Helsinki pursuaa nyt hyviä näyttelyitä


Osa teoksesta kiitollisuusesine, Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleinen. Kuva: Sirpa Pääkkönen



Helsingissä on tällä hetkellä monta hienoa näyttelyä. Ateneum on täynnä ranskalaisen valokuvaajan Henri Cartier-Bressonin upeita valokuvia ympäri maailmaa, joissa hän ikuisti historiaan vaikuttaneita tapahtumia. Helsingin remontoitu taidemuseo HAM esittelee kiinalaisen Ai  Weiwein monumentaalisia, kantaa ottavia teoksia.

 Jani Leinonen haastaa katsojat kyseenalaistamaan  taiteen ja politiikan. Hän hyödyntää taiteessaan sekä median toimintatapoja, julkisuutta että sosiaalista mediaa.  

Näiden lisäksi kannattaa pistäytyä Taidehalliin, jossa on vielä muutaman päivän esillä Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen näyttely 101 kaikkien puolesta.

Ars Fennica –palkitut taiteilijat ovat vierailleet yksityiskodeissa ympäri Suomea ja haastatelleet ihmisiä kiistanalaisista teemoista.  Mukana on 51 naista ja 49 miestä, joilla on erilainen sosiaalinen tausta. Ihmiset puhuvat videolla mm. maahanmuuttajakysymyksestä, ydinvoimasta, armokuolemasta ja voin ja margariinin terveellisyydestä. Haastatteluja on videoitu yli 65 tuntia. Näyttelyvieras voi valita, kenen mielipiteitä hän haluaa kuunnella seinälle heijastettavasta videosta. 

Toinen iso teos Vaikuttavien kirjojen kirjasto kertoo haastateltavien kirjavalinnoista. Haastateltavat ovat saaneet valita yhden kirjan, joka on ratkaisevasti vaikuttanut heidän ajatusmaailmaansa. Hyllyssä ovat muun muassa  Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät ja Riikka Pelon Jokapäiväinen elämämme.

Kiitollisuusesineet on liikuttava teos. Ihmiset ovat tehneet esineitä jollekin ihmiselle, joka on ollut tärkeä ja vaikuttanut elämään. Yksi kiitollisuusesineistä on sydän, jonka lapsi on muovaillut äidille.

”Mennessämme naimisiin olin vielä aika kypsymätön. Vaimoni kanssa opin mitä elämä on ja mikä täällä on tärkeää”, kirjoittaa Heikki Mahlamäki  saatesanoiksi hevosenkengän muotoiseen esineeseen.
Kristina Palmgren kirjoittaa ystävättären neuvon: ”Kuopasta kuivalle kivelle pääsee vain kiipeämällä.”

Videoteoksissa Ihmiset kertovat käsityksistään, jossa mielipide on muuttunut.
”Suomi on hyvinvointiyhteiskunta, joka huolehtii kaikista”, lukee huppariin pukeutunut miehen selässä. Enää hän ei ole sitä mieltä.


Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen 101 for all –näyttely taidehallissa 22. marraskuuta saakka Helsingin Taidehallissa, Nervanderinkatu 3.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kattohaikara viihtyy Virossa – risumaja puhelintolpan päässä kelpaa asunnoksi kesästä toiseen

Грузинский хор создал уникальную атмосферу многоголосным пением в Успенском кафедральном соборе

Jo ajatus kissasta lievittää mielipahaa, kertoo tutkimus