Upea viikonloppu Pietarissa huipensi matkakoulutuksen - Venäjä-seura koulutti uusia matkanjohtajia

Matkanjohtakoulutuksen kurssilaisia Nevski prospektilla Pietarissa.
Matkanjohtajan työ on vaativa homma, Venäjänmatkojen Taru Linna sanoo Pojehali-
matkanjohtajakoulutettaville Anastasia-laivan kabinetissa.

Suomessa sataa ensilumi, kun Anastasia keinuu myrskytuulessa rymisten kohti Pietaria kolmen päivän koulutusmatkalle. Matka päättää lähes vuoden kestäneen, osin etänä järjestetyn koulutuksen, jonka järjestivät Suomi-Venäjä-seura ja Venäjänmatkat. . Parikymmentä ihmistä eri puolelta Suomea on saanut  oppia siitä, miten järjestetään matka ja miten selvitään kiperistä tilanteista.

Siis sellaisista, että bussi ei saavu sovittuun aikaan paikalle tai Venäjä-seuran Riku Savolainen unohtuu ratikkaan, kun muu seurue nousee ylös pysäkillä.
"Kiperissä tilanteissa täytyy käyttää luovuutta", Taru Linna sanoo.

Yleensä bussi löytyy. Jos ei löydy, matkanjohtaja järjestää taksin. Johtajalla on paras olla puhelinnumerot, jotta kadonneet lampaat löydetään. Rikukin hyppää seuraavalla pysäkillä pois ja palaa ryhmään. Tässä oli kyse etukäteen suunnitellusta harjoituksesta, jossa testattiin, mitä matkanjohtaja tekee, jos joku eksyy.

Jokaisella koulutukseen osallistujalle on oma tehtävä. Joku selvittää reitit ruokapaikkoihin, joku ottaa vastaan reklamaatioita ja jotkut johdattelevat ryhmiä museoihin.

Valitus voi olla vaikka sellainen, että hytissä vessan kylpyhuone lainehtii vettä suihkun jälkeen vettä. Reklamaatiosta on apua. Viemäri tullaan korjaamaan.

Matkalla ehditään  tutkia nykytaiteen museo Erarta,  Poliittisen historian museo, Salainen Pietari ja  Rubinstein-kadun jazz-ravintola.
Salainen Pietari on kaikille uusi ja jännittävä kokemus. Nevski prospekt 42:n kohdalla on ovi, josta lähtee kierros Pietarin historian salattuihin lukuihin. Näyttelijät johdattelevat vieraat yhteentoista pieneen huoneeseen, joissa kerrotaan Pietarin tarinaa. Vastaan  tulee muun muassa Pietarin perustaja Pietari Suuri, Gogolin novellista irronnut nenä, koronkiskurieukon surmannut Raskolnikov ja häijy Rasputin.

Kierros on visuaalisesti ja näyttämöllisesti erinomaisesti toteutettu. Tosin se muistuttaa joissakin kohdin Linnanmäen kauhujen taloa ja pieni kauhu voi hiipiäkin selkäpiihin silloin, kun täytyy selvitä ulos peililabyrintista.
Lenin puhui tältä parvekkeelta. Poliittisen historian museo.

"Tuolta parvekkeelta Lenin julisti poliittisia teesejään", Anitta Lahtinen  sanoo Poliittisen historian museon edessä Petrogradin kaupunginosassa.
Hänen tehtävänsä on johdattaa ryhmä Poliittisen historiaan museoon. Kolmeen kerrokseen sijoitetuissa näyttelysalissa tiivistyy Venäjän historia tsaarin ajasta lähimenneisyyteen.  Kuvat, tekstit ja esineet kertovat historian käännekohdista ja ihmisten kärsimyksistä vainoissa ja vallankumouksissa. Tasan sata vuotta sitten Pietarissa jytisi kunnolla, kun lokakuun vallankumous lähti vyörymään koko maan yli.

Anitta Lahtisen mielestä hänen tehtävänsä Poliittisen historian museossa oli sopivan haastava. Ennakkovalmistautumista se vaati. Vuoden koulutuksesta Anitta sanoo oppiinsa paljon uutta.
Kommunalka Poliittisen historian museossa.

"Monet ryhmäläisistä ovat työskennelleet oppaina tai matkanjohtajina tai olleet maassa pitkiä aikoja. Heillä on paljon osaamista ja heitä olen oppinut paljon. Samoin tietysti Tarulta ja Rikulta."
Viikonloppu Pietarissa oli Anittan mielestä intensiivinen ja onnistunut.

"Lievää jännitystä koin siitä, mitä oli tulossa. Kurssilaiset olivat ihastuttavia ja solidaarisia toisilleen."


Moniin kurssilaisiin tarttui halu järjestää matkoja Venäjälle. Kurssilaiset suunnittelevat tuovansa Venäjälle pieniä ryhmiä, ystäviä, sukulaisia, työtovereita tai muita viiteryhmiä. Samaa ajattelee Anitta.
"Uskon tuovani Venäjälle ystäviäni. Поехали!"

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kattohaikara viihtyy Virossa – risumaja puhelintolpan päässä kelpaa asunnoksi kesästä toiseen

Грузинский хор создал уникальную атмосферу многоголосным пением в Успенском кафедральном соборе

Jo ajatus kissasta lievittää mielipahaa, kertoo tutkimus