Kyynel vierii poskelle maailman kauneimpia joululauluja kuunnellessa
Satu Luomajoki jouluisissa tunnelmissa. Kuvat: Sirpa Pääkkönen
Joulukonsertissa on lupa liikuttua.
”Mutta älkää koko ajan itkekö. Muuten minun on vaikea laulaa”, Satu Luomajoki sanoo kesken joulukonserttinsa paloheinäläisten omassa pienessä klubissa Art Jazzissa.

Sergei Sokolovin perustama klubi on viimeistä paikkaa myöten täynnä. Joulukonsertin teemana ovat maailman kauneimmat joululaulut. Konsertista päätettiin jo kesällä ja silloin alkoi miettiminen, mitkä pääsevät parinkymmenen kauneimman joukkoon.

Satu Luomajoen listalla ovat muun muassa  Carola Häggvistin Taivas sylissäin, jouluaattoisin televisiosta tulevan piirroselokuva Lumiukon tunnussävel Walking in the Air  ja ikikaunis En etsii valtaa loistoa.
”Kun olin koulutyttö, joulujuhlissa laulettiin aina En etsii valtaa loistoa. Steariini valui kynttilöistä sormille ja silmät sumenivat liikutuksessa laulaessa”, Satu Luomajoki muistelee.
Laulun esittäminen tekee kunniaa myös säveltäjälleen, Jean Sibeliukselle, jonka 150-vuotisjuhlia on juuri juhlittu. Sadun ääni soi joululauluissa tummana ja taipuisana.

Satu Luomajoen suosikkijoululaulujen listalle mahtuu myös vähemmän tunnettua joulumusiikkia. Hän on levyttänyt Sergei Sokolovin säveltämät Joulun enkeli ja Joulu tulla saa –laulut. Toinenkin laulu on saanut nimekseen Jouluenkeli. Sen Satu on itse säveltänyt.

Tutut joululaulut osataan Suomessa ulkoa. Kun Satu pyytää yleisöä yhtymään lauluun Sydämeeni joulun teen, ei sanoja tarvitse luntata paperista. Sen sijaan Kilisee, kilisee kulkunen viron kielellä tarvitsee lunttilapun. Monet kuorot ovat esittäneet Suomessa laulua viroksi. Suomalaisen suuhun hauskat vironkieliset sanat istuvat hyvin: Tiliseb, tiliseb aisakell, lumi hell, lumi hell.

Musiikkipedagogi ja laulaja Satu Luomajoki on äitiyslomalla Helsingin työväenopiston taideaineiden koulutuspäällikön työstä. Muutama vuosi sitten häneltä ilmestyi levy Laulu sinulle, jossa on suomalaisten nykysäveltäjien hänelle säveltämää musiikkia. Sävellyksiä ovat tehneet muun muassa Sergei Sokolov, Kaj Chydenius ja Tuija Rantalainen. Uutta musiikkia on suunnitteilla kevääksi.
Sergei Sokolov perustamallaan klubilla Art Jazzissa.

Pianisti, säveltäjä ja tuottaja Sergei Sokolov muutti Suomeen 1990-luvun alussa Pietarista. Oman klubin hän perusti Paloheinään vuonna 2013. Klubiin mahtuu kerralla noin kolmekymmentä kuulijaa. Konsertteja on ollut keskimäärin kerran kuussa.

 Esiintyjiä on ollut Suomen lisäksi Venäjältä, Argentiinasta ja Espanjasta. Syksyisin järjestetään Paloheinä soi –festivaali, jolle Sergei Sokolov on säveltänyt oman tunnuslaulun. Helmikuussa on järjestetty jo kymmenisen kertaa Rajaton –festivaali. Pääkonsertti on Vuotalossa, mutta musiikki soi myös Paloheinän Art Jazzissa. Sen intiimiin ympäristöön sijoitetaan pienemmät konsertit.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raastava, tuskallinen, lamaannuttava häpeä - Jorma Myllärniemi luennoi häpeästä psykoanalyysin yössä

Pakila juhi 600-vuotista historiaansa kahden tunnin suurkonsertilla - katso kuvat blogista