Ikoniksi muuttunut Abba kerää edelleen Abba-museon tupaten täyteen Tukholmassa

Abba silloin ennen.


Mamma Mia!
Abban hitit soivat taukoamatta Abba-museon pienissä sokkeloisissa huoneissa Tukholmassa.
 Dancing Queen, Chiquitita, Money, Money, Money.

Lauluja voi laulaa jopa karaokesalissa Abba-hahmojen mukana diskovalojen välkkeessä. Ruotsalaisille Abba on sellainen ikoni, että karaokelaulajat osaavat laulut ulkoa,  ja Abba-museo on täyteen pakattu ainakin viikonloppuna.
Sisääntuloa porrastetaan vartin välein. Nyt sentään pääsee museoon ilman etukäteisvarausta. Kun museo oli uusi keväällä 2014, ilman varausta oli hankala päästä tukimaan Abbojen tietä tähteyteen, valtavaa menestystä ja lopulta hajoamista ja yksityiselämän karikoita.


Museossa on paljon soittimia, puhelimia, kelanauhureita, äänilevyjä ja miksauspöytä. Tekniikan huiman kehityksen sitten 1970-luvun  huomaa, kun katsoo, millaisella kameralla Abbojen taivalta tallennettiin.

Abba-nuket tulevat vastaan eri huoneissa esiintymisasut päällä. Kangaspakoista saa katsella, millaisista kankaista Abbojen vaatteita ommeltiin. Kultaa, kimallusta ja glamouria. Agnethan ja Fridan kenkien korot näyttävät vaarallisen korkeilta.
Keikka-asuja.

Abba-muoti oli ällöttävää, mutta sen tarkoitus oli herättää huomiota, kertoo Björn Ulvaeus. Jo vuoden 1974 Euroviisuihin pukeuduttiin huomiota herättävästi. Ja siitä se alkoi. Euroviisuvoitto Waterloo-laululla Brightonissa aloitti lähes kymmenen vuoden mittaisen voittokulun, jonka aikana levyjä myytiin miljoonia.
Jos myydyt levyt asetettaisiin vierekkäin, niiden avulla maapallo voitaisiin kiertää seitsemän kertaa, Björn Ulvaeus sanoo. Hän kertoo Abban tarinaa piirrossadussa. Tarina on puettu sadun muotoon, koska Abban menestys oli kuin satu.

Neljä musikaalisesti lahjakasta lasta,  Agnetha Björn, Benny ja Frida,  syntyvät  1940-luvulla eri puolilla Ruotsia ja Norjaa. Heidät yhdisti kansanmusiikkipuistot, joissa kaikki kävivät esiintymässä  Pojat tykkäsivät säveltää ja keksiä uusia melodioita. Molemmilla tytöillä oli jumalaisen kaunis ääni. Syntyi kaksi pariskuntaa, Frida ja Benny sekä Agnetha ja Björn. Ihailijat lankesivat polvilleen heidän edessään.

Mutta kymmenen vuoden kuluttua kaikki muuttui. ”Teemme tätä niin kauan kuin se tuntuu mukavalta”, sanoi Agnetha, eikä yhdessä esiintyminen enää tuntunut mukavalta. Abba lähti tauolle, pariskunnat erosivat.

Nyt heidän tarinansa on museossa. Painopiste on menestyksen vuosissa, loistossa ja ihailijakirjeissä, hetkissä, jolloin merenrantahuvilalta tulvi uusia hittejä ja fanit rakastivat idoleitaan.

Moniin pieniin huoneisiin rakennettu museo on ahdettu täyteen tavaraa. Informaatiota on niin paljon, että siellä voisi kuluttaa kokonaisen päivän tai sitten vain kävellä rauhallisesti  huoneiden läpi ja antaa Abba-musiikin soida taustalla.


Heps Starsien keikka-auto.

Abba-museoon, Djurgårsvägen 68, pääsee Tukholman keskustasta esimerkiksi raitiovaunulla numero 7.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raastava, tuskallinen, lamaannuttava häpeä - Jorma Myllärniemi luennoi häpeästä psykoanalyysin yössä

Pakila juhi 600-vuotista historiaansa kahden tunnin suurkonsertilla - katso kuvat blogista