Silpputyöläinen työelämän arpajaisissa - perustulo lievitti epävarmuutta, kuvaa Tuomas Muraja

Suomalaisen unelma on vanhastaan ollut punainen tupa ja perunamaa. Silppityöläisen unelma on leipää pöytään huomennakin.
Herrat ja orjat, duunarit ja valkokaulustyöläiset, omistava luokka ja työväenluokka. Jaotteluja on vuosisatojen aikana ollut monia, kun kyse on ollut siitä, miten työ ja yhteiskunnan varallisuus jakaantuvat.

Nyt vanhojen jaoetteluiden rinnalle kiilaa yhä kiihtyvällä vauhdilla uusi jaottelu, joka on silpputyöläiset ja palkansaajat.
Tilastokeskuksen mukaan kaksi kolmasosaa suomalaisista ansaitsee elantonsa kokopäivätöissä palkansaajina. Reilu kolmannes hankkii tuloja muulla tavalla. He ovat itsensätyöllistäjiä, määräaikaisia, osa-aikaisia, freelancereita ja silpputyöläisiä, jotka haalivat tuloja, mistä saavat. Työsuhteiden väliin osuu työttömyysjaksoja.

Erityisen paljon silpputyöläisiä on luovien ammattien joukossa. Silpputyötä tekevät muiden muassa näyttelijät, muusikot, graafiset suunnittelijat, toimittajat ja valokuvaajat.
Monet itsensätyöllistäjät elävät epävarmuudessa. Tulee kuukausia, jolloin tilille ei tipahda senttiäkään. Tilauksia ei tule eikä yhtään tarjousta mene läpi. Tätä kokevat esimerkiksi freelance- toimittajat.

Freelancerina työskentelee muiden muassa Tuomas Muraja, joka kuvaa mainiosti pätkätyöläisen arkea tuoreessa kirjassaan Perustulokoe-eläin. Muraja kertoo hauskasti arpajaisvoitostaan Kelan arpajaisissa. Hän pääsi pariksi vuodeksi vuonna 2017 aloitettuun perustulokokeiluun. Siihen valittiin kaksituhatta työtöntä työnhakijaa, jotka saivat 560 euron perustuloa joka kuukausi. Hallitus halusi selvittää, saako töitä helpommin, kun työmarkkinatuki tai peruspäiväraha vaihdetaan perustuloon.

Kokeilu päättyi. Alustavien tulosten mukaan työllistymisessä ei tapahtunut suurta parannusta, mutta kokeilusta seurasi paljon hyvää. Osallistuneiden henkinen hyvinvointi parani, kun nöyryyttävä anomusten ja papereiden täyttö ja kontrollin alla oleminen vähenivät.
Silpputyöläinen sai hengittää rauhassa, kun ei tarvinnut pelätä tyhjän tilin kuukausia, joita syntyy, kun odottaa papereiden käsittelyä.

Muraja kertoo perustulokokeilun lisäksi itsestään eli siitä, kuinka korkealta pudotaan kuoppaan, mutta sieltä kavutaan aina ylös.

Median muutos on tuonut suomalaisiin mediataloihin toistuvat YT-neuvottelut. Ne pyyhkäisivät myös Turun Sanomiin, jossa ulkomaantoimitus lakkautettiin ja samalla meni Murjajan työ. Ansiot ulkomaankirjeenvaihtajana tai kriisinhallintatehtävissä tiedotusupseerina eivät painaneet niissä YT-arpajaisissa.

Vakituinen työ vaihtui freelancerin hommiin ja työhakemuksen kirjoitteluun, jossa vastaukset olivat, että kiitämme kiinnostuksesta, mutta tällä kertaa et tullut valituksi tehtävään. Kielitaitoinen maisteri alkoi ymmärtää, että työttömyys ei ehkä olisikaan väliaikainen tila, vaan jotain pysyvämpää tai pitempiaikaisempaa.

Nykyään on poikkeus, että akateemisella työläiseltä ei ole työttömyyskausia. On väitelleitä tutkijoita, jotka ovat välillä työttöminä. On johtajia ja asiantuntijoita vailla töitä. Tämä ajatus on aikaisemmille sukupolville vaikea ymmärtää”, Muraja kirjoittaa Perustulokoe-eläin -kirjassa.

Perustulokoe-eläin auttaa ymmärtämään epävarmuudessa elävien silpputyöläisten maailmaa, yhteiskunnan turvarakenteiden horjuvuutta, päätösten tekijöiden ajoittaista mielivaltaa ja sattuman osuutta yhteiskunnallisissa arpajaisissa.

