Bussi vie keväällä ja kesällä Tampereelta Mänttään Serlachius-museoihin


Andelm Kieferiä kiehtoo muun muassa antiikin mytologia. Kuvat: Sirpa Pääkkönen

Autottomalle matka suomalaisiin kesänäyttelyihin voi olla mutkan takana. Helsingistä ei ole aivan yksinkertaista lähteä esimerkiksi Mänttään, joka kuuluu hienoimpiin kesäkohteisiin Suomessa. Sinne houkuttelevat upeat Serlachius-museot ja Mäntän kuvataideviikot.
Mäntästä kuuluu nyt hyvä uutinen ilman omaa autoa liikkuville, kun Serlachius-museot aloittaa bussiliikenteen Tampereen ja Mänttä-Vilppulan välillä 2. huhtikuuta. Bussi ajaa kahdesti päivässä edestakaisen vuoron museon aukiolopäivinä, kerrotaan Serlachius-museon verkkosivulla.
Bussivuoro päätettiin järjestää, kun Haapamäen rataosuudelta lakkautettiin junavuoroja, jolla museon vieraat pääsivät Mänttään.

Keväällä Göstan paviljonkiin ehtii vielä katsomaan saksalaisen Anselm Kieferin upeaa näyttelyä, joka on avoinna 24. huhtikuuta saakka.
Kieferin kookkaat ja painavat teokset täyttävät koko Göstan paviljongin. Kolmekymmentä teosta tarjoavat kokonaisvaltaisen elämyksen. Museossa on maalauksia, joissa taiteilija käyttää paksun maalin lisäksi esimerkiksi lyijyä, sementtiä, kuivattuja kasveja, siemeniä, lasia, maata ja piikkilankaa.
Teoksissa on paljon arvoituksellista symboliikkaa ja vertauskuvia. Ajatusmaailmaansa taiteilija avaa näyttelyteksteissä, jotka viittaavat historiaan, kirjallisuuteen ja mytologiaan.
Gustaf-museossa kerrotaan muun muassa paperiperkeleen tarina.

Kevään uutuusnäyttelyitä ovat Maisema ja Antero Tenhusen valokuvat Mäntän selluloosatehtaan lakkauttamisesta vuonna 1993.
Gustaf-museossa esillä oleva Maisema ottaa katsojan mukaan maisemamaalauksen luomiseen. Katsoja voi rakentaa oman maisemansa taidehistorian tyylisuuntia mukaillen.
Valokuvaaja Antero Tenhunen kuvasi Metsä-Serla Oy:n Mäntän selluloosatehdasta huhtikuussa 1993 eli noin kaksi vuotta tehtaan lakkauttamisen jälkeen. Hänellä oli käytössään Suomessa harvinainen Sinar-palkkikamera, jonka kuvausjälki nostaa esiin piirrosmaisen tarkkoja yksityiskohtia kuvista.

Kesän päänäyttelynä Göstan paviljongissa avautuu toukokuun lopussa Mark Wallingerin näyttely. Brittitaiteilija tunnetaan laaja-alaisesta tuotannostaan.  Se sisältää maalausten ja veistosten ohella valokuva- ja videoteoksia sekä installaatioita, performansseja ja suuria julkisia teoksia, joissa hän käsittelee muun muassa nationalismia, luokkayhteiskuntaa ja ajankohtaisia yhteiskunnallisia ilmiöitä.

Taiteen tähtitaivaat –näyttely tuo Göstan paviljonkiin palasen yötaivasta. Tähdet ja muut taivaankappaleet kertovat paitsi eri aikoina vallinneesta maailmankuvasta ja sen muuttumisesta, myös maailman itsensä muuttumisesta. 

Mäntän kuvataideviikoilla esittäytyy ensi kesänä kolmekymmentä taiteilijaa ja yksi taiteilijaryhmä.
Anssi Kasitonnin kuratoima näyttely on nimeltään Kommandona. Taiteilijoiden joukossa on muun muassa tuore Ars Fennica -voittaja Mika Taanila, sarjakuvan Puupäähatulla palkittu Ville Pirinen, vuoden 2011 nuori taiteilija Anna Tuori, kuvittaja ja taidemaalari Aino Louhi ja roller derby –mustelmatutkielmistaan tunnettu Riikka Hyvönen. Taidekentän reunalta näyttelyssä on mukana Simo Riikonen, jonka maalauspintana ovat autot ja menetelmänä ruiskumaalaus. Myös PKN-yhtyeen Pertti Kurikan alter ego Kalevi Helvetti osallistuu näyttelyyn.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raastava, tuskallinen, lamaannuttava häpeä - Jorma Myllärniemi luennoi häpeästä psykoanalyysin yössä

Pakila juhi 600-vuotista historiaansa kahden tunnin suurkonsertilla - katso kuvat blogista