Pavlovin koira majailee Pietarin Hygieniamuseossa





Pavlovin koira nuuhkii ruokakuppia Hygieniamuseossa. Kuvat Sirpa Pääkkönen

Kili, kili soi kello ja sylki alkaa valua Pavlovin koiran suusta. Venäläinen fysiologi Ivan Pavlov (1849-1936) kehitti koirakokeillaan teorian ehdollistamisesta eli siitä, miten valittu ärsyke saa aikaan opitun reaktion, joka ei kuulu oppijan tavanomaiseen toimintatapaan.

Pavlov soitti kelloa juuri ennen kuin ruoka-annos työnnettiin koiran suuhun. Aluksi koira ei erittänyt sylkeä ennen kuin se sai lihaa. Mutta vähitellen koira oppi yhdistämään kellon äänen ja herkkupalan. Kilinä sai aikaan syljen erityksen silloinkin, kun ruokaa ei tullut.
Pavlovilla oli useita koiria. Yksi niistä majailee  Pietarissa Taiteiden aukion kupeessa sijaitsevassa Hygieniamuseossa muistuttamassa Pavlovin kehittämästä teoriasta.

Täytetty koira on niin elävän näköinen, että se voisi millä tahansa hetkellä pinkaista juoksuun, heiluttaa häntäänsä tai vähintäänkin alkaa erittää sylkeä ruuan tuoksun huumaamana.
Teorian kehittäjä Ivan Pavlovista on museossa rintakuvaveistos ja muistutus siitä, että kuuluisa tutkija palkittiin Nobelin lääketieteen palkinnolla 1904.

Tässä varoitetaan alkoholin vaaroista.

Pietarin Hygieniamuseo perustettiin 1919 palvelemaan kansanvalistusta. Museossa saakin tuntumaan historiaan. Vanha rakennus on peräisin 1700-luvun puolivälistä. Se on hieman nukkavieru ja natiseva, mutta sympaattisella tavalla.

Heti alkuun kävijä saa tietää kotisairaanhoidosta. Lääkärit kiirehtivät potilaiden luokse salkku kainalossa, kun kutsu tuli. Näytteillä on vanhoja instrumentteja, kirurgin veitsiä, kuumavesipulloja ja stetoskooppeja.
Tunnetuista lääkäreistä on valokuvia ja muotokuvia. Heidän joukossaan on yksi Venäjän kuuluisimmista kirjailijoista, Anton Tshehov, joka oli toiselta ammatiltaan lääkäri.

Museon opetustaulut vievät tunnelmat 1950-luvun kouluopetukseen. Tauluissa muistutetaan terveysriskeistä ja kehotetaan elämään terveellisesti. Karmaiseva esimerkki alkoholin vaaroista ovat epämuodostuneina syntyneet lapset. Infektiotauteihin suhtaudutaan vakavasti ja hygienian merkitystä korostetaan sairauksien ehkäisyssä.
Muutamassa huoneessa on kuvauskielto. Niissä esitellään havaintoesimerkin sikiön kasvaminen kohdussa, genitaalialueita, sisäelimiä ja luurankoja.



Narkoosimaski.
Hygieniamuseo kuuluu Pietarin kymmenien erikoismuseoiden joukkoon. Hieman samantyyppistä näyttelyesineistöä on Pietari Suuren perustamassa Venäjän  ensimmäisessä museossa, Kunstkamerassa.
Kansatieteelle omistetussa Kunstkamerassa on yksi erikoinen kerros, jossa on näytteillä anatominen kokoelma.  Esillä  on näytteitä anatomisista poikkeavuuksista kuten epämuodostuneitä sikiöitä,  siamilaisia kaksosia ja kaksipäinen lammas.

Hygieniamuseon osoite Pietarissa on Italianskaja 25, avoinna ma-pe 10-18, la 11-18, su suljettu.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kattohaikara viihtyy Virossa – risumaja puhelintolpan päässä kelpaa asunnoksi kesästä toiseen

Грузинский хор создал уникальную атмосферу многоголосным пением в Успенском кафедральном соборе

Jo ajatus kissasta lievittää mielipahaa, kertoo tutkimus