Seinämaalaukset koristavat Puerto de la Cruzin vanhaakaupunkia

Victor Ash: Paratiisin rajalla. Kuvat: Sirpa Pääkkönen
Puerto de la Cruzin vanhassa kaupungissa Teneriffalla on hauska vaellella, koska 1700-luvulta ja 1800-luvulta peräisin olevat talot on kunnostettu hyvin. Niissä on mukavia yksityiskohtia, kauniita ikkunoita, parvekkeita ja ovia ja värit kuin karamellipussista: sinistä, punaista ja keltaista.
Kadut ovat mäkisiä.  Aina välillä tulee vastaan portaikkoja, joten tavallinen päiväkävely käy myös kuntoliikunnasta lämpimästi paistavan auringon alla.

Katutaiteilijat Espanjasta ja muualta Euroopasta ovat huomanneet, että Puerto de la Cruzin vanha kaupunki on myös loistava paikka seinämaalauksille. Kolmetoista suurikokoista seinämaalausta on siroteltu vanhan kaupungin sydämeen ja niitä saa etsiä kartan kanssa näyttelyssä Puerto, katutaide, kaupunki maalauspohjana.
Maalaus peittää yleensä koko seinän. Kaikki maalaukset eivät ehkä ole täysin suomalaiseen makuun, mutta niiden etsiminen on hauskaa.

Oma suosikkini on tanskalaisen Victor Ashin Paratiisin rajalla. Mustista ihmishahmoista syntyy hauskasti rytminen kuvio. Taustalla häämöttää palmu ja karttamainen kuvio, joka lepää sinistä pintaa vasten. Siinä voi olla sekä taivas että meri.
Näyttelyn esitelehtisessä maalaus saa kriittisen tulkinnan. Yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuus ja köyhyys sulkevat osalta ihmisiltä portin, joka johtaisi paratiisiin.
Ro.Ro: Rommia, pullo rommia.


Paratiisi-teosta vastapäätä on teneriffalaisen RoRo.n teos Rommia, rommia, rommia, pullo rommia. Siinä on sarjakuvamaisia hahmoja hallitsijoista ja merirosvoista. Kenen suuhun mahtaa rommi kaatua.
Jaén Belin: Ikuinen nuoruusAndalusialainen taiteilija Jaén  Belin on maalannut muotokuvan keski-ikäisestä miehestä ja antanut teokselle nimen Ikuinen nuoruus. Taiteilija on saavuttanut mainetta yhtenä nimekkäimpänä espanjalaisena graffittimaalarina ja hyperrealismin edustajana. Maalauksessa tosin on aika paljon ironiaa mukana, sen verran ryppyinen ikuisen nuoruuden edustaja on.
Iker Muro: Macaronesia.

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raastava, tuskallinen, lamaannuttava häpeä - Jorma Myllärniemi luennoi häpeästä psykoanalyysin yössä

Kuorosta saa energiaa ja sisältöä elämään, sanoo Lauttasaaren Laulajien Nana Arponen – kuoron 70-vuotisjuhlakonsertti kajahtaa lokakuussa