Pietari juhlii Kandinskya - Venäläisen taiteen museossa on esillä hieno kokoelma Kandinskyn taidetta taiteilijan 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi

Vasily Kandinskyn maisemamaalaus taiteilijan varhaiskaudelta.
Jos matka suuntautuu lähiaikoina Pietariin, kannattaa käväistä Venäläisen taiteen museossa. Siellä on 4. joulukuuta saakka esillä venäläisen avantgardismin uranuurtajan Vassily Kandinskyn (1866-1944) näyttely.

Näyttely on rakennettu kiinnostavan vuoropuhelun muotoon. Kandinskyn maalauksia ympäröivät teokset, joista taiteilija sai vaikutteita tai joiden syntyyn taiteilija itse vaikutti. Kandinskyllä oli seuraajia ja jäljittelijöitä.

Aivan näyttelyn alussa tuntuu siltä kuin astuisi kansatieteelliseen museoon. Esillä on paljon kansatieteellisiä esineitä ja taideteoksia. Linkki Kandinskyyn on siinä, että taiteilija opiskeli nuorena etnografiaa. Hän teki tutkimusmatkan muun muassa Vologdan alueelle ja tutki siellä kansanperinnettä.
Kandinsky: Talot kukkulalla


Kansantaide heijastui Kandiskyn varhaisajan taiteeseen ja niin myös ikonit. Näyttelyssä on paljon pieniä maisemamaalauksia ja kuvia pikkukylistä, joissa Kandinsky käyttää kirkkaita värejä ja rohkeita väriyhdistelmiä. Kandinskya kiinnostivat myös symbolismi, uusromantiikka ja Art Noveau –tyyli. Näyttelyn painopiste on  varhaiskauden maalauksissa.

Kandinsky oli monipuolinen lahjakkuus. Hän kirjoitti taidekritiikkejä, opetti ja työskenteli teatterin ja muotoilun parissa. Näyttelyssä on esillä hauska kirja, jonka Kandinsky nimeää Runokirjaksi ilman sanoja. Mustapohjaisilla sivuilla on taiteilijan grafiikkaa, mutta runot puuttuvat.

1910-luvulla Kandinskyn tyyli muuttuu rajusti. Hän loittoni näkyvän maailman maalaamisesta ja etsi nonfiguratiivisia muotoja. Vuosina 1910 ja 1911 hän nimitti maalauksiaan improvisaatioiksi, kompositioiksi ja impressioiksi.

Venäjällä kehittyi 1910-luvulla rikas modernien ja abstraktien taidesuuntien kirjo ja Kandinsky kulki sen etujoukossa. Taiteilija pyrki vapauttamaan värin muodoista ja antoi sommitelmiensa leijua kankaan pinnalla.
Hän tunsi suomalaisugrilaista kulttuuria. Vuonna 1916 hän piti yksityisnäyttelyn Helsingissä.
Kandinsky muutti Venäjältä vuonna 1921. Hän asui ja työskenteli Saksassa ja Ranskassa 22 vuotta ennen kuolemaansa.

Lapset piirtävät Kandinskyn innoittamina Venäläisen taiteen museossa.
Venäläisen taiteen museon näyttely on järjestetty juhlistamaan sitä, että taiteilijan syntymästä on kulunut 150 vuotta. Esillä on 150 teosta. Näyttelyyn pääsee helpoiten Venäläisen taiteen museon Benois-siivestä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raastava, tuskallinen, lamaannuttava häpeä - Jorma Myllärniemi luennoi häpeästä psykoanalyysin yössä

Kuorosta saa energiaa ja sisältöä elämään, sanoo Lauttasaaren Laulajien Nana Arponen – kuoron 70-vuotisjuhlakonsertti kajahtaa lokakuussa