Korkkarit lentävät kattoon BellaCantan juhlakonsertissa - naisten lauluyhtye täyttää viisitoista vuottaNaisyhtye BellaCanta täyttää tänä syksynä viisitoista vuotta ja juhlii konsertilla Korkkarit kattoon perjantaina. Mikä onkaan BellaCanta? Kysymyksiin vastaa kuoron perustaja ja johtaja Satu Luomajoki.


Miten perustit yhtyeen?

"Lauluyhtye BellaCanta on Helsingin työväenopiston musiikin opintoryhmä, joka sai alkunsa vuonna 2002 silloisessa Läntisessä alueopistossa, Pohjois-Haagan opetuspisteessä. Opiston pitkäaikainen musiikinopettaja Juha Aunola jäi vapaalle, ja tulin hänen sijaisekseen. Juhan ryhmänä toiminut sekalauluyhtye BL kaipasi muutoksen tuulia, ja käsissäni ryhmästä muotoutui nuorten naisten lauluyhtye.
Samanhenkisten naisten innostunut ryhmä sai nimekseen BellaCanta (BC), jonka alkuperä juontuu  sanoista Bel canto (kaunis laulu/ kaunolaulu). Alkuvuosina ryhmä kokeili eri musiikkityylejä, mutta vähitellen omaksi tyylilajiksi alkoi valikoitua viihteellinen kuoromusiikki. Valmiiden sovitusten lisäksi BC on laulanut paljon myös pianistimme Vesa Lintulan yhtyeelle  tekemiä iskelmä- ja pop-sovituksia."

Paljonko yhtyeessä on laulajia?

"BellaCantassa laulaa kuusitoista naista. Useimmat sovituksista ovat neliäänisisä, jolloin saamme tasaisen jakauman laulajia joka stemmaan. Toisinaan laulajat esiintyvät myös pienryhminä, jolloin saadaan harjoitettua enemmän lauluyhtyemäistä osaamista."
Satu Luomajoki. Kuvat BellaCanta.

Millainen tausta laulajilla on, ovatko harrastajia vai onko mukana musiikin ammattilaisiakin?
"Laulajat ovat pitkälle musiikkiopinnoissaan edenneitä harrastajia, jotka ovat esimerkiksi lapsuudestaan saakka käyneet soittotunneilla tai kuoroissa. Hyvä nuotinlukutaito on edellytyksenä mukaantuloon, koska ohjelmiston harjoittelu etenee melko nopealla tahdilla, ja omatoimista kotiharjoittelua tarvitaan viikoittaisten harjoitusten tueksi. Vuosien varrella mukana on ollut myös ammattilaistasonkin laulajia, jotka esiintyvät niin tango- ja iskelmämusiikin kuin suomenmestaruustason karaokelaulajina.

 Millainen ohjelmisto yhtyeellä on?
"BellaCantan ohjelmistossa on viihteellispainotteista kuoro- ja lauluyhtyemusiikkia. Vuosittain tähtäimessä on yleensä jokin suurempi esiintyminen, johon valittava aihe määrittelee myös ohjelmistoon kuuluvia kappaleita. Tänä vuonna harjoittelun kohteena oli ensin osallistuminen Tampereen Sävelen kuorokatselmukseen, ja nyt oman 15-vuotisjuhlakonsertin rakentaminen.  Molempiin valikoitui kattaus viime vuosien parhaita hittejä suomipopista ja tunnetuista kansainvälisistä sävelmistä. BC laulaa kuitenkin myös perinteisempää kuoro-ohjelmistoa ja esimerkiksi kansanlauluja tilaisuuden luonteesta riippuen. Viime vuosina olemme painottaneet ohjelmistoamme a cappella -laulamisen suuntaan, ja harjoitelleet myös mm. beat boxausta."

 Mitä juhlakonsertissa esitetään?
"Juhlakonsertin ohjelmisto koostuu neljästä osiosta. Suomen 100-vuotisjuhlan ja työväenopiston Metsä -teeman kunniaksi laulamme suomalaisesta luonnosta. Lisäksi esitämme Tampereen Sävelen ohjelmistomme, johon olemme harjoittaneet lavaliikkumisemme muodostelmaluistelukoreografin avustuksella. Konsertin jälkipuoliskolla kuullaan kattaus vuosikymmenten iskelmähiteistä sekä Suomipoppia. Useimpiin kappaleisiin liittyy myös jonkinlainen koreografia, joiden harjoittelu on paitsi haasteellista myös äärimmäinen palkitsevaa, kun pakettia saadaan hiotuksi valmiiksi."

