Jelisejevin herkkupuodissa hyllyt notkuvat herkkuja ja ravintolassa tarjotaan hyvää ruokaa

Yrttivoita keisarilliseen tyyliin Jelisejevin ravintolassa. Kuvat: Sirpa Pääkkönen
  
Jelisejevin herkkukauppa Nevski prospektilla Pietarissa on kuin aikamatka tsaarin ajan historialliseen loistoon. Katossa kimaltelevat kristallikruunut ja lasimaalaukset värittävät ikkunoita.  Iloinen melodia täyttää salin. Flyygelin koskettimet hyppivät, vaikka soittaja ei istukaan soittotuolilla. Magiaa siis.

Hyllyt notkuvat herkkuja: kakkuja, makeisia, hunajaa, kaviaaria, herkkumakkaroita. Häitä suunnitteleville on hääkakkuja. Marsipaanista ja suklaasta on muotoiltu  jopa luonnollisen kokoinen kenkä morsiamelle. Täytyy vain odottaa, että morsian tai sadun Tuhkimo sujauttaa sen jalkaansa.
Jelisejevin herkkukauppa.

Kauppa remontoitiin loistoonsa muutama vuosi sitten. Ulkonäkö on peräisin vuodelta 1903, jolloin tsaari oli vielä vallassa ja ruhtinaat ja porvaristo ostivat kaupasta tryffeleitä.

Keskellä kauppaa kohoaa jättikokoinen ananas ja sen ympärille levittäytyvät pöydät kahvilan asiakkaille. Tarjoilijat kantavat tarjottimia mustavalkoisissa asuissaan.

Herkkukauppaan on helppo piipahtaa kadulta, mutta kaupan kahdessa ravintolassa on hiljaista. Toinen ravintoloista sijaitsee kellarikerroksessa ja on tyyliltään maanläheisempi kuin yläkerran keisarilliseen tyyliin sisutettu ravintola.

Se ei ole kovin iso, mutta jokainen esine tuntuu arvokkaalta. Pöydissä ja pikkusohvissa on maalauksia. Astiasto vie keisarilliseen aikaan. Ruoka syödään kullatuilla aterimilla. Seinillä riippuu kehystettyjä maalausjäljennöksiä, muun muassa Auguste Renoiria. Kristallikruunu levittää tunnelmallista valoa.
Keisarillista tyyliä ravintolassa.

Palvelu on hidasta, mutta ruokaa hyvää. Pöytään tuodaan leipäkori ja lämmitettyjä sämpylöitä. Talo tarjoaa pienen annoksen silputtua graavia kalaa hyytelön kera.
Pääruoaksi tilaamme pallasta kasviksien, sitruunakastikkeen ja yrttimuusin kanssa. Ruoka on pehmeää ja maukasta. Jälkiruoaksi valitsemme leivoksen näköisen marjamoussen ja pienen jäätelöpallon, todella hyvää. Jäätelökin on tehty aidosti rasvasta ja kananmunista, eikä kevyttuotteista. Moussekakkuja myydään kaupan puolella leivosvitriinissä.


Ruoka maksaa juomineen kolmelta hengeltä 7000 ruplaa eli nykykurssin mukaan hieman alle  sata euroa. Pietarin hintatasossa se on tällä hetkellä keskivertoravintoloiden hintoja korkeampi, mutta ruuan tason huomioon ottaen Suomeen verrattuna halpa. 

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raastava, tuskallinen, lamaannuttava häpeä - Jorma Myllärniemi luennoi häpeästä psykoanalyysin yössä

Kuorosta saa energiaa ja sisältöä elämään, sanoo Lauttasaaren Laulajien Nana Arponen – kuoron 70-vuotisjuhlakonsertti kajahtaa lokakuussa