Kaihoa, haikeutta, eron kipeyttä - Vuotalossa soi venäläinen mustalaismusiikki marraskuussa

Kimalaistrio ja Sergei Shaykhulin.

Kaihoa, haikeutta, mollisointuja. Niitä sisältyy venäläiseen mustalaismusiikkiin, joka osuu suomalaisten sydämiin. Melankolisuus yhdistää suomalaisia ja venäläisiä.  Musiikissa soivat kaipuu, täyttymätön rakkaus, mustasukkaisuus tai eron kipeys ja lähteminen.
Toki musiikilla on toinenkin puoli: se voi ilmaista tulista temperamenttia, verhottua salaperäisyyttä ja elämäniloa.
Tunnetuimpia venäläisiä sävelmiä ovat muun muassa Ajomies ja Oi niitä aikoja.

Vuotalossa kuullaan marraskuun alussa suosituimpia venäläisromanien lauluja sekä taidokasta  instrumentaali- ja viulumusiikkia. Konsertissa Venäjän mustalaisten lauluja esiintyvät  venäläinen soitinyhtye Kimalaistrio ja Duo-orkesteri.

Inessa Watson ja Artemi Gvaza.
Mustalaismusiikkia Venäjällä ovat pitäneet elossa satoja vuosia muun muassa kuorot. Romanikuorojen ohjelmisto koostui enimmäkseen kansanlauluista ja venäläisten säveltäjien sävellyksistä. Kuorot ovat esittäneet muun muassa Glinkan, Dargomyzhskyn, Bulakhovin, Varlamovin ja Gurilevin romansseja. Venäläiset romanssit vaikuttivat vahvasti mustalaismusiikkiin.

Kansansoitinyhtye Kimalastrio täyttää tänä vuonna kolmetoista vuotta. Sitä johtaa Reino Bürkland. Trion ohjelmistossa on  venäläisiä romansseja ja kansanlauluja, venäläisten ajomiesten lauluja ja Venäjän mustalaisten lauluja.

Konsertissa trio esiintyy laajemmassa kooonpanossa. Siinä esiintyvät Sergei Shaykhulin (laulu), Olga Ridal (laulu), Pentti Yrjänäinen (domra prima), Artemi Gvazava (kontrabasso-balalaikka) ja Reino Bürkland (harmonikka).

Duo-orkesterissa esiintyvät Inessa Watson (laulu ja kitara) ja Artemi Gvaza (viulu). He tulkitsevat  muun muassa venäläisiä romansseja, kansanlauluja sekä omia sävellyksiään.

Venäjän mustalaisten lauluja -konsertti Vuotalossa (Mosaiikkitori 2) perjantaina 3. marraskuuta klo 19.
www.vuotalo.fi


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuorosta saa energiaa ja sisältöä elämään, sanoo Lauttasaaren Laulajien Nana Arponen – kuoron 70-vuotisjuhlakonsertti kajahtaa lokakuussa

Sämpy is the most famous cat in Finland - here he gives an interview