Potkut YT-neuvotteluissa voivat kuvastaa enemmänkin huonoa tuuria kuin sitä, että työntekijä ei olisi tarpeellinen. Häpeä ja lomakkeiden täyttäminen jäävät poispotkitun kannettavaksi.

Arpajaisissa voi myös onnistaa. Muraja pääsi peustulokokeiluun, alkoi kirjoittaa kirjoja ja työskennellä freelancerina. Hyvällä onnella joku silpputyöläinen voi työllistyä palkkasuhteeseen tai itsensätyöllistäminen voi elättää hyvin. Itsensätyöllistäjät valttikortti on aina vapaus ja mahdollisuus päättää omista työajoista.

Tuomas Muraja: Peustulokoe-eläin. Vastapaino, 2019.

Kommentit

  1. Hyvää päivää ystäviä, nimeni on Antonio Laura Lund-Ruotsista, olen lääkäri ammatin mukaan, 45-vuotias. Lukekaa ystävällisesti todellisen elämäni todistukseni siitä, kuinka palautin takaisin rakkauden ja luottamuksen avioliittooni, minulla on hyviä aikomuksia siitä, että nämä tiedot auttavat tätä lukevaa henkilöä parantamaan sydäntä ja palauttamaan kadonneen rakkaussuhteen 2 päivän kuluessa. Stoy voi olla samanlainen, olin naimisissa Antonio kanssa neljä vuotta, viime kuussa hän hajosi kanssani, tein kaiken saadakseni hänet rakastamaan minua, mutta kaikki mitä tein oli turhaan, halusin häntä takaisin niin paljon, koska meillä oli kaksi pientä lasta yhdessä ja rakastan häntä niin paljon, etten voi elää ilman häntä, kysyin häneltä kaiken, tein lupauksia, mutta hän kieltäytyi. Selitin ongelmani kollegalleni työssä, hän on hyvä ystäväni ja hän kehotti minua ottamaan mieluummin yhteyttä rakkauden oikeinkirjoittajaan, joka voisi auttaa minua rakkauden palauttamisessa, mutta olen sellainen henkilö, joka ei koskaan ajatellut, että rakkauden loitsun osuus oli olemassa tai voi toimia, minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin kokeilla sitä, lähetin sähköpostia minulle oikeinkirjoituskanavan yhteystiedot, jotka hän antoi minulle ja harvoille kunnille, kun sain vastauksen. Dr.Oduduwa kertoi minulle, että hän voi auttaa minua palauttamaan mieheni, se oli Ei hätää siitä, että kaikki menee hyvin ennen kolme työpäivää, seurain huolellisesti kaikkia hänen ohjeita siitä, mitä minun tulee tehdä kotona keskiyön rakkausloitsun rukouksen aikana. Oduduwa käynnisti rakkauden oikeinkirjoituksen osan ilmaan ja yllättäen toisena päivänä se oli noin klo 6.00. Aviomieheni rakkauspartneri soitti minulle matkapuhelimella, olin niin yllättynyt, koska aviomieheni on kieltäytynyt soittamasta minulle tai lähettämästä minulle tekstejä viimeisen kolmen viikon ajan, yhtäkkiä hän soitti pyytääkseni anteeksi ja sanoi, että hän palaa kotiin käymään luokseni ja lapseni pian. Siitä päivästä lähtien, kun hän soitti minulle, hänellä on ollut soittoääni ja tekstiviestejä minulle joka päivä, tänään hän soitti, että vastasin puheluun ja hän sanoi taas, että hän on niin pahoillani kaikesta, mitä tapahtui, että hän halusi minun antaa anteeksi ja palata hänelle. rakkauden kumppanina, että hän rakastaa minua niin paljon. Olen niin onnellinen, ja vasta tänään aloimme elää onnellisina yhdessä perheenä. syvällinen kiitollisuuteni menee Dr.Oduduwalle hänen lahjallisista voimistaan ​​palauttaa rikkoutunut avioliitto ja palauttaa entinen rakkauskumppani 2 päivän kuluessa rakkauden oikeinkirjoitusrukoukseen, joka toimii. Suosittelen häntä vilpittömästi kaikille, jotka etsivät kiireellistä rakkauden palauttamista (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sämpy is the most famous cat in Finland - here he gives an interview

Musiikkia veden ääreltä - Emma Salokoski ja Johanna Juhola Paloheinä soi -musiikkitapahtumaan