Japanilainen puutarha hehkuu syksyn väreissä Tallinnassa


Kadriorgin upeasti remontoitu palatsi sijaitsee keskellä puistoa. Kuvat: Sirpa Pääkkönen

Tallinnalaisille Kadriorgin puisto on upea ulkoilukohde ja rentoutumiskohde. Juuri nyt viimeiset keltaiset lehdet putoavat puista ja maa on kullanväristen lehtien peitossa.
Puutarhan pieni helmi on vuonna 2011 avattu japanilainen puutarha, jonka suunnitteli Kiotosta kotoisen oleva Masao Sone.

Keskellä puutarhaa on lampi, jossa solisee  vesiputous. Lampea ympäröivät suuret puut ja pensaat. Lammessa on kaksi siltaa. Tulossa on lisää siltoja, portteja ja teehuone, joka kuuluu olennaisesti japanilaiseen kulttuuriin.
Japanilainen puutarha on tehty lammen ympärille.
Penkkejä ei ole, koska tarkoituksena on liikkua ja saada kosketus luontoon. Puutarhassa on toivottavaa kävellä, rauhoittua ja mietiskellä. Puutarhan ideologiana on myös muuttua ajan mukana, kun kasvit venyvät ja rehevöityvät.

Kadriorgin puistoa alettiin rakentaa jo vuonna 1718 Venäjän keisari Pietari Suuren määräyksestä. Pietarilla oli siellä pieni talo, joka on nykyään museo. Huoneet on sisustettu Pietari Suuren aikakauden tyyliin. Jotkin esineet ovat kuuluneet keisarille henkilökohtaisesti.

Ruska hohtaa kullankeltaisena puistossa.
Puisto on suuruudeltaan 70 hehtaaria. Siellä kerrostuvat 1700-, 1800- ja 1900-luvun puistoarkkitehtuurin suunnitelmat.

Keskellä puistoa on upeasti remontoitu Kadriorgin palatsi. Se rakennettiin keisarilliseksi kesäasunnoksi 1700-luvulla. Kolmikerroksinen barokkipalatsi sai esikuvansa Italiasta. Nykyään rakennus toimii museona. Peruskokoelman lisäksi siellä on kiinnostavia vaihtuvia näyttelyitä.

Kadriorgin alueella muitakin museoita, joista suomalaisten suosiossa on etenkin nykytaiteen museo Kumu. Puistossa on myös Johannes Mikkelin taidemuseo kauniissa vanhassa rakennuksessa.

Puistossa näkee  myös kulttuurihenkilöiden patsaita. Muistomerkin ovat saaneet  kuvanveistäjä Amandus Adamson, kirjailija Friedrich Reinhold Kreutzwald ja kuvataiteilija Jaan Koort.
Puistoon pääsee raitiovaunuilla 1 ja 3 Tallinnan keskustasta.
Kadriorgin puisto on tallinnalaisten virkistyspaikka.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raastava, tuskallinen, lamaannuttava häpeä - Jorma Myllärniemi luennoi häpeästä psykoanalyysin yössä

Pakila juhi 600-vuotista historiaansa kahden tunnin suurkonsertilla - katso kuvat blogista