Jenkinsin Requiemissä sielu vaeltaa kesäniityllä - Lauttasaaren Laulajat esittää sävellyksen Helsingissä ja Hattulassa


Lauttasaaren Laulajat esiintyi syksyllä 2014 Pyhän Marian kirkossa Pietarissa. Kuva: Kirsti Palonen

Requiem, kajahtaa väliin intensiivisellä voimalla, väliin pehmeänä kuin kuiskaus Lauttasaaren Laulajien harjoituksissa, kun walesilaisen Karl Jenkinsin latinankieliseen messuun säveltämää teosta hiotaan pääsiäiseksi esityskuntoon. Melodia on liikkuva ja polveileva, ja niin ovat latinankieliset sanatkin, joita laulajat sovittelevat suuhunsa.
Mutta mitä sana requiem tarkoittaa? Sen voi suomentaa sanalla lepo.  Requiem tunnetaan myös sielunmessuna, jossa muistetaan kuolleita. Latinankielisen messun virallinen muoto kanonisoitiin Trenton kirkolliskokouksessa 1500-luvun puolivälissä.
Teksti on innoittanut hyvin monia säveltäjiä. Siihen ovat tarttuneet muiden muassa Mozart, Verdi, Brahms, Dvorák ja Stravinsky. Näiden säveltäjien rinnalla Jenkinsin vuonna 2005 valmistunut sävellys on hyvin nuori teos. Laulajille se on haasteellinen.
”Jenkinsin Requiem on harmonioiltaan hyvin rikas, eikä se sen vuoksi ole kovin helppo esitettävä. Toisaalta se on hyvin melodinen. Vaikka melodiat eivät ole yksinkertaisia, ne painuvat mieleen. Kuorolaiset oppivat sävellyksen melko nopeasti. Se säilyy pitkään mielessä ja sydämessä”, Lauttasaaren Laulajia johtava Victoria Meerson sanoo.
Kuoro esittää Requiemin nyt toisen kerran. Ensimmäisen kerran se oli kuoron ohjelmistossa viisi vuotta sitten. Requiem esitettiin silloin Kauniaisissa. Nyt esityspaikkoina ovat Lauttasaaren kirkko ja Hattulan kirkko Hämeessä.
Requiemin osat vaihtelevat sisällöltään ja tunnelmaltaan. Alussa puhutaan ikuisesta levosta rauhalliseen sävyyn. Messussa rukoillaan ikuista valoa ja rauhaa kuolleille.
Toinen osa Dies Ire nostaa tempon ja tunnelman. Sanat ovat hyvin dramaattiset. Viha vyöryy musiikista, kun profeetan ennustukset toteutuvat ja maa järähtelee jalkojen alla. Luomakunta nousee tekemään tiliä tuomarin eteen. Kaikki salattukin tulee ilmi, eikä mikään jää rankaisematta.
Muut osat ovat seesteisempiä. Pahat tuomitaan, hyvyys palkitaan ja pelastuneille rukoillaan rauhaa. Jenkins on liittänyt mukaan kauniita japanilaisia haikuja, jotka nekin kertovat kuolemasta.
Eilisen lumi, joka putosi kuin kirsikankukan terälehti, on jälleen vettä, lauletaan osassa The Snow of Yesterday.
Hetkenä vaellan kesäniityllä, kuuluu osan Now as a Spirit sisältö.
Requiem Lauttasaaren kirkossa pitkänäperjantaina 25. maaliskuuta klo 16 ja Hattulan kirkossa 3. huhtikuuta klo 15.

Kommentit

  1. Arwokas, tiivis, helppolukuinen, mielenkiintoinen,yleissivistävä juttu. Ja jos AIOT MILJONÄÄRIKSI, saat tästä useammankin vinkin, että vältyt soittamasta kaverille.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kattohaikara viihtyy Virossa – risumaja puhelintolpan päässä kelpaa asunnoksi kesästä toiseen

Грузинский хор создал уникальную атмосферу многоголосным пением в Успенском кафедральном соборе

Jo ajatus kissasta lievittää mielipahaa, kertoo tutkimus