Pettuleivästä äitiyspakkaukseen - Designmuseo kertoo näyttelyssään suomalaisille tärkeistä esineistä sadan vuoden ajalta

Nukke 1920-luvulta.
Pettuleivästä äitiyspakkaukseen. Siinä on suomalaisten esineiden kaari sadan vuoden perspektiivillä. Designmuseossa avattu 100 esinettä Suomesta -näyttely kertoo suomalaisille tärkeistä esineistä.

Näyttelyyn on valittu yksi esine jokaiselta Suomen itsenäisyyden sadalta vuodelta. 
Näyttelyn kuraattorit ovat kirjailija ja taidehistorioitsija Anna Kortelainen sekä muotoilija Pekka Toivanen.


Esineet on kuvattu myös nettiversioon, josta pääsee katsomaan, mitkä esineet tunnistaa ja miltä ajalta ne ovat peräisin.  (100objects.fi)

Kahvia.
Osaan kuvista on liitetty suomen- tai englanninkielinen video, joissa kerrotaan hauskasti esineistä.
Metsäperinteen taitaja Reino Halin selvittää kädestä pitäen, miten ruisleipätaikinaa jatkettiin pettujauhoilla ja miten leipä saatiin kohoamaan uunissa, kun Suomi kärsi nälänhädästä syksyllä 1917.

Tom of Finland -essu.
Pikkutyttöjen unelma lienee ollut Saksassa valmistettu tyttönukke, jonka Irma Paukkosen isä osti tyttärelleen 1920. Nukkea saattoi kävelyttää kotikaupunki Viipurin kaduilla. Viipuri oli silloin Suomen toiseksi suurin kaupunki.

Näyttelyssä voi kerrata myös suomalaisen designin ja taiteen vuosilukuja. Aino Aallon muotoilema lasi on vuodelta 1932 ja Alvar Aallon kolmijalkainen jakkara vuodelta 1933.

Muuminukkeja esiteltiin yleisölle vuonna 1956 ja Marimekon raidalliset Jokapoika-paidat tulivat kuluttajille 1957.

It-alan kiinnoistava yksityiskohta on Mikro Mikko vuodelta 1981. Se oli ensimmäinen teollisesti tuotettu PC Suomessa.

Äitiyspakkausta alettiin Suomessa jakaa 1930-luvulla. Nyt Kela jakaa pakkauksia vuodessa noin 40 000. Vuosittain tulee uudet hauskat vaatemallit lapsille.
Näyttelyn taustavaikuttaja on Suomen Viron-instituutti, joka on toiminut hankeen vetäjänä.  Helsingin jälkeen näyttely esitetään Tallinnassa, Oslossa, Madridissa ja Riikassa.

Näyttely on esillä Designmuseossa, Korkeavuorenkatu 23, 28. toukokuuta saakka.
Keinutuoli.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuorosta saa energiaa ja sisältöä elämään, sanoo Lauttasaaren Laulajien Nana Arponen – kuoron 70-vuotisjuhlakonsertti kajahtaa lokakuussa

Sämpy is the most famous cat in Finland - here he gives an interview