Nukkekoti kertoo kodin historiasta ja yhteiskuntaluokista - lontoolaismuseo toi nukkekoteja TurkuunKiller Cabinet -nukkekoti, Englanti, 1835–1838. Kuvat: Victoria and Albert Museum, London


Aboa Vetus & Ars Nova –museossa Turussa on esillä hieno kokoelma brittiläisiä historiallisia nukkekoteja Victoria & Albert –museon kokoelmista Lontoosta. Kaksitoista nukkekotia esittelee, miten Englannissa on asuttu 1700-luvulta lähtien lähelle nykypäivää.

Nukkekodit eivät ole vain lastenhuoneiden komistuksia ja leikkikaluja. Ne luovat katsauksen tyylihistoriaan ja eri yhteiskuntaluokkien asumisen historiaan. Yhteiskuntaluokka heijastuu asumiseen vahvasti. Rikkaat maanomistajat elävät leveästi komeissa kartanoissa, palvelusväellä on omat pienet huoneensa.
Nukkekodit valmistettiin 1900-luvun alkuun saakka käsityönä. Puu- ja hopeasepiltä tilattiin sisustamisessa tarvittavia esineitä. Yhdessä talossa voi olla jopa kolmesataa miniatyyrikokoista esinettä. Huonekalujen lisäksi nukkekotia sisutetaan astioilla, tekstiileillä, lampuilla, maalauksilla, soittimilla, portaikoilla  ja kynttilöillä.
Tate Baby House, Englanti 1760.
Näyttelyn seinätauluissa kerrotaan kiinnostavasti, miten asuminen heijastaa yhteiskunnan muutosta ja ihmisten luokka-asemaa.
Rikkaiden kartanot ovat ylellisiä. Yläluokkaiset maanomistajat kiinnittävät varallisuuttaan taloihin, jotka kulkivat isältä pojalle. Naisilla oli oikeus vain irtaimeen omaisuuteen kuten kaappeihin ja vaatteisiin. Avioliitto oli talouden sanelema vaihtokauppa nimekkäiden ja vauraiden perheiden kesken.
Viktoriaanisena aikana koti oli keskiluokkaisen yhteiskunnan kulmakivi. Mies pääsi kotiin rentoutumaan työpäivän jälkeen. Viktoriaanisen naisihanteen mukaan nainen oli kodin enkeli, joka huolehti kotitaloudesta ja tuki perhettä.
Yhteiskuntaluokka näkyi maussa ja sisutuksessa. Asukkaan piti valita oikea sisustus ja tavarat. Huoneet sisustettiin sen mukaan, olivatko ne julkisia vai yksityisiä tiloja, ja kuuluivatko ne miehelle vai naiselle.
Teollinen vallankumous helpotti kotitöitä. Valurautahella yleistyi 1800-luvun alussa. Sen myötä voitiin luopua tulen päällä pidettävistä padoista. Keramiikka-, tekstiili- ja tapettiteollisuus kasvattivat valikoimiaan, ja hinnat laskivat.
Kerrostalot yleistyivät toisen maailmansodan jälkeen, kun asunnoista oli pulaa ja kaupunkeihin piti rakentaa asuntoja nopeasti. Näyttelyssä 1960-lukua edustaa Jennyn asunto, joka heijastelee modernia arkkitehtuuria ja kasvavaa kiinnostusta kodin remontoimiseen ja uuteen muotoiluun. Sisustukseen kuuluivat värikkäät kankaat, kokolattiamatot, tiikkihuonekalut ja kalustetut keittiöt.
Nukkekotinäyttely on avoinna Aboa Vetus & Ars Nova –museossa Turussa 10. huhtikuuta saakka.
Hopkinson House, 1940-luku.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raastava, tuskallinen, lamaannuttava häpeä - Jorma Myllärniemi luennoi häpeästä psykoanalyysin yössä

Kuorosta saa energiaa ja sisältöä elämään, sanoo Lauttasaaren Laulajien Nana Arponen – kuoron 70-vuotisjuhlakonsertti kajahtaa lokakuussa