Viidakon kissapedot, keinahtelevat paperilyhdyt ja itämaiset kukkaset täyttävät Keravan taidemuseon Sirkka-Liisa Longan hienossa näyttelyssäSirkka-Liisa Lonka: Sateessa yhdessä, 2011. Kuvat: Sirpa Pääkkönen


Kuin  Claude Monet’n impressionismia. Ranskalaismestarin siveltimen jälki nousee mieleen, kun katse osuu suomalaisen pitkän linjan kuvataiteilijan Sirkka-Liisa Longan maalaukseen. Siinä  lumpeet rehottavat pienellä lammella.
Sirkka-Liisa Lonka on työskennellyt kuudella eri vuosikymmenellä. Keravan taidemuseossa Sinkassa juuri avattu näyttely Viidakko tulvii luo hienon poikkileikkauksen taiteilijan eri vuosikymmeniin ja tyylinmuutoksiin.
Sirkka-Liisa Lonka: Hämärän kukat, 2004.

Näyttelyssä voi aistia impressionismia maalauksissa, joissa taiteilijan sivellin liikkuu vapaasti ja pehmeästi. Siellä näkyy henkäys japanilaisista ja kiinalaisista kukkamaalauksista.
Nuori Sirkka-Liisa Lonka maalasi öljyväreillä 1960-luvulla asetelmia ja mallitutkielmia Hän oppi taitavaksi piirtäjäksi. mallina oli muun muassa taidemaalari Marika Mäkelän kissa. Lonka  alkoi käyttää rohkeasti myös pastellisävyjä maalauksissaan. 

1980-luvulla Longan maalauksissa myrskyävät meren aallot. Näyttelyn merimaalauksissa aallot ovat arvaamattomia ja kohtalokkaita. Ne keinuvat monissa eri värisävyissä ja tuntuvat jatkuvan maalauksen reunojen yli, mikä antaa katsojalle tilaa tulkita teoksia omasta näkökulmastaan.

Paperiveistokset ja tilateokset ovat Sirkka-Liisa Longan omaa taidekieltä. Keravan taidemuseossa näyttelytilan katosta roikkuu hauskoja pastellivärein maalattuja paperilyhtyjä. Ajatukset karkaavat taas itään niitä katsellessa.
Kurinalaisempia paperitöitä ovat museon alakertaan sijoitetut paperista tehdyt meduusaveistokset. Näyttelyssä pyörivä video paljastaa, kuinka paperiveistokset syntyvät.

Näyttelyn katseen vangitsijoita ovat suuret villit kissaeläimet. Lonka on viettänyt useita talvia Perussa Amazonin sademetsän siimekseen rakennuttamassaan talossa. Siellä hän maalaa ympäröivää luontoa. Viidakko on salaperäisten kissapetojen koti. Kissamaalauksiinsa taiteilija lataa symbolistisia merkityksiä. Viidakon varjoissa makaa kissoja, joiden ajatuksia ei voi tulkita.

Veikko Halmetojan  kuratoimaan näyttelyyn on rakennettu dialogi Longan ja nuorempien taiteilijoiden välille. Sandra Kantasen, Tamara Piilolan ja Perttu Saksan teokset kommentoivat Longan vesi- ja meriaiheita. Erno Enkenbergin maalaukset vievät katsojan longan tavoin Amazonin sademetsiin.

Viidakko tulvii, Sirkka-Liisa Lonka / teoksia vuosilta 1963-2015 Keravan taidemuseo Sinkassa 22. toukokuuta saakka.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuorosta saa energiaa ja sisältöä elämään, sanoo Lauttasaaren Laulajien Nana Arponen – kuoron 70-vuotisjuhlakonsertti kajahtaa lokakuussa

Sämpy is the most famous cat in Finland - here he gives an interview