Sata Kieli Singers –yhtyeen lauluissa lumi tuiskusi ja joululle heitettiin haikeat jäähyväisetAndrei Shlyahov (vas.), Jana Batserikova, Vladimir Ichtchenko ja Nikolai Nekrassov. Kuvat: Sirpa Pääkkönen

Valtavirtojen reunoilta voi löytää musiikkia, joka tarjoaa mukavia yllätyksiä. Minulle uusi tuttavuus on Sata Kieli Singers –yhtye, joka järjesti talven tuiskuun sopivan konsertin Hakasalmen huvilassa.
Nimi viittaa musiikin kansainvälisyyteen. Venäjältä Suomeen muuttaneet muusikot laulavat monella kielellä.
Hakasalmen huvilan teemana olivat talvi- ja joululaulut, joita kuultiin Ukrainasta, Englannista, Venäjältä, Valko-Venäjältä, Tsekistä, Slovakiasta, Suomesta, Espanjasta ja Puolasta.

Joululauluissa jätettiin hyvästejä ohi menneelle joululle ja talvilauluissa soi kansanmusiikin iloisella poljennolla lumituiskut ja paukkuva pakkanen. Jänikset loikkivat ulkona ja joulun alla väki tömistelee maalaiskylissä talosta toiseen toivottomassa iloa ja onnea.

Kitaristi ja laulusolisti Vladimir Ichtchenko lauloi venäjäksi monelle suomalaisille joululauluista rakkaimman, Varpunen jouluaamuna.  Maa on niin kaunis kuultiin suomeksi Jana Batserikovan tulkitsemana.  Hänen 10-vuotias poikansa Sergei soitti ukrainalaista rytmisoitinta, kepin päässä loistavaa tähteä, jossa kulkuset kilisevät.
Sergei Batserikov soitti ukrainalaista tähteä.
Pietarista ryhmän vieraaksi saapui Andrei Shlyahov, joka soitti perkussioita ja lauloi käsittämättömän möreällä äänellä venäläistä kurkkulaulua.
Tunnin mittaisen konsertin ohjelmavalinta on erinomainen. Siinä vaihtelevat hilpeät ja tarttuvat kansansävelmät ja slaavilainen haikeus. Kummatkin tuntuvat myös suomalaisen sydämessä. Sama konsertti järjestetään keskiviikkona Kallion kirkossa.


Sata Kieli Singers: Talvi- ja joululauluja Kallion kirkossa 13. tammikuuta klo 19.30. Vapaa pääsy.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raastava, tuskallinen, lamaannuttava häpeä - Jorma Myllärniemi luennoi häpeästä psykoanalyysin yössä

Kuorosta saa energiaa ja sisältöä elämään, sanoo Lauttasaaren Laulajien Nana Arponen – kuoron 70-vuotisjuhlakonsertti kajahtaa lokakuussa