Turun taidemuseon näyttely antaa laajan kuvan Tyko Sallisesta - maisemia Karjalasta, alastonkuvia, kansanihmisiä ja muotokuvia Mirristä

Tyko Sallinen (1879-1955) lienee varsin tuttu taidehistoriaa tunteville museovieraille. Kuvat Mirristä, Hihhuleista ja Jytkyissä tanssivista kansanihmisistä tulevat vastaan suomalaisissa museoissa ja näyttelyissä.

Kuva Sallisesta laajenee suomalaisen ekspressionismin mestarin yksityisnäyttelyissä. Sallista oli keväällä ja kesällä esillä HAMissa Helsingissä ja nyt syksyllä Turun taidemuseossa.

Turun näyttely rakentuu kansankuvista, muotokuvista, maisemista ja uskonollisista kuvista.
Mieleenpainuvia ovat muuassa ilmeikkäät  maisemat, joissa taiteilija käyttää kauniita sinisiä, violetteja ja vihreitä värejä. Ne kertovat eri Sallisesta kuin harmaalla ja ruskealla maalatut kansankuvaukset rujoista ihmisistä.
Alaston.

Taiteilija maalasi maisemia vaimonsa Mirrin  eli Helmi Vartiaisen (1988-1920) synnyinseudulla Riekkalassa lähellä Sortavalaa. Maisemissa voi tuntea tuulen tuiverruksen, ilman väreilyn ja valon taittumisen eri sävyihin.

Muotokuvia  Mirristä on paljon esillä ja jonkin verran myös muista malleista. Sallinen maalaa imettävää ja alastonta naista. Hän raottaa intiimiä hetkeä naisten saunoessa ja peseytyssä. Hän ei aina kohtele mallejaan eikä etenkään Mirriä silkkihansikkain. Taiteilijan sivellin muuttaa kasvot rujoiksi ja kärsiviksi.

Sallisella oli maine kaksijakoisena ihmisenä. Mirri oli hänelle muusa, mutta samalla hän kolhi Mirriä sekä sanoin että kuvin.

Näyttelyssä on mukana vähän huumoriakin. Luostarin navetta -maalauksessa vuodelta 1924 hengenmies paimentaa lehmiä.

Tyko Sallisen näyttely on esillä Turun taidemuseossa 7. tammikuuta 2018 saakka.

Maisema.

Luostarin navetta.


Maisemia.

Mirri.
 
Hihhulit. Kuvat näyttelystä: Sirpa Pääkkönen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raastava, tuskallinen, lamaannuttava häpeä - Jorma Myllärniemi luennoi häpeästä psykoanalyysin yössä

Kuorosta saa energiaa ja sisältöä elämään, sanoo Lauttasaaren Laulajien Nana Arponen – kuoron 70-vuotisjuhlakonsertti kajahtaa lokakuussa