Murheet pois ja laulu soikoon, julistaa Kumpulasta kertova kantaatti laulaessaan kieltolaistaNäyttelijä Mervi Takatalo esittää kuppalaan suljettua naista.

Elo lyhyt on ja kohta ehkä katkee, siksi murheita niin turhia en hyysää, lasit pohjaan asti juomme joka ilta. Siksi pihaan kanisterit kaivettiinkin.

Kieltolaki-laulu kajahtaa iloisesti Karjalatalolla, kun Kumpulan kuoro harjoittelee Kumpula-kantaatti –laulunäytelmää.

Tarinassa on meneillään kieltolain aika 1930-luvulla. Viinan salakauppa kukoistaa Limingantiellä. Elämä on levotonta, kun taskumatit ilmestyvät paidan kätköistä ja pullot kiertävät ringissä. Ohjaaja Lauri Törhösen esittämä poliisi yrittää valvoa tilannetta, mutta ei oikein onnistu, vaan sortuu itsekin naukkailuun.

Kumpula-kantaatti on harrastajien ja ammattilaisten yhteisponnistus, joka kertoo värikkäästi Kumpulan tuhatvuotisesta historiasta. Siihen mahtuu  kartanon rakentaminen ja muuttuminen veneeriseksi sairaalaksi  eli kansan suussa kuppalaksi.
Kieltolaki ei estä etsimästä pimeitä pulloja. Kumpulan kuoron perustaja Marjo Hyötyläinen takarivissä toinen vasemmalta.
Sairaat eristetään aidan taakse. Kantaatissa näyttelijä Mervi Takalo ilkkuu ikkunasta ohikulkijoita kevytkenkäisen naisen roolissa. 

Vasarat paukkuvat Limingantiellä, kun puutaloja rakennetaan 1920-luvulla työläisten asunnoiksi. Nykyajan lähestyessä alue muuttuu keskiluokan suosimaksi puutalokaupunginosaksi, jossa naapurit kokoontuvat puutarhaan juomaan yhdessä viiniä.

Kirjailija Eeva-Kaarina Aronen kirjoitti kantaatin alun perin 1998, jolloin Kumpulan kuoro ja kumpulalaiset näyttelijät esittivät sen Kumpulan koulun pihalla. Päivi Takala sävelsi kantaattiin toistakymmentä laulua, jotka myötäilevät historian kulkua.
Kantaatti saa nyt uuden tulemisen, kun Noora Hirnin johtama  Kumpulan kuoro juhlii 20-vuotista taivaltaan. Kantaatin ohjaa Kumpulassa asuva näyttelijä Markku Toikka. 

Kumpulan kuoron perusti kumpulalainen Marjo Hyötyläinen. Hän tuumasi, että yhdessä laulaminen olisi mukavaa ja levitti lyhtypylväisiin ilmoituksia, joilla etsittiin halukkaita laulajia kuoroon. Kuorolaisia etsittiin myös paikallislehti Kumpostissa.
Yksikin ihminen voi vaikuttaa, Marjo Hyötyläinen ajatteli perustaessaan kuoroa.
Vuosien varrella kuorossa on ollut 280 laulajaa. Jotkut pitävät välillä taukoa ja palaavat myöhemmin takaisin kuoron riveihin.  Nyt sekakuorossa on 45 aktiivista laulajaa.

Kumpula-kantaatti Karjalatalolla 7. marraskuuta klo 15 ja klo 18.Hilla Blomberg kantaatin alussa tuhat vuotta sitten, jolloin Kumpulaan tulivat ensimmäiset asukkaat

Kumpulalainen Joe White on ollut aktiivinen kuorossa pitkään.

Noora Hirn johtaa Kumpulan kuoroa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raastava, tuskallinen, lamaannuttava häpeä - Jorma Myllärniemi luennoi häpeästä psykoanalyysin yössä

Pakila juhi 600-vuotista historiaansa kahden tunnin suurkonsertilla - katso kuvat blogista