi Viipurin Lauluveikoissa ja Uspenskin katedraalikuorossa.
”Laulaminen on minulle elämäntapa ja henkireikä. Kuorolaulussa on iloinen meininki.”
Lauttasaaren Laulajissa on mielestään hieno ja haastava ohjelmisto ja hyvä yhteishenki.

Kuoronjohtaja Victoria Meerson tutustui Tanejevin Johannes Damaskolainen –kantaattiin, kun hän opiskeli nuorena Muurmanskin musiikkiopistossa.

”Ihastuin kantaattiin ikiajoiksi. Kantaatti on kaunis, syvällinen ja koskettava musiikkiteos. Ajattelin, että tämän kantaatin avulla Lauttasaaren laulajat voivat oppia uusia laulutaitoja. Sen harjoitteleminen vaatii kärsivällisyyttä, mutta kohottaa samalla kuoron tasoa.”

Venäjänkielisen kantaatin johtaminen ei ole Victorian mielestä helppo tehtävä, koska venäjän ja suomen kielet ovat foneettisesti kaukana toisistaan. Hänellä on kuitenkin kokemusta laulujen harjoittamisesta eri kielillä ja hyvä foneettinen korva.
”Harjoitteleminen on prosessi, jonka kuluessa mahdolliset ongelmat voidaan voittaa. Suurin osa laulutekstistä kuulostaa jo puhtaalta, eikä laulussa korostu toisen kielen aksentti.”
Victoria Meerson johti  Lauttasaaren Laulajia, kun kuoro vieraili Pyhän Marian kirkossa Pietarissa pari vuotta sitten. Kuva: Kirsti Palonen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raastava, tuskallinen, lamaannuttava häpeä - Jorma Myllärniemi luennoi häpeästä psykoanalyysin yössä

Kuorosta saa energiaa ja sisältöä elämään, sanoo Lauttasaaren Laulajien Nana Arponen – kuoron 70-vuotisjuhlakonsertti kajahtaa lokakuussa