Pakolaislapsen levoton uni Magnus Wennmanin valokuvissaMagnus Wennmanin koskettavia valokuvia on esillä Fotografiskassa Tukholmassa.Nukkuva lapsi näyttää vakavalta ja omaan maailmaansa käpertyneeltä,  kun lapsella on takanaan kärsimystä enemmän kuin kenellekään soisi.
Ruotsalainen lehtikuvaaja Magnus Wennman on kuvannut Syyriasta paenneita lapsi seitsemällä pakolaisleirillä kolmessa maassa. Koskettavista kuvista on koottu näyttely Missä lapset nukkuvat Tukholman valokuvataiteen museoon Fotografiskaan.

Museossa parikymmentä lapsikuvaa on asetettu erilliseen pimeään huoneeseen. Jokaisella lapsella on tarinansa, joista katsoja saa tietää pienen katkelman kuviin liitetyissä kuvateksteissä. Lapsien iät vaihtelet puolestatoista vuodesta teini-ikäisiin. Valokuvaaja on löytänyt nukkuvia lapsia sairaaloista, kaduilta tai puistosta.

Kuusivuotias Ahmed nukkuu ruohikolla Horgosissa Serbiassa. Hänen ympärillään on aikuisia, jotka miettivät kuinka voisi päästä Serbiasta Unkariin ilman rekisteröintiä. Ahmed vaeltaa reppu selässä aikuisten kanssa etsimään turvaa enonsa kanssa. Hänen isänsä surmattiin kotikaupungissa Deir Azourissa Pohjois-Syyriassa.

Viisivuotias Abdullah nukkuu Belgradin keskusrautatieasemalla. Hän sairastaa verisairautta. Abdullah näki, kun hänen sisarensa surmattiin heidän kotonaan Daraassa. Äiti kertoo, että poika on shokissa ja näkee painajaisunia. Lapsi on väsynyt ja sairas, mutta äidillä ei ole varaa ostaa lääkkeitä.

Seitsemänvuotias Ralia ja kolmetoistavuotias Rahaf asuvat kadulla Beirutissa Libanonissa. Kranaatti tappoi heidän äitinsä ja veljensä Damaskoksessa. He ovat asuneet jalkakäytävällä isänsä kanssa vuoden. Nukkuessaan he painautuvat kiinni toisiinsa. Rahaf pelkää ”pahoja poikia”. Kun Rahaf  kertoo pahoista pojista, Ralia alkaa itkeä.
Osalla lapsista on makuulla silmät auki, mutta yksikään heistä ei hymyile. Heiltä on viety lapsuuden ilo ja turvallisuus. Heillä on ikävä omaa sänkyä, nukkea tai tyynyä. 


Syyrian sota on jatkunut lähes  viisi vuotta. Pakolaisvirrat ovat mullistaneet sekä Syyrian naapurimaita että Eurooppaa. Pakolaisten joukossa on yli  kaksi miljoonaa lasta. Magnus Wennemanin kuvat ottavat vahvasti kantaa humanitaarisen auttamisen puolesta.

Wenneman työskentelee Aftonbladet-lehden kuvaajana. Hän on voittanut muun muassa World Press Photo –palkinnon ja lehtikuvapalkintoja Ruotsissa.  Näyttely on tehty yhteisötyössä YK:n pakolaisjärjestö UNCHR:n kanssa. Kuvat ovat tältä vuodelta.
Näyttelyssä voi vapaaehtoisesti tukea pakolaislapsia ostamalla tuotteita, joiden tuotosta osa menee pakolaistyöhön tai lahjoittamalla rahaa näyttelyssä esillä olevaan keräyslaatikkoon.

Missä lapset nukkuvat on esillä Fotografiska-museossa Tukholmassa 24. tammikuuta saakka.  Stadgårdshamnen 22, avoinna ma-su 9-23.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raastava, tuskallinen, lamaannuttava häpeä - Jorma Myllärniemi luennoi häpeästä psykoanalyysin yössä

Pakila juhi 600-vuotista historiaansa kahden tunnin suurkonsertilla - katso kuvat blogista