New Yorkin katujen yksinäinen kuvaaja - Kulturhusetissa Tukholmassa on vielä hetken esillä Vivian Maierin upeita valokuvia

Rantaelämää Vivian Maierin kuvaamana. Kuvat Kulturhusetin näyttelystä.


Vielä ehtii, mutta kiirettä pitää. Vivian Maierin (1926–2009) komea valokuvanäyttely on esillä Kulturhusetissa Tukholmassa 22. toukokuuta saakka.

Vivian Maier tunnetaan nykyään loistavana katuvalokuvaajana, joka tallensi katujen elämää New Yorkissa ja Chicagossa 1950-luvulta 1970-luvulle.

Elinaikanaan hän ei ole ollut tunnettu. Hän ansaitsi elantonsa neljäkymmentä vuotta lastenhoitajana. Lapsista tuli hänelle suojaverho, kun hän liikkui kameransa kanssa katuvilinässä. Maier kuvasi jatkuvasti. Valokuvien lisäksi hän filmasi arjen tapahtumia kaitafilmille. 

Kuuluisaksi Vivian Maier tuli, kun yhdysvaltalainen historioitsija ja keräilijä John Maloof osti chicagolaisesta huutokaupasta laatikon, joka oli täynnä Maierin säästämiä negatiiveja. Maloof alkoi jäljittää Maierin tarinaa ja löysi lisää negatiivejä. Niitä on arviolta 120 000. Eläessään Maier ei näyttänyt kuvia kenellekään.

Maierin kuoleman jälkeen hänen tuotannostaan on tehty useita näyttelyitä ja valokuvakirjoja  ja pari televisiodokumenttia.
Lapsia.

Kulturihusetissa esillä oleva näyttely on hyvin kiinnostava, mutta melko suppea. Näyttelyssä näkyvät Maierin monet teemat: lapset, pariskunnat, omakuvat, tiukasti rajatut yksityiskohdat ja laajemmat miljööt. Katu oli hänelle teatteri, jossa hän kohtasi loputtoman tapahtumien virran.

Omakuvissa Maier on toisinaan keskellä kuvaa kameransa kanssa, toisinaan kuvan keskipisteenä on hänen varjonsa. Hän käyttää kekseliäitä sommitelmia kuvatessaan itseään. Tuntemattomista hän houkuttelee esille ylättänyneen ja joskus vihaisenkin reaktion lähestyessään varoittamatta kuvauskohdettaan.

Näyttelyssä voi katsoa molemmat Maierista tehdyt dokumentit ja ne täydentävät hyvin valokuva-antia.
Dokumenteissa on haastateltu muun muassa Maierin hoitamia lapsia, jotka kertovat lastenhoitajansa ristiriitaisesta persoonallisuudesta. Jännittävä lastenhoitaja järjesti yllätyksiä, mutta hän oli myös pelottava ja ilkeä. Monet haastateltavat muistavat, että Maierissa oli pimeä puoli.

Omakuva.
Maier kuoli erakkona. Hän oli hamstraajaluonne, joka keräsi muun muassa valtavat pinot lehtileikkeitä. Perheet eivät saaneet tietää mitään Maierin taustasta. Häntä luultiin usein ranskalaiseksi, koska hän oli asunut lapsena Ranskassa. Hän oli kuitenkin syntynyt New Yorkissa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raastava, tuskallinen, lamaannuttava häpeä - Jorma Myllärniemi luennoi häpeästä psykoanalyysin yössä

Kuorosta saa energiaa ja sisältöä elämään, sanoo Lauttasaaren Laulajien Nana Arponen – kuoron 70-vuotisjuhlakonsertti kajahtaa lokakuussa