Sting vieraili Viimeinen laiva -musikaalissa Turussa - tähti kiitti näyttelijöitä, tarttui kitaraansa, lauloi ja nostatti hurmioituneen tunnelman

Sting näyttelijöiden keskellä musikaalin lopussa. Kännykkäkuva Sirpa Pääkkönen
"Tuo laukku on aivan liian suuri. Vie se narikkaan", lipuntarkastaja tokaisee tiukasti Turun kaupunginteatterin ovella. Pistän hiukan vastaan, koska eihän laukussa ole muuta kuin lompakko, känny, kamera ja nenäliinapaketti.
"No kameraa et sinne kuljeta, esitystä ei saa tallentaa. Meillä on tänään erityisvieras", tarkastaja jatkaa entistäkin tiukemmin.
"Tiedetään", sanon ja käännyn viemään laukkua narikkaan.

Turun kaupunginteatterissa on erityinen ilta. Viimeinen laiva -musikaalin säveltänyt Sting vierailee esityksessä.

Katsomo on viimeistä paikkaa myöten täynnä, kun kuuluu kuulutus: sulkekaa kännykät, esityksen taltioiminen on kielletty. Sitten tulevat viimeiset katsojat, Sting seuruineen kävelee kohti permantopaikkoja.

Yleisö nousee seisaalleen, ulvoo ja taputtaa, ja todennäköisesti melkein kaikki kaivavat kännykkänsä esiin. Räpsä räps. tähti hymyilee, nostaa kätensä tervehdykseen ja asettuu paikalleen.

Stingillä on kiertueellaan Helsingin ja Tallinnan välissä vapaailta ja hän haluaa nähdä Turun esityksen Viimeisestä laivasta.
Musikaalia ei ole aikaisemmin esitetty Euroopassa. Sen kantaesitys oli muutama vuosi sitten Chicagossa ja sieltä se jatkoi Broadwaylle.

Tarina vie Stingin lapsuuden maisemiin englantilaiseen pikkukaupunkiin Wallsendin telakalle.
Työ loppuu laivanrakentajilta, kun telakka suljetaan, mutta työntekijät eivät alistu tähän. He ryhtyvät rakentamaan viimeistä laivaa. Siihen heidät yllyttää kirkonmies, jota Taneli Mäkelä esittää huumorin ja viisauden siivittämänä.

Musikaalin ytimessä on myös kolmiodraamaan johtava rakkaustarina sekä  isän ja pojan välinen suhde.

Stingin vieraillessa lauantaina Turussa katsomossa kohosi hurmioitunut tunnelma. Yleisö taputti ja väliin huusikin tanssien ja laulujen välissä. Mikko Koukin ohjaama esitys kulkee vauhdikkaasti satamakuvien, pubin ja kirkkokuvien kavalkadina. Stingin musiiki on musikaaleihin sopivan tarttuvaa, melodista ja paikoin herkän lyyristä.

Viimeinen laiva -musikaalissa merkittävää on se, että se antaa äänen kansanosalle, jota ei usein muisteta: satamatyöläisille.

Illan huippu koettiin sen jälkeen, kun näyttelijät olivat käyneet kumartamassa. Sting nousi lavalle kiittämään turkulaisia hänelle tärkeästä ja liikuttavasta kokemuksesta. Hänen lapsuutensa maisemat on tuotu Suomeen ja ne saavat uuden elämän turkulaisella näyttämöllä.

Sen jälkeen hän tarttui kitaraansa ja lauloi viimeisestä laivasta. Kertosäkeen kohdalla näyttelijöiden kuoro yhtyi lauluun. Yleisö repesi hurmioituneisiin aplodeihin.

Esityksen jälkeen Sting juhlisti iltaa näyttelijöiden kanssa ja antoi useita haastatteluita. Hän toisti sanomaansa, jonka mukaan työ on ihmisille tärkeää. Se antaa elämälle sisältöä, ja ilman työtä ihminen kokee menettävänsä arvokkuutensa. Musikaali puhuu myös luottamuksesta. Kun jotain luvataan, sanaan pitäisi voida luottaa.
Sting piti myös suomen kieltä kauniina. Se sointuu hänen mielestään hyvin melodioihin ja hän koki ymmärtävänsä tarinan täysin, vaikka ei osaa suomea.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raastava, tuskallinen, lamaannuttava häpeä - Jorma Myllärniemi luennoi häpeästä psykoanalyysin yössä

Kuorosta saa energiaa ja sisältöä elämään, sanoo Lauttasaaren Laulajien Nana Arponen – kuoron 70-vuotisjuhlakonsertti kajahtaa lokakuussa