Hylätyistä filmirullista löytyi virolaisvenäläisen perheen lomakuvat 1960-luvulta - nyt ne ovat näyttelyssä Tallinnassa


Telliskivessä Tallinnassa avattiin viime vuoden elokuussa valokuvakeskus Dokfoto, jonka tarjontaa kannattaa seurata. Galleria on hyvällä paikalla keskellä tehdasmiljöön ravintola- ja designkaupparykelmää. Miljöön rosoisuus sopii dokumentaariselle valokuvalle.

Juuri nyt siellä on jännittävä näyttely nimeltä Loma. Valokuvaaja Maxim Mjödov löysi kaksitoista vuotta sitten hylätyn laatikon, jossa oli vanhoja mustavalkorullia. Hän otti rullat talteen, pisti ne laatikkoonsa ja unohti ne sinne kymmeneksi vuodeksi.

Hän alkoi viimein tutkia, mitä rullista löytyisi ja sieltä paljastui virolaisvenäläisen perheen lomavalokuvia vuosilta 1958-1968.

Negatiiveissa oli yli tuhat ruutua, joihin perhe oli vanginnut riemukkaita hetkiä kesistä, jolloin aurinko paistaa ja hymy leviää kasvoille.

Kuvissa on usein humoristinen ja intiimi tunnelma. Kun kuvan ottaa tuttu ihminen, mallin ei tarvitse jännittää.

Mjödov valitsi näyttelyyn elämäniloisen ja rennon kokoelman perheen lomista, joissa naiset poseeraavat usein bikneissä ja miehet uimahousuissa. Amatöörivalokuvaajan otosten arvo kasvaa, kun kuvat näyttävät katkelman mennyttä maailmaa  nostalgian siivittämänä.

Näyttely Loma on avoinna Dokfoto-keskuksessa 27. kesäkuuta saakka.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuorosta saa energiaa ja sisältöä elämään, sanoo Lauttasaaren Laulajien Nana Arponen – kuoron 70-vuotisjuhlakonsertti kajahtaa lokakuussa

Sämpy is the most famous cat in Finland - here he gives an interview