 Onko yhtyeen kokoonpano muuttunut paljon vuosien aikana?
"Mukaan otetaan uusia laulajia tilanteen mukaan. Vaihtuvuutta on vuosittain jonkin verran, mutta myös sitoutuminen pitkäjänteiseen yhdessä työskentelyyn on voimakasta. Tämänhetkisestä kokoonpanosta useimmat ovat olleet mukana jo vuosia, osa jopa yhtyeen perustamisesta lähtien."

 Miten vaativaa tällaisen lauluyhtyeen johtaminen on?
"Näin motivoituneen ja taitavan ryhmän johtaminen on ennen kaikkea ihanaa ja hauskaa! Ohjelmistomme on toki laajentunut ja sen vaatimustaso noussut vuosien mittaan, minkä vuoksi itse kappaleisiin perehtymiseen kuluu aikaa. Haasteellisinta harjoituksissa on välillä saada intoa puhkuva ja nauravainen joukko hiljenemään asian äärelle. Välillä naurusta ei meinaa tulla loppua, kun joku sutkauttaa jotakin hauskaa, ja muut yhtyvät hihitykseen. Harjoituksissa tärkeää onkin myös sosiaaliset kontaktit."

Millainen henki teillä on yhtyeessä?
"Ryhmässä on oikein hyvä henki. Toisinaan keskustelua ja pientä närääkin saattaa aiheuttaa esimerkiksi se, millä tasolla kaikkien jäsenten sitoutuminen toimintaan voi olla. Koska kyseessä on kuitenkin harrastuspohjainen ja vapaaehtoinen osallistuminen, on yhdessä sovittava siitä, miten saamme parhaiten erilaisissa elämäntilanteissa olevien laulajien mukanaolon toteutumaan ryhmää tyydyttävällä tavalla. Työelämän haasteet, lapsiperheiden aikatauluongelmat ja sairastumiset ovat jokaiselle haaste, ja usean kerran poissaolot toki hidastavat yhteisen tavoitteen toteutumista."

 Mitkä ovat parhaat saavutuksenne?

"BellaCanta on sijoittunut Sulasolin kansallisessa yhtyelaulukilpailussa Vantaalla 3. sijalle vuonna 2012. Tämä on toistaiseksi paras sijoituksemme kilpailuissa, joihin osallistumisesta ryhmällä ei ole kovin paljon kertynyt kokemusta. Tampereen Sävelen kuorokatselmuksessa sijoituimme kesällä 2017 hopeakategoriaan, mikä oli juuri tavoitteidemme mukainen taso ensi kertaa ”kisaan” osallistuessamme. Omasta mielestäni parhaat saavutuksemme ovat kahden oman levymme (Elämän sain soimaan 2008 ja Joulu 2011) lisäksi yhdessä musisoimisen kautta saavuttamamme laulamisen ilo. Iloisesta ilmeestämme ja rennosta esiintymisestämme meitä onkin useasti kiitelty. Haluamme viedä hyvää tuulta myös kuulijoillemme."

 Mikä asemasi on työväenopistossa?

"Toimin tällä hetkellä taideaineiden koulutuspäällikkönä Helsingin työväenopistossa. Yksikköön kuuluvat musiikin lisäksi kuvataiteen, median sekä äidinkielen, teatterin ja kirjallisuuden ainealat. Työssäni toimin 12 vakinaisen ja noin 200 tuntiopettajan esimiehenä sekä vastaan yksikön toiminnasta koko kaupungin laajuisesti. Vaikka tähän työhön ei opetusvelvollisuutta kuulukaan, olen halunnut jatkaa BellaCantan kanssa toimimista. Olin vuosina 2014-2016 hoitovapaalla, jolloin ryhmän opettajana toimi loistavasti Piia Säilynoja. Piian oma pop-folk -yhtye Tuuletar on nyt ottanut tuulta alleen, ja konsertoi ympäri maailmaa. BellaCantan 15-vuotiskonsertti on toistaiseksi oman opettajanurani päätepiste, ja ryhmän kanssa jatkaa kevään ajan Vesa Lintula. Haussa onkin uusi, innostunut ja osaava kuoronjohtaja/ lauluyhtyekouluttaja, joka voisi ottaa tämän upean joukon johtaakseen."

KORKKARIT KATTOON! – Lauluyhtye BellaCanta 15-vuotisjuhlakonsertti perjantaina  27.10. klo 19 Opistotalon juhlasalissa (Helsinginkatu 26).
BellaCantan verkkosivut: http://www.bellacanta.fi/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuorosta saa energiaa ja sisältöä elämään, sanoo Lauttasaaren Laulajien Nana Arponen – kuoron 70-vuotisjuhlakonsertti kajahtaa lokakuussa

Sämpy is the most famous cat in Finland - here he gives an interview