Laulu yhdistää kuorot ja kansat – Raudam-kuoro ja Lauttasaaren Laulajat konsertoivat TallinnassaLauttasaaren Laulajat harjoittelivat ennen konsertin alkua Tallinnan ruotsalaisessa kirkossa. Kuva Malle Kolnes


Maa on nii kaunis, kirgas, körge taevas. Melkein kuin suomea, mutta ei ihan. Tunne latautuu sekä yleisöön että laulajiin, kun kaksi kuoroa, tallinnalainen Raudam ja helsinkiläinen Lauttasaaren Laulajat kajauttavat tutun joululaulun keskiajalta peräisin olevassa Rootsi Mihklin kirkossa Tallinnassa.
Yli kuudestakymmenestä laulajasta lähtee voimakas ja kirkas ääni, joka nousee kohti kirkon holveja ja leviää kirkkosaliin.

Kynttilät ja kattokruunut loistavat lauantai-illan hämärässä. Vanha kirkko on hieman viileä, mutta tunnelma sitäkin lämpimämpi. Kirkko on lähes täynnä kuulijoita. Se on upeaa, koska laulumaa Viro tarjoaa valtavan paljon konsertteja joulun alla.
Raudam-kuoron ohjelmassa on klassista kuoromusiikkia, Schubertia, Kodalya, Bruckneria. Lauttasaaren Laulajat panostaa jouluajan tunnelmaan. Kello löi jo viisi kaikuu Merzi Rajalan komeana sovituksena. Sing Noel, Noel, Noel, meno kiihtyy African Noel –laulussa.

Kahden kuoron kohtaaminen merkitsee ystävyyden alkua. Musiikki yhdistää aina laulavia ja soittavia ihmisiä.
Sekakuoro Raudam on Tallinnan vanhin ilman taukoa toiminut  sekakuoro. Se perustettiin joulukuussa 1922 rautatieläisten kuoroksi.

”Rautatieläiset olivat tulossa erään kollegan hautajaisista. Joku seurueen jäsenistä halusi hieman piristää tunnelmaa ja ehdotti yhteislaulua. Siitä syntyi kuoro”, kuoron puuhamies Timo Raussi kertoo.
Suurimmillaan Raudamissa lauloi 159 jäsentä.
 ”Neuvostoaikana Raudamilla oli junassa omat vaunut ja laulajia vietiin esiintymään ympäri Neuvostoliittoa.”
Nykyään kuorossa on 29 laulajaa monilta eri aloilta. Kuoron historiaan mahtuu yli 1400 konserttiaVirossa ja ulkomailla. Nuottivarastossakin on yli tuhat nuottia. Kuoro on esittänyt paljon virolaisen säveltäjän Raimond Valgren lauluja. Kuoroa johtaa Kristi Karro.

Myös sekakuoro Lauttasaaren Laulajilla on pitkät perinteet. Kuoro perustettiin vuonna 1948. Kuoro on tehnyt useita konserttimatkoja ulkomaille. Vuosi sitten Victoria Meersonin johtama kuoro esiintyi Pietarissa Pyhän Marian kirkossa. Viroon matkoja on tehty useita.
Konsertin jälkeen on aikaa tutustua. Virolainen vieraanvaraisuus loistaa karonkassa, jossa pitopöytä notkuu herkkuja. 

Kuorolaiset nousevat vuoron perään erilaisissa kokoonpanoissa lavalle laulamaan. Suomalaiset laulavat virolaisille ja päinvastoin. Miehet ylistävät naisia serenadeilla. Naiset vastaavat omilla lauluillaan.
Paikalla on tanssiyhtye, joka houkuttelee isännät ja vieraat tanssin pyörteisiin.
Ohjelmassa on myös karaoke, jossa lauletaan Saarenmaan valssi useampaan kertaan viron kielellä. Sen osaavat sekä virolaiset että suomalaiset. Seal laupäevaõhtuselt lõhnavad kased, kui nendesse vajutad hõõguva näo…

Joulu ja kesä ovat läsnä samassa illassa. Viro ja Suomi, Tallinna ja Helsinki. Musiikki yhdistää ja luo ystävyyttä.

Lauttasaaren laulajien joulukonsertti Lauttasaaren kirkossa 12. joulukuuta klo 18.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raastava, tuskallinen, lamaannuttava häpeä - Jorma Myllärniemi luennoi häpeästä psykoanalyysin yössä

Pakila juhi 600-vuotista historiaansa kahden tunnin suurkonsertilla - katso kuvat blogista