Villa Gyllenberg esittelee komean kokoelman Suomen taidetta sadan vuoden ajalta


Akseli Gallen-Kallela: Ad Astra ja Kuollut Lemminkäinen.

Villa Gyllenberg Kuusisaaressa on sopuisa yhdistelmä menneen maailman eleganssia, porvariskotia, tyylihuonekaluja, upeaa taidetta ja luonnonkauneutta.
Huvilan olemassaolosta saa kiittää pankkiiri Ane Gyllenbergin kaksotyttäriä Margaretaa ja Mariannea, jotka hiihtoretkellään löysivät kauniin paikan ja ehdottivat, että sinne rakennetaan perheen kakkoskoti tai kesähuvila. Perhe kiintyi paikkaan niin että vuonna 1938 valmistuneesta huvilasta tuli perheen ympärivuotinen koti.
Akseli Gallen-Kallela: Probleemi.

Seinät täyttyivät taiteesta, kun kuvataiteesta kiinnostunut  Ane Gyllenberg ja hänen vaimonsa Signe keräsivät taidetta.
He keräsivät kokoelman, jossa on kotimaista taidetta 1700-luvulta 1970-luvun lopulle ja vanhempaa eurooppalaista taidetta. Gyllenbergit hankkivat muiden muassa Albert Edelfeltiä ja Akseli Gallen-Kallelaa sekä muita Suomen kultakauden mestareita.

Erityisesti heitä viehätti Helene Schjerbeck, jolta he ostivat paljon teoksia. Myöhemmin Schjerbeck-kokoelmaa on täydennetty niin, että taiteilijan teoksia on kokoelmassa 37 kappaletta.  Niiden joukossa on vaikuttava sarjan Schjerbeckin myöhäisvaiheen omakuvia, joissa näkyy kuoleman lähestyminen.

Signe ja Ane Gyllenberg kuolivat vuonna 1977. He olivat perustaneet jo vuonna 1948 Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön, jonka yksi tehtävä oli rakentaa taidegalleria vanhan kodin jatkeeksi. Taidemuseo Villa Gyllenberg avattiin vuonna 1980.

Suomen satavuotissyntymäpäivän kunniaksi museossa on nyt esillä juhlanäyttely Ane Gyllenberg - keräilijän itsenäisyys. Esillä on sata maalausta, jotka on jaeteltu eri teemoihin. Näyttelyssä voi tutustua melankolian huoneisiin, kansallisiin kulttikuviin, modernismiin, kansalliseen tunnelmamaalaukseen ja lapsiin taiteessa.

Symbolismi ja Akseli Gallen-Kallela ovat saaneet oman tilansa. Gallen-Kallelan kuuluisa Ad Astra -maalaus nuoresta henkistyneestä tytöstä vuodelta 1907 loistaa kuin alttaritaulu. Sen alla surumielinen maalaus Kuollut Lemminkäinen.

Ad Astrassa Gallen-Kallela kuvasi olotilaa, jossa ihminen vapautuu ruumiin kärsimyksistä.
Näytteillä on myös yksi Suomen taiteen historian tunnetuimmista teoksista, Gallen-Kallela Probleemi (Symposium) vuodelta 1894.

Maalauksessa Gallen-Kallelan seurana ovat Oskar Merikanto, Robert Kajanus ja Jean Sibelius. Nelikko viettää kosteaa iltaa Kämpin ravintolassa, jossa he pohtivat elämän arvoitusta.

Näyttelyyn on lainattu keskeisiä Suomen taiteen historiaan liittyviä teoksia myös muista museoista. Esillä on muiden muassa Tyko Sallista, Hugo Simbergiä, Sigrid Schamania, Magnus Enckelliä, Pekka Halosta, Ellen Tesleffiä ja Maria Wiikiä.

www.villagyllenberg.fi

Helene Schjerfbeckin teoksia.

Albert Edelfelt: Sophie Manzey.

Albert Edelfelt: Leikkiviä poikia.

Gyllenbergien aikainen sisustus on jätetty museoon.

Opastettu kierros museossa.-

Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Matti Finell 1938. Kuvat: Sirpa Pääkkönen
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raastava, tuskallinen, lamaannuttava häpeä - Jorma Myllärniemi luennoi häpeästä psykoanalyysin yössä

Kuorosta saa energiaa ja sisältöä elämään, sanoo Lauttasaaren Laulajien Nana Arponen – kuoron 70-vuotisjuhlakonsertti kajahtaa lokakuussa