Ernesto Neton näyttelyssä Kiasmassa voit kuvitella lojuvasi riippukeinussa ja käpertyä majaan
Ernesto Neton näyttelyssä Kiasmassa voi tutkia majaa. Kuvat: Sirpa Pääkkönen
Tässäpä näyttely, jossa aikuinen voi palauttaa mieleensä lapsuuden hauskat leikit, ja lapsi leikkiä niin kuin lapsi nyt leikkii. Voit lekotella muovipalloista rakennetulla vuoteella ja kuvitella olevasi riippukeinussa.  Käsin virkatut verkot kannattelevat vuodetta.
Voit astua sisään majaan, mutta riisu ensin kengät. Maja on niin korkea, että aikuisetkin mahtuvat seisomaan. Pitkulaisen majan materiaalina on puuvillalanka.
Eipä ihme, että Kiasman viidennessä kerroksessa näkyy paljon lapsiperheitä. Pehmeällä matolla saa juosta ja lapsikin ymmärtää seiniin piirretyt kuvat.  Siellä on palmu ja lentävä lintu.

Näyttelyssä pääsee lojumaan muovipalloista rakennettuun vuoteeseen.

Brasilialainen Ernesto Neto tarjoaa näyttelyssään lempeyttä ja vuorovaikutusta. Keltainen, punainen, oranssi ja ruskea luovat lämpimän värimaailman. Leikkisä näyttely tuntuu pakottavan  unohtamaan maailman murheet.  Se lienee taiteilijan tarkoitus.

Teoksessa Muunnelma väristä siemenestä tilasta ajasta rakkaudesta muoviverkkoihin valutetut pavut muotoutuvat veistoksiksi painovoiman ansioista. Ne roikkuvat katosta ja keinahtelevat hieman.

Taiteilija luo paikkoja, joissa ihmiset voivat kohdata toisiaan ja rentoutua. Kuvanveisto ja arkkitehtuuri kietoutuvat yhteen suurissa installaatioissa. Taiteilija on perehtynyt Brasilian Amazoniassa elävän alkuperäiskansan kulttuuriin. Häntä kiinnostavat  huni kuin –kansan perinteet, rituaalit sekä pyrkimys  onnelliseen ja harmoniseen elämään.

Kiasman näyttelyssä on teoksia vuosilta 2009-2016. Neton teoksia on nyt ensimmäistä kertaa esillä Suomessa näin laajasti.
Näyttely on esillä Kiasmassa 4. syyskuuta saakka.

Muunnelma väristä siemenestä tilasta ajasta rakkaudesta.


Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raastava, tuskallinen, lamaannuttava häpeä - Jorma Myllärniemi luennoi häpeästä psykoanalyysin yössä

Kuorosta saa energiaa ja sisältöä elämään, sanoo Lauttasaaren Laulajien Nana Arponen – kuoron 70-vuotisjuhlakonsertti kajahtaa lokakuussa