Taide leijuu avaruudessa - Greg Mort ja Iljas Aidarov lähettivät teoksiaan kansainväliselle avaruusasemalle
Greg Mort: Painottomat omet. Kuva: Sirpa Pääkkönen

Greg Mortin akvarellissa Painottomat omenat viisi keltaista omenaa leijuu avaruudessa. Ne on sidottu toisiinsa nauhalla. Takana häämöttää kuu, tähtiä ja kaistale tummanpuhuvaa taivasta.
Omenat ovat yhtä painottomassa tilassa kuin avaruudessa avaruuspuvussa leijuva ihminen. Omenat symbolisoivat ihmisen matkaa valloittamaan avaruutta. Vuonna 2008 maalattu akvarelli on käynyt avaruudessa. Se oli leijumassa kansainväliselle ISS avaruusasemalle järjestetyssä näyttelyssä.

Astronautti  Richard Garriot de Cayeux vei kuudelta taiteilijalta teokset mukanaan ISS-asemalle venäläisellä Sojuz TMA 13 –aluksella. Asemalle ripustettiin painoton taidenäyttely, jossa omena-akvarelli oli mukana.
Nyt Painottomat omenat on esillä Göstan paviljongissa Mäntässä  Taiteen tähtitaivaat –näyttelyssä ensi vuoden alkuun saakka.

Avaruuteen on lähettänyt maalauksiaan myös ystäväni, venäläinen taidemaalari  Iljas Aidarov. Kosmonautti Sergei Zaletin  pyysi Iljakselta näyttelyn ISS-asemalle 2000-luvun alussa.  Hänen teoksiaan oli avaruusnäyttelyissä kolme kertaa.
Iljas Aidarov omisti avaruusnäyttelyt tuhat vuotta täyttäneelle synnyinkaupungilleen Kazanille. Nykyään taiteilija  asuu Moskovassa.

Aidarovin teos avaruudessa.
Aidarovin maalaukset  lensivät avaruusaluksissa useita kertoja maapallon ympäri ja olivat näytteillä kansainvälisellä ISS-avaruusasemalla. Pisimmillään teokset viipyivät avaruusasemalla yli puoli vuotta vuosina 2002-2004.
Postimerkeillä ja leimoilla varustetut teokset esittävät Moskovan kirkkoja ja rakennuksia Kazanista.
Kun teokset palasivat maahan, Aidarov lahjoitti ne synnyinkaupungilleen Kazanille.


Iljas Aidarovin akvarellit Pietarista kävivät avaruudessa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raastava, tuskallinen, lamaannuttava häpeä - Jorma Myllärniemi luennoi häpeästä psykoanalyysin yössä

Kuorosta saa energiaa ja sisältöä elämään, sanoo Lauttasaaren Laulajien Nana Arponen – kuoron 70-vuotisjuhlakonsertti kajahtaa lokakuussa