Muutu maailma, vaativat taiteilijamanifestit Julian Rosefeldtin upeassa Manifesto-näyttelyssä Taidehallissa

Koditon harhailee Julian Rosefeldtin filmi-installaatiossa.
Tunnelma Julian Rosefeldtin Manifesto-näyttelyssä Taidehallissa on maaginen. Pimeitä näyttelyhuoneita täplittävät isot videoscreenit, joiden välissä näyttelyväki puikkelehtii kuin pimeässä liikkuvat varjot.

Valkokankaille heijastuu rinnakkaisia ja samanaikaisia kertomuksia, jotka ovat yhtäaikaa julistuksia ja kuvia nykyajasta.

Siellä on opettaja lasten keskellä luokkahuoneessa, perhe juhlavassa ruokapöydässä, hautajaisvieraat muistotilaisuudessa, toimitusjohtaja yksityistilaisuudessa, tatuoitu punkkari bileissä, uutisankkuri studiossa, nukkemestari työpajassaan, työntekijä jätteenpoistolaitoksessa ja koditon mies harhailemassa kaatopaikkamaisemissa.

Kuvissa rinnastuvat köyhyys ja hyvinvointi, yhteiskunnan kelkasta pudonneet ja nousukkaat, arki ja juhla.
Muistotilaisuus ja yksityinen vastaanotto. Kuvat näyttelystä Sirpa Pääkkönen

Kuvien taustalla pauhaavat taiteilijoiden manifestit, joilla on otettu kantaa milloin minkäkin asian puolesta. Äänessä ovat muun muassa dadaistit, surrealistit, futuristit, käsitetaiteilijat ja pop-taiteilijat.
Manifestien sekasortoinen sanoma katkeaa välillä liturgiseen yhteislausuntaan, jolloin äänten sekamelska muuttuu lauluksi.

Cate Blanchett näyttelee kolmessatoista Julian Rosefeldtin videoinstallaatiossa. Taiteilija kunnioittaa teoksellaan taiteilijamanisfestien perintöä rakentamalla kollaasin historiallisista teksteistä ja yhdistämällä sisällöt nykypäivään.

Manifesteissa kuuluu halu muuttaa maailmaa ja luoda jotain uutta. Ne heijastelevat sukupolvensa ääntä runsaan sadan vuoden ajalta.

Upea näyttely on avoinna Taideahlissa lokakuun puoliväliin saakka.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raastava, tuskallinen, lamaannuttava häpeä - Jorma Myllärniemi luennoi häpeästä psykoanalyysin yössä

Kuorosta saa energiaa ja sisältöä elämään, sanoo Lauttasaaren Laulajien Nana Arponen – kuoron 70-vuotisjuhlakonsertti kajahtaa lokakuussa