Budapestin keskuspuistossa on upea maatalousmuseo, vanha eläintarha ja tunnelmallinen kylpyä


Budapestin maatalousmuseossa on täytettyjä kotieläimiä, Kuvat: Sirpa Pääkkönen
Budapestin yksi erikoisimmista nähtävyyksistä on maatalousmuseo kaupungin keskuspuistossa. Laaja museo kertoo maatalouden historiasta, paimentolasikulttuurista, kalastuksesta, eläimistä, kasvillisuudesta ja maatalouden koneellistumisesta. Se on sijoitettu hulppeaan linnaan, jossa yhdistyy monta eri tyyliä.

Goottilainen osa on kuin koristeellinen kirkko täynnä seinä-. katto- ja lasimaalauksia. Yhdessä huoneessa seinät on peitetty lattiasta kattoon eläinten sarvilla. Museossa on täytettyjä eläimiä: 
Lasimaalauksia.
kauriita, biisoneita ja karhuja. Kalastuksesta kertovat verkot, pyyntivälineet, täytetyt kalat ja iso vene.


Toinen puoli linnasta edustaa barokkia ja klassismia. Siellä voi tutkia muun muassa hevosen historiaa ja merkitystä paimentolaisille. Unkarissa maatalous pohjautuu vaeltaville heimolle, jotka saapuivat mustanmullan alueilta. Sitä symbolisoi jurtta. Hevonen on palvellut paimentolaisia tuhansia vuosia.
Näyttelyssä tapaa maalaisia työkaluneineen, astioineen ja kauppoineen. Varsin elävän näköisiä ovat täytetyt possut, ankat ja hanhet.

Kierrosta voi jatkaa mukavasti lähellä sijaitsevaan eläintarhaan. Se on yksi maailman vanhimmista eläintarhoista, perustettu jo 1866. Nykyinen ilme on peräisin 1900-luvun alusta, jolloin sinne rakennettiin eläintaloja kansallisromantiikan hengessä.

Keskellä eläintarhaa on lampi, jossa monet vesilinnut uiskentelevat. Eläintarhan houkutuksia ovat karhut, elefantit, tiikerit ja apinat. Kaikkiaan eläinlajeja on satoja.

Sarvia maatalousmuseossa,
Keskuspuiston nautinnollinen keskus on Széchenyin kylpylä. Uusbarokkinen kylpylä perustettiin 1903.  Lämmin vesi pulppuaa yli tuhannen metrin syvyydestä. Sisäaltaita on viisitoista ja ulkoaltaita kolme. Kylpylässä voi polskia ja neljäkymmenen asteen lämpöisessä vedessä. Unkarilaismiehillä on tapana pelata siellä shakkia. Jotkut ottavat lämpimään veteen jopa kirjan mukaan.

Keskuspuisto on unkarilaisille rentoutumispaikka. Vanhojen puiden katveessa ruohikolla näkee pariskuntia makoilemassa lämpiminä kesäpäivinä. Lapset ja koirat juoksentelevat. Tenniskentällä pallo saa kyytiä. Vanhat linnat luovat romanttista tunnelmaa ja turistijoukot kulkevat selfiekeppi kädessä kuvaamassa itseään taloja ja lampia vasten.

 Matkakin puistoon keskustasta on mukava, jos hyppää Budapestin vanhimmalle metrolinjalle. Se otettiin käyttöön jo 1800-uvun lopussa. Vanha juna kulkee historiallisten asemien läpi.

Karhu eläintarhassa.


 
Museon goottilainen osa,

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raastava, tuskallinen, lamaannuttava häpeä - Jorma Myllärniemi luennoi häpeästä psykoanalyysin yössä

Kuorosta saa energiaa ja sisältöä elämään, sanoo Lauttasaaren Laulajien Nana Arponen – kuoron 70-vuotisjuhlakonsertti kajahtaa lokakuussa