Treffipalstoilla juhlivat rakkauden myyntipuheetHauskanpitoa Pietarissa laivaston päivänä heinäkuussa 2014. Kuva: Sirpa Pääkkönen

Tavaroita myydään, mutta niin myös ihmisiä. Jos etsit uutta työtä, sinun on osattava tehdä hyvä myyntipuhe itsestäsi. Hyvät ominaisuudet, tiedot ja taidot kirjataan tiiviiseen jonoon. Kenelläkään ei ole aikaa lukea liian pitkiä tarinoita. Myös joku heikkous pitää paljastaa, sillä kukaan ei voi olla täydellinen.
Kohtaaminen on siirtynyt yhä enemmän internetin nopeaan maailmaan erilaisilla sivustoilla. Työnantajat etsivät ihmisiä, jotka hallitsevat internetin kiemurat ja ovat laajasti verkostoituneita.

Myös seuranhaku on saanut hyvät markkinat netistä. Monille se lienee kätevämpää kuin notkuminen baaritiskillä humalaisten toilailua katsellessa.
Uudessa Seura-lehdessä Aki Petteri Lehtinen haastattelee suomalaisten treffi-ilmoituksista Helsingin yliopistossa väitellyttä filosofian tohtori Tomi Visakkoa

Ennen lehdissä oli kirjeenvaihtohakupalstoja tai seuranhakupalstoja, joissa kumppania etsittiin tositarkoituksella. Nyt markkinat ovat siirtyneet Tinderin kaltaisiin treffipalveluihin, joissa rakkaudesta tehdään myyntipuhe.
Kuva vangitsee katseen ja antaa ensivaikutelman, mutta Tomi Visakon mukaan mitä enemmän halutaan tietää ihmisen persoonallisuudesta, sitä tärkeämmäksi muuttuu teksti eli ihmistä esittelevä myyntipuhe. Sitä voi nimittää myös mainokseksi.

Toinen puoli kaupankäyntiä on tekstin lukevan vastaanottajan tulkinta. Myyntipuheen kirjoittaja ja sen vastaanottaja eivät aina lue tekstiä samalla tavalla. Tulkinta on vaikeaa. Rehellisyys ja romanttisuus voidaan tulkita pätemiseksi ja korulauseiden ripotteluksi.
”Tulkinnat hajautuvat tulkitsijoiden omien ominaisuuksien mukaan. Siksi esimerkiksi liian omaperäiseltä vaikuttava ilmoitus voi vaikuttaa jostakusta epänormaalilta”, Tomi Visakko sanoo Seuran haastattelussa.

Treffi-ilmoituksen tekeminen on vakava ja rohkea asia. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on yli miljoona yksin asuvaa ihmistä. Itsenäisyyspäivänä kynttilät näyttävät toki kauniilta katsella, mutta kenties niitä olisi mukavampi katsella kaksin kuin yksin. Kaksin aina kaunihimpi, sanoo sananlasku.
Joulupuuro perheen kanssa on ihana traditio, josta yksin joulunsa viettävä jää paitsi, eikä joulupukkikaan taida kolkutella monen yksinäisen ovea.

Tomi Visakon mukaan seuranhakuilmoituksissa on ristiriitaisuuksia. ”Olen romanttinen, mutta järkevä. Herkkä, mutta voimakas”, ovat yleisimmät luonnehdinnat deitti-ilmoituksissa.
Toisaalta luonnehdinnat voi ymmärtää niinkin, että samassa ihmisessä on monia erilaisia puolia, jotka aktivoituvat tilanteen mukaan. Kynttilät voivat virittää romanttisen tunnelman, järkevyys lienee paikallaan asuntokaupoissa ja hieman pienemmissäkin kaupoissa.

Kirjoittajalle ilmoituksen teko on usein totisinta totta, vastaanottajalle se voi olla myös viihdettä.

”Olen pieni ja pyöreä ilopilleri. Tykkään matkustella ja tutustua uusiin ihmisiin. Ilman huumoria elämä olisi kuin harmaassa arkistossa vaeltamista ilman, että löytää etsimäänsä kirjaa.”

”Olen herkkä lukutoukka. Kirjat antavat minulle hengenravintoa. Pidän syvällisistä keskusteluista viinilasin ääressä klassisen musiikin soidessa taustalla.”

”Saappaani koko on 47 ja ne ovat aina mullassa työpäivän jälkeen. Navetassa on sata lypsävää ja uudenaikaiset lypsykoneet. Vain aitan polulla asteleva emäntä puuttuu.”

”Tota joo, ois kiva ku ois joku jota vähän paijata. Mä on siis tai no antaa olla. Jos kiinnostaa, ota yhteyttä.”

Näitä ilmoituksia ei ole poimittu mistään. Ne ovat kuvitteellisia kevennyksiä vesisateen pieksemään itsenäisyyspäivän iltaan.
Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raastava, tuskallinen, lamaannuttava häpeä - Jorma Myllärniemi luennoi häpeästä psykoanalyysin yössä

Pakila juhi 600-vuotista historiaansa kahden tunnin suurkonsertilla - katso kuvat blogista