Salmelan nuori taiteilija innostui maisemista – lumpeet kukkivat järvellä, laiturit viestittävät rauhaa ja romantiikka



Johanna Lumpeelta on Salmessa esillä kaksi sarjaa: villieläimet ja järvimaisemat. Kuvat: Sirpa Pääkkönen
Romanttinen laituri, penkki, järvimaisema ja veden pinnalla kukkivat lumpeet. Taidekeskus Salmelan vuoden nuori taiteilija Johanna Lumme vie nuorta suomalaista taidetta kohti maisemamaalauksen perinnettä.
Järvet ja luonto olivat suomalaisen kultakauden ajan taiteilijoille tuiki tärkeää kuvastoa 1800- ja 1900-luvun taitteessa. Suuri ranskalainen impressionistimestari Claude Monet maalasi upeita  maalauksia kukkivista lumpeista.

Vuonna 1990 syntynyt Salmelan nuori taiteilija kulkee siis suurten mestareiden jäljessä. Kuuluisaan  esikuvaansa, lummemaalari Monet’een,  verrattuna Johanna Lumme maalaa ekspressionistisemmin. Siveltimestä jää kankaaseen paksu jälki. Lumpeen kukissa on rosoa, väreissä hehkuvat heleät siniset, vihreät ja lilat sävyt. 
Johanna Lumme: Kun kaikki äänet katoavat, jäljelle jäät vain sinä, 2016.

Johanna Lumme työskenteli Salmelan residenssissä kevään 2015 ja Mäntyharjun järvimaisema tuli hänelle tutuksi. Tämän kesän maalaussarjassaan hän palaa inspiraationsa lähteelle.
”Luonnossa on mielestäni jotain äärimmäisen taianomaista ja arvoituksellista”, hän sanoo.
Salmelassa on Lumpeelta toinenkin sarja, joka vie katsojan lastenkamarin kuvamaailmaan. Apteekkitalossa on maalauksia villieläimistä. Siellä näkyy pandoja, panttereita ja apinoita. Ne tuovat esiin nuoren taiteilijan kuvittajapuolen. Hän työskentelee Otavalla kuvittajana.

Salmelan konsepti on vuodesta toiseen sama. Se rinnastaa kokeneiden konkareiden ja nuorten tulokkaiden teoksia. Kokeneet  ja uransa alussa olevat taiteilijat käyvät teoksillaan dialogia keskenään.
Kun taiteilijoita on paljon, lopputulos on väistämättä hieman pirstaleinen. Tänä vuonna on hauskaa se, että monien nuorten teoksissa tuntuu valoisa ote. Itseensä käpertynyttä synkkyyttä on vähemmän kuin monena  aikaisempana vuotena.

Viime vuoden nuorelta taiteilijalta Kia Taegenilta on mukana muutamia kauniita vihreän, keltaisen ja sinisen sävyisiä maisemia. Ne ovat pitkälle abstrahoituja, mutta usein jostain nousee joku tunnistettava elementti kuten  vene.

Kia Taegen: Kenen veneessä istut, 2015.
Maria Laine maalaa aistillisia, valokuvamaisia naisfiguureja. Hän rakentaa teoksen monista ohuista maalikerroksista, jotka jättävät kuvaan läpikuultavan jäljen. Iho on hänelle tärkeä elementti. Hänen mallinsa uppoavat omaan maailmaansa ja viestittävät melankoliaa.
Samassa näyttelysalissa Laineen kanssa on esillä Kirsi Kaulasen veistoksia, joissa ripustus on olennainen. Veistosten elämä jatkuu varjoina, jotka heijastuvat näyttelysalin valkoiselle seinälle.

Salmelan päärakennuksessa on kuten tavallista  näytteillä pitkän uran luoneiden taiteilijoiden teoksia. Tänä vuonna mukana ovat kuvanveistäjä Pekka Kauhanen, taidemaalari Lauri Laine, kuvataiteilija Kristian Krokfors, kuvanveistäjä Tiina Torkkeli ja kuvanveistäjä Pirkko Nukari.
Lauri Laineelta on näytteillä hauska sarja muusikkomaalauksia. Anonyymit, ilman kasvoja kulkevat soittajat ovat pukeutuneet värikkäisiin kaapuihin. He tuntuvat nousevan jostakin historian kerroksesta:  antiikista tai keskiajalta.
  
Kuvanveistäjä Laila Pullisen muistoksi on pystytetty pieni grafiikkasali. Vuonna 2015 kuolleen Pullisen teoksia on ollut esillä Salmelassa.

 Taidekeskus Salmelan kesänäyttely on avoinna14. 8. saakka Mäntyharjussa, Mäntyharjuntie 25,  päivittäin klo 11–18.
Lauri Laine: Figuuri ja soittimet III, 2015.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kattohaikara viihtyy Virossa – risumaja puhelintolpan päässä kelpaa asunnoksi kesästä toiseen

Грузинский хор создал уникальную атмосферу многоголосным пением в Успенском кафедральном соборе

Jo ajatus kissasta lievittää mielipahaa, kertoo tutkimus