Tilastokeskus: Lumi, Lappi ja arkkitehtuuri kiinnostavat ulkomaalaisia SuomessaSaamelaismuseo Siida esittelee Lapin luontoa ja elämäntapaa. Kuvat: Sirpa Pääkkönen

 
Lapissa on lunta, pakkasta ja poroja, mutta myös hieno saamelaismuseo Siida, joka houkuttelee ulkomaalaisia matkailijoita.
Siidassa Inarissa ja Lapin maakuntamuseossa Rovaniemellä yli puolet museokäynneistä oli ulkomaalaisten tekemiä vuonna 2014, ilmenee Tilastokeskuksen tutkimuksesta. Yli 40 prosentin ulkomaalaisten osuuteen pääsivät Helsingissä ja Jyväskylässä toimiva Alvar Aalto -museo, Kultamuseo Sodankylässä sekä helsinkiläiset Suomen arkkitehtuurimuseo ja Mannerheim-museo.

Siida esittelee saamelaisten elämää ja sen syvää yhteyttä Lapin luontoon. Isot valokuvat seinillä kuvaavat komeasti Ylä-Lapin luonnon, ilmaston ja valaistuksen vaihtelua vuoden kahdentoista kuukauden aikana. Se tuo kävijän silmien eteen myös lappalaisten pukeutumisen värikkäine asuineen ja neljän tuulen hattuineen. Tärkeässä osassa ovat porot, sillä ne ovat historian aikana antaneet elinkeinon. Niistä on saatu lihaa ja nahkoja ja ne ovat tarjonneet matkalaisille kyytiä.
Porot ovat lappilaisille tärkeitä.

Tilastokeskuksen mukaan Suomen päätoimisesti hoidetuissa museoissa tilastoituja ulkomaalaisten vierailijoiden käyntejä kertyi kaikkiaan yli puoli miljoonaa vuonna 2014, mikä on lähes kymmenen  prosenttia kaikista museokäynneistä. Todellinen ulkomaalaismäärä on suurempi, sillä kaikki isotkaan museot, kuten Kansallisgalleria, eivät tilastoi ulkomaalaisia erikseen. Summaan eivät myöskään sisälly Ahvenanmaan museot, joissa käy runsaasti ruotsalaisia matkailijoita.

Määrällisesti eniten ulkomaalaiskäyntejä, yli 82 000, kertyi Suomen kansallismuseon kohteissa.
Muissa kulttuurikohteissa ulkomaalaisten osuus oli suurin Kemin jäänmurtaja Sammossa, yli 95 prosenttia, Suomenlinnassa, 57 prosenttia, ja Kemin LumiLinnassa, 40 prosenttia.

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen kulttuuritilastollisesta taulukkopaketista.

http://www.stat.fi/uutinen/lumi-lappi-ja-arkkitehtuuri-kiinnostavat-ulkomaalaisia-suomessaKommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raastava, tuskallinen, lamaannuttava häpeä - Jorma Myllärniemi luennoi häpeästä psykoanalyysin yössä

Pakila juhi 600-vuotista historiaansa kahden tunnin suurkonsertilla - katso kuvat blogista