Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on huhtikuu, 2016.

Suudelma Budapestissa – viikko kamera kaulassa valokuvauskurssilla

Kuva
Suudelma Budapestissa. Rakastavaisten kaupungissa riittää kuvauskohteita, mutta tehtävänanto ei ole helppo. Hetki on intiimi ja menee nopeasti ohi, eikä kahden ihmisen väliin tunnu sopivalta työntyä kameran kanssa. ”Pyydä heitä malleiksi”, Jari Silomäki ohjaa. Hän vetää Katseen konsulttien järjestämää valokuvauskurssia Budapestissä Harri Pälvirannan kanssa.
Meitä on kahdeksan kurssilaista viikon mittaisella valokuvauskurssilla. Kurssilaiset saavat valita opettajien ehdottamista teemoista paikan ja aiheen. Ryhmä hajaantuu kuvaamaan Keletin rautatieasemalle, lähiöihin, Tonavan rannoille ja silloille, hautausmaalle, kylpylöihin ja kodittomien yösijoille.
Vietän muutaman päivän Budapestin keskuspuistossa etsimässä lemmekkäitä pareja Lämpöaalto hellii kaupunkia. Vaaleanvihreät lehdet orastavat puissa. Ruohomatto kutsuu löhöilemään. Samaan aikaan Suomessa sataa räntää.
Ensimmäinen kuvauspäivä tarjoaa mukavasti aiheita ja tilanteita. Puistossa on markkinat. Lapset ratsastavat ponilla ja yrittä…

Budapestin keskuspuistossa on upea maatalousmuseo, vanha eläintarha ja tunnelmallinen kylpyä

Kuva
Budapestin yksi erikoisimmista nähtävyyksistä on maatalousmuseo kaupungin keskuspuistossa. Laaja museo kertoo maatalouden historiasta, paimentolasikulttuurista, kalastuksesta, eläimistä, kasvillisuudesta ja maatalouden koneellistumisesta. Se on sijoitettu hulppeaan linnaan, jossa yhdistyy monta eri tyyliä.
Goottilainen osa on kuin koristeellinen kirkko täynnä seinä-. katto- ja lasimaalauksia. Yhdessä huoneessa seinät on peitetty lattiasta kattoon eläinten sarvilla. Museossa on täytettyjä eläimiä:  kauriita, biisoneita ja karhuja. Kalastuksesta kertovat verkot, pyyntivälineet, täytetyt kalat ja iso vene.

Toinen puoli linnasta edustaa barokkia ja klassismia. Siellä voi tutkia muun muassa hevosen historiaa ja merkitystä paimentolaisille. Unkarissa maatalous pohjautuu vaeltaville heimolle, jotka saapuivat mustanmullan alueilta. Sitä symbolisoi jurtta. Hevonen on palvellut paimentolaisia tuhansia vuosia. Näyttelyssä tapaa maalaisia työkaluneineen, astioineen ja kauppoineen. Varsin elävän näk…

Kuvat muuttuvat runoiksi - näyttely Karjalatalolla kuvaa elämän kiertokulkua ja vuodenaikoja

Kuva

Jelisejevin herkkupuodissa hyllyt notkuvat herkkuja ja ravintolassa tarjotaan hyvää ruokaa

Kuva
Jelisejevin herkkukauppa Nevski prospektilla Pietarissa on kuin aikamatka tsaarin ajan historialliseen loistoon. Katossa kimaltelevat kristallikruunut ja lasimaalaukset värittävät ikkunoita.  Iloinen melodia täyttää salin. Flyygelin koskettimet hyppivät, vaikka soittaja ei istukaan soittotuolilla. Magiaa siis.
Hyllyt notkuvat herkkuja: kakkuja, makeisia, hunajaa, kaviaaria, herkkumakkaroita. Häitä suunnitteleville on hääkakkuja. Marsipaanista ja suklaasta on muotoiltu  jopa luonnollisen kokoinen kenkä morsiamelle. Täytyy vain odottaa, että morsian tai sadun Tuhkimo sujauttaa sen jalkaansa.
Kauppa remontoitiin loistoonsa muutama vuosi sitten. Ulkonäkö on peräisin vuodelta 1903, jolloin tsaari oli vielä vallassa ja ruhtinaat ja porvaristo ostivat kaupasta tryffeleitä.
Keskellä kauppaa kohoaa jättikokoinen ananas ja sen ympärille levittäytyvät pöydät kahvilan asiakkaille. Tarjoilijat kantavat tarjottimia mustavalkoisissa asuissaan.
Herkkukauppaan on helppo piipahtaa kadulta, mutta kaupan kah…

Ernesto Neton näyttelyssä Kiasmassa voit kuvitella lojuvasi riippukeinussa ja käpertyä majaan

Kuva